Senior consult
Advies voor ouder wordende huisdieren
Naarmate huisdieren ouder worden verhoogt het risico op bepaalde problematieken en aandoeningen. Daarom is een regelmatige controle van uw oudere hond of kat aangewezen. Dit gebeurt best jaarlijks en bij voorkeur halfjaarlijks
Wat houdt een senior consult in?
Algemeen onderzoek
Tijdens het algemeen onderzoek wordt er onder meer aandacht besteed aan de ogen, oren, het gewicht, het hart, de gewrichten en ten slotte de vacht en huid.
Algemene controle van de ogen waarbij onder meer de oogdruk wordt gemeten en de aanwezigheid van cataract of droge ogen (KCS) wordt nagegaan.
Controle van de gehoorgang en de oorschelp.
Naarmate dieren ouder worden vermindert vaak de mobiliteit met als gevolg dat het gewicht toeneemt. Op basis van het ras, de grootte en de algemene toestand wordt nagegaan of uw huisdier al dan niet kampt met overgewicht.
Hartproblemen komen frequent voor bij senior honden en katten. Bij vermoeden van afwijkingen zal de dierenarts een bijkomende analyse adviseren, waarbij een RX opname kan gebeuren of een echocardio.
Het merendeel van de senior dieren kampt met gewrichtsproblemen. Dit beperkt niet enkel de mobiliteit van uw huisdier, maar is bovendien pijnlijk. Op basis van een aantal parameters gaat de dierenarts na of uw huisdier kampt met mobiliteitsproblemen en wordt indien gewenst een behandelplan opgesteld.
Controle op parasieten, jeuk, schilfers, algemene vachtkwaliteit en eventuele huidproblemen.
Analyse
Bloedonderzoek
Tijdens een senior consultatie zal de dierenarts steeds een bloedonderzoek adviseren.
Oudere dieren hebben een verhoogd risico op bepaalde leeftijdsgebonden aandoeningen, waaronder nierproblemen, schildklierproblemen of diabetes.
Dankzij een bloedonderzoek kunnen eventuele onderliggende klachten sneller opgespoord worden.
Zo kan onmiddellijk een behandelplan worden opgesteld, hetgeen de levenskwaliteit van uw huisdier ten goede komt en helpt om de levensduur te verlengen.
Onze praktijk beschikt over een eigen bloedanalysetoestel waarbij alle standaard bloedonderzoeken in huis kunnen uitgevoerd worden.
Het resultaat is binnen de 15 minuten beschikbaar.
Bijkomend onderzoek
Urineonderzoek
Een bloedonderzoek wordt bij voorkeur gecombineerd met een urineonderzoek.
Tijdens een standaard urineonderzoek wordt onder meer de densiteit van de urine gemeten, evenals de aanwezigheid van bloed en een aantal parameters waaronder eiwitbepaling en glucosebepaling.
Dit geeft ons een goed beeld van de toestand van uw hond of kat.