Naarmate honden ouder worden, worden ze vatbaarder voor leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen. Sommige tekenen van veroudering zijn makkelijk vast te stellen, zoals een grijzer wordende snoet en meer behoefte aan rust. Terwijl andere tekenen zich juist heel geleidelijk ontwikkelen en daardoor moeilijker te herkennen zijn. Het is belangrijk te weten met welke ouderdomsaandoeningen uw hond geconfronteerd kan worden. Op die manier kunt u de ziekte in het begin stadium herkennen zodat een vroegtijdige behandeling kan gestart worden.

Wanneer is mijn hond een senior?

Veel mensen willen graag de leeftijd van hun hond vergelijken met mensenjaren, om zo een beter beeld te krijgen van het levensstadium waarin de hond zich bevindt. Hierbij gaat men er vaak van uit dat 1 hondenjaar gelijk is aan 7 mensenjaren. In de realiteit zit het iets complexer in elkaar. Niet alle honden worden namelijk even snel ‘oud’. Gemiddeld worden de meeste honden senior rond de leeftijd van 7-8 jaar, maar hier zijn grote verschillen tussen. Dit is vooral afhankelijk van de grootte van de hond. Zo zullen grote hondenrassen sneller onder de categorie senior vallen dan kleine hondenrassen.
We kunnen stellen dat een hond senior is wanneer hij zich bevindt in de laatste 25 procent van de levensverwachting van zijn ras.

Leeftijd hond 0-10 kg 10-23 kg 23-40 kg >40 kg
1 7 7 8 9
2 13 14 16 18
3 20 21 24 26
4 26 27 31 34
5 33 34 38 41
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93 115

Preventie

Oudere honden zijn meer vatbaar voor een aantal specifieke aandoeningen. Ouderdomsaandoeningen kunnen een grote impact hebben op het algemeen welzijn van uw hond. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen!
Hieronder vindt u de meest voorkomende ouderdomsaandoeningen en hun symptomen.
Probeer alert te zijn voor de eerste signalen die hierop wijzen en bespreek deze met uw dierenarts. Oudere honden komen best 2 keer per jaar langs voor een seniorconsult bij de dierenarts. Tijdens deze check-up wordt het lichaam van uw hond volledig onderzocht. Daarnaast is een jaarlijks bloed- en urineonderzoek zeker aan te raden vanaf een leeftijd van 7 jaar. Op die manier kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden herkend, zodat het verder voortschrijden van de ziekte kan worden vertraagd en vroegtijdige behandeling kan worden gestart. Zo kunt u samen met uw dierenarts ervoor zorgen dat uw huisdier een lang en vitaal leven kan leiden.

De meest voorkomende ouderdomsaandoeningen

Gebitsproblemen

Dit is één van de meest voorkomende problemen bij de oudere hond. Vier op vijf honden ouder dan 3 jaar vertonen symptomen van gebitsproblemen.
Wanneer tandplak niet verwijderd wordt ontstaat er tandsteen. Dit is te zien als een bruine laag op de tanden. De opstapeling van tandplak veroorzaakt daarnaast ontsteking ter hoogte van het tandvlees. Die ontsteking kan zich uitbreiden tot dieper gelegen delen waardoor parodontitis ontstaat. Hierdoor vermindert de aanhechting van het tandvlees aan de tand waardoor de tanden los komen te staan en uit kunnen vallen. Deze aandoening is zeer pijnlijk voor de hond.

Symptomen

  • Stinkende adem
  • Moeite met eten
  • Kwijlen
  • Pijnlijke mond
  • Bloedend tandvlees
  • Gele of bruine tanden
  • Losse of uitvallende tanden

Wil u graag weten hoe u dit kunt voorkomen? Raadpleeg dan dit interessant artikel over tandhygiëne https://dekapelhoek.be/hoe-het-gebit-van-je-hond-of-kat-proper-houden/.

Artrose

Maar liefst 40% van alle honden krijgt ooit te maken met gewrichtspijn als gevolg van artrose. Artrose is een chronische gewrichtsaandoening, waarbij er slijtage optreedt er hoogte van het gewricht. Dit leidt tot een gewrichtsontsteking, waardoor beweging erg pijnlijk wordt voor de hond. Het lichaam reageert op de slijtage met nieuwbeenvorming ter hoogte van het gewricht. De hond wordt hierdoor steeds stijver en minder flexibel.

Symptomen

  • Minder actief/vaker in mand liggen
  • Stijfheid
  • Moeilijker opstaan en gaan liggen
  • Manken (vaak erger na rustperiode)
  • Trappen vermijden
  • Moeilijker in of uit de auto springen
  • Achterblijven of stoppen tijdens het wandelen
  • Pijnreactie bij aanraken
  • Verandering gedrag/agressiviteit

Wil u graag meer weten over artrose en hoe u deze aandoening kunt vertragen? Lees dan het volgende artikel https://dekapelhoek.be/artrose-bij-honden-en-katten/.

Obesitas

Studies hebben aangetoond dat bijna de helft van alle honden overgewicht heeft. Obesitas wordt gekenmerkt door een overmatige vetopstapeling in het lichaam. Bij onze huisdieren wordt deze aandoening hoofzakelijk veroorzaakt door het krijgen van te veel voeding in combinatie met onvoldoende beweging.

Oudere honden bewegen vaak minder en verbruiken minder energie, waardoor ze vatbaarder zijn voor deze ziekte. Overgewicht is niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van dieren met obesitas tot wel 2 jaar lager ligt dan de levensverwachting van dieren met een gezond gewicht. Honden met overgewicht hebben namelijk een hoger risico op een heel aantal gezondheidsproblemen. Voorkomen is dus beter dan genezen! Wil je graag meer weten over deze aandoening? Bekijk dan zeker het dit artikel https://dekapelhoek.be/overgewicht-bij-de-hond-en-kat/.

Hartproblemen

Eén van de meest voorkomende hartaandoeningen bij honden is klepinsufficiëntie. Deze aandoening komt vooral voor bij kleine honden op oudere leeftijd. Ook kan uw hond een genetische aanleg hebben voor deze aandoening. We spreken van klepinsufficiëntie wanneer een klep in het hart niet meer volledig sluit en er bloed terug kan vloeien naar een andere deel in het hart. De dierenarts luistert tijdens de gezondheidscontrole naar het hart en kan zo abnormaliteiten op merken. Indien nodig wordt een echo uitgevoerd. Typische symptomen van een hartprobleem zijn overmatig hoesten, vermoeidheid, hijgen, versnelde ademhaling en een vermindering in uithoudingsvermogen. Raadpleeg altijd uw dierenarts indien u één van deze symptomen opmerkt.

Cataract

Bij cataract of staar is er een vertroebeling van de lens in het oog. Cataract komt vaak voor bij oudere honden. Dit is te herkennen aan de grijs-blauw tot witte verkleuring van het oog. Naarmate de aandoening vordert zal het gezichtsvermogen van de hond geleidelijk afnemen. De hond zal een wazig zicht krijgen en kan uiteindelijke blind worden. Er kan weinig gedaan worden ter preventie van ouderdomscataract. Er bestaat wel supplementen die het verloop van de aandoening vertragen. Voorbeelden hiervan zijn Sitalan, VT Phak Siroop of druppels en WeCogni.

Cognitief disfunctie stoornis

Is jouw senior hond soms verward en vertoont hij/zij ander gedrag dan vroeger? Dan kan jouw hond te maken hebben cognitief disfunctie stoornis (CDS) of dementie bij honden. Bij dit probleem kun je verandering merken in het gedrag, het geheugen en het leervermogen van de hond. CDS vertoont veel gelijkenissen met de ziekte van Alzheimer bij de mens. De volgende tekenen kunnen wijzen op dementie:

  • Verdwalen in huis
  • Staren in de verte of naar de muur
  • Verminderde alertheid
  • Verandering in interactie met de gezinsleden
  • Verstoord slaappatroon
  • Niet meer zindelijk
  • Angstiger of agressiever
  • Moeite met nieuwe dingen leren

Bespreek deze veranderingen met uw dierenarts. In sommige gevallen wordt medicatie of een supplement opgestart om de ziekte te vertragen. Zorg daarnaast voor structuur in het leven van uw hond. Dit zorgt voor rust en geeft uw hond een veiliger gevoel. Mentale stimulatie kan uw hond helpen mentaal scherp te blijven. Dit kan men doen door regelmatige wandelingen, training van commando’s, voedselspelletjes, balspelletjes enz.

Terug naar overzicht