Diensten

Gasanesthesietoestel voor huisdieren

Anesthesie

Lees meer
Idexx procyte bloedanalysetoestel

Bloed-, urine- en mestonderzoek

Lees meer
Pictogram hartslag

Cardiologie

Lees meer
Dierenarts Yves Portier tijdens een operatie

Chirurgie

Lees meer
Microscoop afbeelding

Dermatologie

Lees meer
Roze roos

Euthanasie

Lees meer
Jonge pup krijgt beloning

Gedragsbegeleiding

Lees meer
Kat op weegschaal bij de dierenarts

Gewichtsconsultatie

Lees meer
Kat in hospitalisatie in dierenartsenpraktijk De Kapelhoek

Hospitalisatie

Lees meer
Hond aan het infuus

Interne geneeskunde

Lees meer
Konijn

Knaagdieren en konijnen

Lees meer
Dierenarts Rudi De Keyser

Orthopedie

Lees meer
Toediening van oogdruppels bij een hond

Oogheelkunde

Lees meer
Dierenarts Yves Portier met kitten

Puppy en kitten consult

Lees meer
RX opname bekken hond

RX en echografie

Lees meer
Senior hond

Senior consult

Lees meer
Hond is gekwetst

Spoed

Lees meer
Dierenarts controleert de tanden van een puppy

Tandverzorging en tandheelkunde

Lees meer
Hond wordt gevaccineerd

Vaccinatie of titerbepaling en algemene gezondheidscontrole

Lees meer
Praktijkverantwoordelijke Angie Billin

Voedingsadvies

Lees meer
Spermacel en eicel

Voortplanting

Lees meer

Anesthesie

Wanneer een huisdier verdoofd moet worden is dit vaak een stressvol moment als baasje.

Anesthesie wordt altijd afgesteld op de individuele patiënt. Afhankelijk van de ingreep of gezondheidstoestand van de patiënt wordt er voor een klassieke verdoving op basis van injecties gekozen of een verdoving op basis van gas.

Bij een gasanesthesie wordt je huisdier eerst lichtjes gesedeerd waarna een tracheale tube wordt geplaatst. Daarna wordt de patiënt verbonden aan het gasanesthesietoestel. Voordeel van gasanesthesie is dat dit tijdens de operatie steeds kan bijgesteld worden.

Hebt u als baasje een specifieke voorkeur omtrent de verdoving van uw huisdier dan kan dit steeds op voorhand besproken worden met de dierenarts.

Tijdens ingrepen werken wij bovendien met een APalert die de ademhalingsfrequentie van uw huisdier opvolgt.

Zo wordt uw viervoeter maximaal gemonitord.

Waar rekening mee houden wanneer uw huisdier verdoofd wordt?

Wanneer uw hond of kat verdoofd wordt, wordt hij best nuchter gehouden voor de ingreep. Voor operaties die in de voormiddag ingepland zijn betekent dit dat u uw huisdier best nuchter houdt vanaf 20u de avond voordien (geen eten, wel drinken).

Huisdieren die in de namiddag geopereerd worden moeten de dag zelf nuchter zijn.

Konijnen en knaagdieren vormen hier een uitzondering op. Deze patiënten moeten niet nuchter zijn en mogen blijven eten tot het moment van de ingreep.

Wanneer uw huisdier terug naar huis mag, kan hij de dag zelf nog wat suf of slaperig zijn.

Zorg daarom voor een rustige omgeving wanneer uw viervoeter thuiskomt. Gun hem de nodige rust en hou hem warm met een dekentje. Patiënten die uit operatie komen hebben het namelijk sneller koud.

Bied uw hond of kat wanneer hij goed wakker is wat water aan. Wacht met voeding tot de daaropvolgende dag.

Konijnen en knaagdieren vormen hier opnieuw de uitzondering en mogen eten en drinken zodra ze goed wakker zijn.

Hebt u nog specifieke vragen omtrent de verdoving van uw viervoeter? Contacteer ons team op 051 79 27 28.

Bloed-, urine- en mestonderzoek

Wanneer uw huisdier ziek is, kan de dierenarts aanbevelen om een aantal onderzoeken uit te voeren. Dit helpt ons om een duidelijker beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van uw viervoeter.

Bloedonderzoek

De praktijk beschikt over een eigen IDEXX Procyte en Catalyst bloedanalysetoestel waardoor wij de belangrijkste bloedresultaten beschikbaar hebben binnen de 15 minuten.

Dit helpt ons om zo snel mogelijk een diagnose te stellen. Vooral bij spoedpatiënten is het belangrijk snel over de juiste diagnose te beschikken om zo onmiddellijk een behandeling te kunnen opstarten. Dit betekent voor heel wat patiënten een betere kans op herstel.

Behalve bij zieke patiënten is het ook voor gezonde huisdieren aangewezen om op geregelde basis een bloedonderzoek uit te voeren. Vooral bij senior viervoeters is een halfjaarlijks of jaarlijks bloedonderzoek belangrijk. Dit helpt ons om vroegtijdig problemen op te sporen. Zo kan opnieuw sneller een behandeling worden opgestart, hetgeen de levenskwaliteit en levensduur van veel huisdieren helpt verbeteren.

Voor bloedonderzoeken die niet intern worden uitgevoerd werken wij met een gespecialiseerd labo. Deze onderzoeken zullen niet in de prijs van de consultatie inbegrepen zijn, maar worden door het labo apart gefactureerd. Onze dierenarts communiceert hier telkens over zodat dit voor u als baasje duidelijk is.

Mestonderzoek

Een mestonderzoek wordt vaak ingezet bij dieren met diarree.

Het merendeel van de mestonderzoeken wordt in de praktijk zelf uitgevoerd, waaronder de microscopische onderzoeken en sneltesten.

Hierbij wordt er onder meer gezocht op wormbesmettingen en aanwezigheid van andere parasieten, waaronder coccidiose en giardia.

Ook voor baasjes die liever niet standaard ontwormen is een mestonderzoek aangewezen. Hierbij gaat de dierenarts in de mest na of er wormen of wormeieren aanwezig zijn. Is dit niet het geval? Dan hoeft u uw huisdier niet te ontwormen. Is er wel een besmetting aanwezig? Dan behandelt u best uw hond of kat. Mestonderzoeken voor wormbesmetting worden best 4x per jaar uitgevoerd.

Meststalen mogen steeds binnengebracht worden bij de assistente met vermelding van de naam van de eigenaar en patiënt, evenals de problematiek.

Urineonderzoek

Onderzoek van de urine kan in veel gevallen aangewezen zijn. Wij voeren het merendeel van de onderzoeken in de praktijk zelf uit.

Tijdens een standaard urineonderzoek wordt onder meer de densiteit van de urine gemeten, evenals de aanwezigheid van bloed en een aantal parameters  waaronder eiwitbepaling en glucosebepaling.

In sommige gevallen gebeuren ook microscopische analyses om zo bijvoorbeeld de aanwezigheid van kristallen in de urine na te gaan bij dieren met urinewegontstekingen.

Ook bacteriologische urineonderzoeken kunnen in sommige gevallen aangewezen zijn, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking.

RX en echografie

Medische beeldvorming helpt ons om een zicht te krijgen op wat zich inwendig afspeelt bij huisdieren.

Afhankelijk van de problematiek zal de dierenarts opteren voor een RX opname of een echografisch onderzoek.

Zo is een RX opname zeer geschikt om orthopedische afwijkingen waar te nemen, zoals onder meer heup- of elleboogdysplasie, gewrichtsproblemen waaronder artrose, hernia’s of breuken.

In de praktijk kan u ook terecht voor het maken van officiële RX opnames van ellebogen en heupen voor Sint Hubertus en andere stamboekorganisaties zoals het NBVK.

RX opnames kunnen ten slotte nog voor andere doeleinden worden ingezet, zoals een cardiologisch onderzoek, bepaling van opname van vreemde voorwerpen of bepaling van het aantal pups of kittens tijdens de dracht.

Een echografisch onderzoek helpt de weke delen in zicht te brengen en wordt gebruikt om zowel het abdomen als de borstholte te onderzoeken.

Beide onderzoeksmethoden zijn in de praktijk aanwezig.

Cardiologie

Heel wat dieren kampen, voornamelijk op latere leeftijd, met hartproblemen.

Tijdens een jaarlijkse consultatie onderzoekt de dierenarts steeds het hart door middel van een stethoscoop. Bij eventuele opmerkbare afwijkingen wordt verder onderzoek geadviseerd.

Ook bij dieren met typische symptomen, zoals hoesten, een verhoogde ademhaling of verminderde activiteit wordt een hartonderzoek aanbevolen.

Naast een uitgebreide anamnese en basis auscultatie wordt een stappenplan opgesteld waarbij een traject van onderzoeken wordt voorgesteld.

Voor dieren met een vermoeden van of vastgestelde hartproblemen wordt een röntgenopname van de borstholte gemaakt waarbij door middel van metingen de dierenarts een indicatie kan geven over de toestand van dit orgaan alsook eventuele andere afwijkingen in de thorax.

Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen over enerzijds de anatomie en anderzijds de functie, wordt daarbovenop een echocardiografie aanbevolen. Hierbij wordt het dier in zijwaartse positie gebracht op een verhoogde tafel en worden door middel van een echografietoestel specifieke beelden van het hart opgenomen en opgeslagen. Ook hier zijn metingen van belang.

Beide onderzoeken kunnen in de praktijk worden uitgevoerd. Voor de echocardio adviseren wij dat dit samen met het baasje gebeurt. Zo blijft de hond of kat rustig en kan het onderzoek in alle kalmte verlopen.

Na het stellen van een diagnose krijgt u de mogelijke behandelingsopties mee.

Het is belangrijk om een hartpatiënt goed op te volgen om de evolutie van de aandoening te meten en te kunnen inschatten wat de prognose van deze afwijking zal hebben op de levenskwaliteit en levensduur van uw huisdier.

Wij adviseren hierbij een halfjaarlijkse controle door middel van echografie.

Orthopedie

Manken, breuken of pijn bij het bewegen zijn frequent voorkomende orthopedische klachten met vaak een zeer diverse oorsprong.

Samen met onze orthopedist-chirurg Rudi De Keyser onderzoeken we deze problemen grondig. Dankzij een uitvoerig onderzoek in combinatie met RX opnames kan een diagnose gesteld worden en een behandelplan worden voorgesteld.

Een van de meest voorkomende orthopedische afwijkingen bij de hond is de kruisbandruptuur. Deze afwijking komt voornamelijk voor bij de zwaar bespierde honden alsook bij de kleine toyrassen en leidt tot pijn en ernstig maken.

Operatie zal in de meerderheid van de gevallen nodig zijn om dit probleem op te lossen. De Flo –teugeltechniek met imbricatie wordt voornamelijk gebruikt bij de kleine tot middelgrote rassen. Bij grote hondenrassen wordt aangeraden de TTA of TPLO techniek uit te voeren.

Een tweede vaak voorkomende orthopedische aandoening, typisch bij Chihuahua en Pommeriaan, is de mediale patellaluxatie.  Bij deze aangeboren afwijking schiet de knieschijf naar binnen en veroorzaakt zo pijn. Aangezien hier verschillende  klinische gradaties zijn, is operatie niet altijd nodig. Wanneer wel? Dit is vooral aangeraden bij dieren die erge pijn ervaren of dieren die niet meer in staat zijn om een normale beweging met de achterpoot uit te voeren. De operatie bestaat uit een combinatie van technieken om de stabiliteit van het gewricht te bewaren en zijwaartse deviatie van de patella te verhinderen.

Heupdysplasie is een aandoening in de opgroei van jonge, grotere honden. De ziekte kan bij snelle diagnose in de beginfase gecorrigeerd worden maar vaak is dit niet meer mogelijk.

Heupprotheses zijn wenselijk indien mogelijk. Daarnaast is een femurkopamputatie vaak een snelle en pijn verlichtende oplossing voor dieren die ernstige pijn ervaren als gevolg van de dysplasie. Bij deze techniek wordt de femurkop weggenomen zodat er tussen de achterpoot en het bekken geen botverbinding meer aanwezig is. Op deze manier kan de hond, mits revalidatie, terug pijnloos wandelen en bewegen.

Ook botbreuken zijn een frequent voorkomende orthopedische problematiek en zijn vaak het gevolg van een ongeval. Complexe fracturen dienen vaak operatief te worden behandeld en vergen een precieze aanpak, waarbij het bot gefixeerd wordt door middel van bouten, schroeven of platen.

Ons team biedt een ruim aanbod aan orthopedische ingrepen.

Hebt u een specifieke vraag? Dan kan u ons telefonisch contacteren: 051 79 27 28

Dermatologie

Huidklachten vormen een groot deel van alle veterinaire consulten. Ze zijn veelal chronisch van aard, moeilijk te diagnosticeren en geven veel ongemak bij het dier. Deze tak in de dierengeneeskunde vereist dan ook grondige kennis van de problematiek.

Onze doelstelling is bij om bij elke huidklacht in eerste instantie de eigenaar goed te informeren over de aanpak, de opvolging en de kost die huidklachten met zich meebrengen. Een correcte aanpak in het begin spaart veel onnodig leed bij het dier.

Dermatologische problemen zijn zeer divers, maar jeuk is een van de meest frequent voorkomende klachten. Het symptoom jeuk kan evenwel veel oorzaken hebben, gaande van een eenvoudige parasitaire besmetting (vlooien) tot complexere problemen, zoals foodreactions.

Daarom ontwikkelde ons team een standaard onderzoeks- en behandelingsprocedure, waardoor huidproblemen stapsgewijs kunnen aangepakt worden.

Hou er als baasje evenwel rekening mee dat ernstige dermatologische problemen een aanpak op langere termijn vereisen.

Een dermatologisch consult start telkens met een intake gesprek, waarbij alle noodzakelijke informatie wordt verzameld zoals het seizoen waarin de problemen optreden, de duur van de klacht, de lokalisatie van letsels, het ontvlooiingsschema,…

Hierna worden, indien nodig, een aantal specifieke testen opgestart gaande van haarpluksels, afkrabsels, controle van oorstalen, tapestrips, controle via Woodslamp en andere. Veel van deze onderzoeken gebeuren op de praktijk zelf. Wanneer huidbiopties wenselijk zijn, worden deze naar een gespecialiseerd labo opgestuurd.

Aan de hand van deze informatie en testen wordt een behandelplan opgesteld. De mogelijke medicamenteuze behandelingen (apoquel, prednisolone, cytopoint…) als ook desensibilisaties (via maandelijkse allergieinjecties), al dan niet in combinatie met voeding, worden besproken.

Naast algemene jeukklachten krijgen wij in de praktijk heel wat dieren over de vloer met chronische oorproblemen (klapperende oren, schudden met de kop…).
Ook deze patiënten vergen een aangepaste aanpak. Een snel uitwendig onderzoek van het oor en toedienen van een oorzalf is hier niet de oplossing. Een correlatie met andere ziekten moet worden nagezien om een chronisch verloop te vermijden. Dit is vaak frustrerend voor de eigenaar en pijnlijk voor de hond.
Daarom adviseren wij om steeds een swab te nemen bij patiënten met otitis. Hierbij wordt binnen de 5 minuten een cytologisch onderzoek uitgevoerd om de mate van infectie te beoordelen en onmiddellijk een correcte behandeling in te stellen.

Uiteraard zijn dermatologische problemen zeer divers.
Heeft uw huisdier huidklachten en wenst u dit te laten nazien? Contacteer ons dan zeker.

Onze specifieke interesse in dermatologie wordt ondersteund door talrijke opleidingen en congressen in binnen –en buitenland. Dierenarts Yves Portier volgde een meerjarige opleiding dermatologie aan de European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) aan de universiteit van Luxemburg.

Chirurgie

Operatieve ingrepen nemen in een dierenartsenpraktijk een belangrijk aandeel in van het ambulante werk. Een aantal operaties zijn standaard en worden frequent uitgevoerd. Andere ingrepen vergen een diepgaander kennis en specifieke operatietechnieken.

In onderstaande lijst vindt u een overzicht van de operaties die u bij ons kunt laten uitvoeren. De orthopedische operaties kunt u terugvinden onder de rubriek Orthopedie.

  • Standaard operaties: sterilisatie, castratie en vasectomie bij de hond, kat, knaagdieren en het konijn
  • Maag- en darm: enterotomie en enterectomie, maagdilatatie en maagtorsie, verwijdering van vreemde voorwerpen in de maag en darmen
  • Perianale regio: anaalzakverwijdering, perineale hernia
  • Staart: staartamputatie
  • Urinewegen: cystotomie bij verwijdering van blaasstenen, penisampuatie en penistranspositie bij de kater, preputiale transpositie van de ductus cysticus, preputiale urethrostomie bij de reu (blaasstenen in de urineleider)
  • Voortplanting: operatie pyometra (baarmoerderontsteking), keizersnede,…
  • Lever: galblaasverwijdering bij mucocoele
  • Milt: miltextirpatie (miltverwijdering)
  • Mond en gebit: extractie van tanden, FORL bij de kat, operatie van mondholtetumoren, amputatie tong bij een linguale carcinoma
  • Ogen: entropion, ectropion, cherry eye, dermoid van het oog
  • Neus: correctie neusvleugels bij BOS syndroom bij kortsnuitige rassen, amputatie planum nasele bij een adenocarcinoom van de neus
  • BOS syndroom bij Franse Bulldog, Mopshond, Engelse Bulldog en andere brachycefale rassen: inkorten van het palatum molle + correctie van de neusvleugels
  • Trachea: tomie en stoma van de luchtpijp
  • Oren: operatie otohematoma (bloedoor), amputatie van de oorschelpen bij carcinoma van de oortippen bij de kat, TECA (total ear canal ablation of verwijderen van het oorkanaal)
  • Melklieren: verwijdering van melkkliertumoren, verwijdering van de volledige melklijst
  • Verwijdering van huidtumoren

Deze lijst geeft slechts een deel weer van de meest voorkomende operaties die in de praktijk worden uitgevoerd.

Voor het merendeel van de operaties verblijft uw huisdier in dagkliniek. Hierbij wordt uw viervoeter ’s morgens binnengebracht en kan hij, naargelang het type operatie, in de namiddag of avond terug naar huis.

Bij bepaalde types operaties is een verdere opvolging nodig na de ingreep en verblijft uw huisdier nog eventjes bij ons in hospitalisatie.

Wanneer uw viervoeter naar huis mag, zal ons team met u de ingreep steeds overlopen. U ontvangt van ons bovendien een post operatief formulier waarop alle punten omtrent de nazorg vermeld staan, evenals de medicatie die moet worden toegediend.
Alle punten worden samen besproken, evenals eventuele vragen zodat u met een gerust gemoed uw huisdier naar huis kan nemen.

Oogheelkunde

U kan in de praktijk terecht voor een aantal standaard onderzoeken en behandelingen van het oog. Ook diverse operaties zijn mogelijk.

Een greep uit ons aanbod:

  • Diagnose en behandeling van keratoconjunctivitis sicca (KCS) of droge ogen
  • Behandeling van cornea beschadigingen
  • Ectropion
  • Entropion
  • Cherry Eye
  • Operatie dermoid
  • Tonometrie (oogdrukmeting) ter bepaling van glaucoom
  • De behandeling van een corneale ulcus (indolente ulcer, melting ulcer, traumatische ulcer,….)

Vragen over een bepaalde oogproblematiek bij uw huisdier? Contacteer ons team 051 79 27 28.

Spoed

Soms kunnen huisdier acuut onwel worden waardoor een snelle interventie nodig is.

Ons team staat 24/24 en 7/7 klaar om uw viervoeter te helpen in geval van nood.

Gelieve ons bij een spoedgeval steeds telefonisch te contacteren op het nummer 051 79 27 28. Zo kunnen we u zo snel mogelijk helpen.

Wat is spoed?

Als baasje is het niet altijd gemakkelijk in te schatten wat een spoedgeval is. Wij sommen alvast een aantal gevallen op waarbij u best onmiddellijk contact opneemt met de dierenarts:

  • Erge pijnuitingen
  • Acuut hevig braken of hevige diarree (met bloed)
  • Ernstig bloedverlies
  • Breuken en ernstige wonden
  • Plots gezwollen buik
  • Allergische reacties met zwellingen ter hoogte van de kop
  • Acute en erge verzwakking (plots door de poten zakken, omvervallen)
  • Vergiftiging of opname van toxische stof (vb. humane medicatie, chocolade, poetsproducten…)
  • Zenuwsymptomen
  • Epilepsieaanval die langer duurt dan 15 minuten of meerdere epilepsieaanvallen kort na elkaar
  • Problemen tijdens de bevalling

Opgelet, deze lijst is niet volledig. Denkt u dat uw huisdier in nood verkeerd? Bel ons op het nummer 051 79 27 28.

Onze praktijk is uitgerust om spoedpatiënten snel te ondersteunen.

Dankzij ons in huis bloedanalysetoestel beschikken wij binnen de 15 minuten over de belangrijkste bloedresultaten. Daarnaast is de praktijk uitgerust met een röntgentoestel voor RX opnames en echografietoestel voor analyses van het abdomen en de borstholte.

Hospitalisatie

Na een ingreep verblijft uw huisdier in onze recovery of hospitalisatieruimte. Afhankelijk van het type operatie kan dit van korte of langere duur zijn.

Ook bij zieke patiënten is soms een hospitalisatie nodig, waarbij uw viervoeter nauwgezet wordt gemonitord door ons team.

Verblijft uw huisdier bij ons in onze recovery?
Dan kan u steeds op bezoek komen en dit van maandag tot en met vrijdag van 13u30 tot 19u.

Tandverzorging en tandheelkunde

Net als bij mensen wisselt het gebit van uw huisdier op jonge leeftijd. De melktanden vallen uit en het volwassen gebit neemt de plaats in.
Tijdens deze wissel kunnen soms problemen ontstaan, waarbij melktanden niet uitvallen. In dat geval spreken wij over ‘persisterende melktanden’. Deze worden best verwijderd om problemen met het volwassen gebit te vermijden.

Eenmaal gewisseld is het gebit permanent en dient er dus zorg te worden gedragen voor de tanden van uw huisdier.
Desondanks kunnen zich tijdens het leven bepaalde gebitsproblemen ontwikkelen, zoals tandplak, tandsteen en tandwortelabcessen die kunnen zorgen voor pijn of ongemak.

Daarom adviseren wij een jaarlijkse controle van het gebit. Hierbij zal de dierenarts de algemene mondhygiëne nagaan en kijken of uw huisdier kampt met tandproblemen.

U kunt bij een slechte toestand van het gebit de tanden ultrasoon laten reinigen. Hierbij wordt door middel van een professionele tandenunit alle tandplak en tandsteen weggenomen, waardoor alle oppervlakkige verkleuringen verdwijnen. Eventuele rotte en/of aangetaste tanden worden verwijderd.
Een polijster zorgt er vervolgens voor dat het ruwe oppervlak terug glad wordt en etensresten minder snel kunnen aanleiding geven tot tandplak.
Na een professionele reiniging heeft uw viervoeter terug een frisse adem en propere, witte tanden.

Helaas kunnen niet alle gebitsproblemen met een reinigingsbeurt worden opgelost.
Zo zijn er bepaalde aandoeningen die een andere aanpak vereisen, waaronder bijvoorbeeld FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) bij de kat.

Deze aandoening komt frequent voor en zorgt voor heel wat pijn en ongemak. FORL leidt tot chronische gingivitis als gevolg van resorptie van de tandwortels.
Extractie van alle aangetaste tanden is de enige en tevens ook definitieve oplossing, waarbij de pijn kan worden weggenomen.
Chronische pijn leidt vaak tot depressie bij de kat. Na extractie verdwijnt de pijn, hetgeen een positief effect heeft op het mentaal welzijn van uw huisdier. De kat zal terug spelen en zich beter voelen en kan binnen enkele weken na de ingreep terug brokjes eten.

Preventie en een jaarlijkse check up zijn dus uitermate belangrijk om snel problemen op te sporen en aan te pakken.

Interne geneeskunde en ziekte

De interne geneeskunde omvat een zeer breed spectrum aan ziekten en aandoeningen, waarbij vaak diverse onderzoeksmethoden en behandelingen moeten worden ingezet.

Wanneer een ziek dier wordt binnengebracht in de praktijk gaan wij steeds stapsgewijs te werk. Samen met de eigenaar bespreken wij wat de beste optie (en tevens de prijs) is om het probleem te benaderen. Hierbij gaan wij steeds uit van het principe van de BOA of Best Option Available voor uw dier.

Elk onderzoek start met de anamnese waarbij gericht vragen worden gesteld aangaande de symptomen en de duur van de ziekte.
Hierna wordt een algemeen onderzoek (temperatuur, auscultatie, nazicht slijmvliezen,…) uitgevoerd waar een indruk wordt verkregen over de algemene toestand van uw huisdier.
In sommige gevallen zijn bijkomende onderzoeken noodzakelijk.
Dit wordt steeds in samenspraak met de eigenaar overlegd. Onze praktijk is uitgerust met een ruim aanbod moderne onderzoeksmogelijkheden, waardoor heel wat analyses intern kunnen gebeuren.

Zo beschikt de praktijk over een Idexx bloedanalysetoestel die de gewenste bloedresultaten binnen de 15 minuten weergeeft. Urine en mestonderzoek wordt meestal aansluitend uitgevoerd.
Wanneer de bloedresultaten ons onvoldoende informatie verschaffen of bijkomend onderzoek wenselijk is, kan er geopteerd worden voor medische beeldvorming. Dit omvat in eerste instantie een rx opname en/of een echografie. Beide onderzoeksmethoden worden in de praktijk aangeboden.

Eenmaal de diagnose is gesteld, wordt een behandelplan opgemaakt. Dit kan een pure medicamenteuze oplossing betreffen, een operatie of een opname van het dier.
Dieren in hospitalisatie zijn vaak ernstig ziek, waardoor ICU (intensive care) noodzakelijk is. Tijdens de hospitalisatie kunnen intraveneuze vloeistoffen (baxter) worden toegediend, voedingssondes worden geplaatst of andere behandelingen worden ingezet.

Euthanasie

In sommige gevallen, zoals bij ongeneeslijke aandoeningen, dient er te worden overgegaan tot euthanasie van uw huisdier.

Een heel moeilijk moment als baasje waar wij respectvol mee omgaan.

Tijdens een euthanasie wordt uw huisdier eerst verdoofd, waarna een euthanasieproduct via injectie wordt toegediend. Dit product werkt zeer snel in en het overlijden treedt meestal op binnen de 5 seconden na injectie. Een euthanasie verloopt volledig pijnloos.

Als baasje hebt u steeds de mogelijkheid om tijdens de euthanasie aanwezig te zijn. Sommige baasjes kiezen er op hun beurt voor om niet aanwezig te zijn.

Na de euthanasie stelt de vraag zich wat er met uw overleden huisdier moet gebeuren.

Hierbij hebt u 3 mogelijkheden:

  • Uw huisdier thuis begraven: dit is in Diksmuide enkel toegestaan voor dieren die minder wegen dan 10 kg en op voorwaarde dat uw huisdier niet overleden is aan een besmettelijke ziekte. Huisdieren mogen ook niet begraven worden in klei- of leemgrond. Alle voorwaarden die gesteld worden door Stad Diksmuide om uw huisdier thuis te begraven vindt u hier: Dode huisdieren – Stad Diksmuide
  • Collectieve crematie: u kan uw huisdier laten ophalen in de praktijk voor collectieve crematie. In dat geval wordt uw huisdier gecremeerd met andere huisdieren. U ontvangt geen as terug.
  • Individuele crematie: als baasje kan u ervoor kiezen uw huisdier individueel te laten cremeren. Hierbij ontvangt u de as terug (al dan niet met een urne). Individuele crematoria bieden bovendien de mogelijkheid om ter plaatse uw huisdier nog te laten opbaren om afscheid te nemen.
    U kan ervoor kiezen uw huisdier zelf rechtstreeks naar het crematorium te voeren of uw viervoeter te laten ophalen in en terugvoeren naar de praktijk.
    Wij werken hiervoor meestal samen met Hokaservice uit Roeselare: hokaservice.be
    Hoka Service garandeert steeds individuele crematies met respect voor mens en dier en aan betaalbare prijzen.

Uiteraard staat u steeds vrij in uw keuze en kunnen nog andere mogelijkheden besproken worden.

Vaccinatie of titerbepaling en algemene gezondheidscontrole

Tijdens een gezondheidscontrole gaat de dierenarts de algemene toestand van uw viervoeter na.

Hierbij wordt extra aandacht besteedt aan de ogen, oren, het gebit, de huid en vacht, het hart en het gewicht. Specifieke problemen worden op dat moment ook besproken en onderzocht.

Bij oudere dieren is dit bovendien het ideale moment voor een bloedonderzoek.

Zo kan de dierenarts een algemeen beeld vormen van de gezondheidstoestand van uw huisdier en kunnen eventuele problemen sneller opgespoord en behandeld worden.

Een gezondheidscontrole gebeurt bij voorkeur jaarlijks. Bij oudere dieren adviseren wij een halfjaarlijkse controle.

De gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met vaccinatie.

In België komen een aantal levensbedreigende en besmettelijke ziekten voor waartegen u uw huisdier kan beschermen door middel van vaccinatie.

Dankzij vaccinatie worden er antistoffen gevormd in het lichaam van uw huisdier die hem beschermen indien hij in contact zou komen met deze ziekte.

Bij de hond kan er gevaccineerd worden tegen:

  • Parvovirose
  • Hondenziekte of ziekte van Carré
  • Hepatitis
  • Leptospirose
  • Kennelhoest
  • Rabiës of hondsdolheid
  • Ziekte van Lyme

Bij de kat kan er gevaccineerd worden tegen:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte
  • Chlamydia
  • Leucose
  • Rabiës of hondsdolheid

Het vaccinatieschema wordt bepaald volgens diverse factoren, zoals de leeftijd van uw huisdier, de leefomstandigheden, het feit of uw viervoeter naar de hondenschool, het pension of shows gaat.

Ook bij verblijf in het buitenland is vaccinatie verplicht. Zo dient uw huisdier minimum 3 weken voor vertrek ingeënt te zijn met een rabiës vaccin. Dit vaccin mag toegediend worden vanaf de leeftijd van 3 maand.

Als baasje kan u ter ten slotte ook voor kiezen uw huisdier te titeren. Wij werken hiervoor met de Vaccicheck.
Tijdens het titeren wordt de hoeveelheid antilichamen in het bloed gemeten. Zo wordt er nagegaan of het vaccin van uw huisdier nog voldoende bescherming biedt en er al dan niet moet worden overgegaan tot een nieuwe vaccinatie.

Voor een aantal infectueuze ziektes, met name leptospirose en kennelhoest, is er geen titerbepaling mogelijk en moet er jaarlijks worden ingeënt.

Puppy en kitten consult

Tijdens een puppy- of kitten consult maakt uw nieuwe viervoeter voor het eerst kennis met de dierenartsenpraktijk. Wij proberen deze belevenis dan ook zo positief als mogelijk te maken.

Als baasje is dit misschien ook uw eerste huisdier? Ons team neemt dan ook graag de tijd om u voldoende informatie te geven omtrent de behoeften en gezondheid van uw nieuwe viervoeter.

Algemene gezondheidscontrole

Tijdens de consultatie zal de dierenarts starten met een algemene gezondheidscontrole van uw pup of kitten. Hierbij worden een aantal parameters gecontroleerd, zoals de ogen, oren, het gebit, het hart, de vacht en het gewicht. Ook de aanwezigheid van de chip wordt nagezien.
De dierenarts zal ook bij u polsen naar specifieke vragen of problemen.

Indien nodig worden op dat moment ook de vaccinaties toegediend. Afhankelijk van de situatie van uw pup of kitten (contact met andere dieren, hondenschool, verblijf in een pension, reizen naar het buitenland…) worden de mogelijke vaccins besproken. Zo ontvangt u een vaccinatie op maat van uw viervoeter.

Ten slotte wordt een ontwormingsschema opgesteld voor uw huisdier en wordt het belang van ontvlooiing besproken.

Wij sluiten het onderzoek altijd af met een lekkere snoep voor uw pupje, hetgeen een bezoek aan de dierenarts veel leuker maakt.

Advies

Na de gezondheidscontrole neemt de dierenarts graag de tijd om u nog wat extra informatie te bezorgen omtrent de verzorging van uw nieuwe huisdier.

Zo worden onder meer de basisbehoeften omtrent huisvesting besproken.

Ook de voor- en nadelen van bepaalde ingrepen, zoals sterilisatie en castratie komen aan bod, evenals het belang van een aantal preventieve ingrepen bij risicorassen: immobilisatie van de maag bij grote hondenrassen (vb. Deense Dog) ter preventie van maagkantelingen, BOS-ingrepen bij brachycephale hondenrassen (vb. Franse en Engelse Bulldog, mopshond)…

Ten slotte ontvangt u van ons team advies omtrent de verzorging van het gebit, de oren, ogen en vacht van uw nieuwe viervoeter.

Voeding

Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van uw huisdier.

Een kwalitatieve voeding zorgt ervoor dat uw pup of kitten alle belangrijke voedingsstoffen ontvangt die nodig zijn voor een goede groei.

Een goede voeding zorgt bovendien voor een gezonde huid, mooie en glanzende vacht en goede stoelgang.

Indien gewenst kan u dan ook bij onze assistentes terecht voor gepersonaliseerd voedingsadvies voor uw nieuwe pup of kitten.

Ons team schoolt zich regelmatig bij om correct advies te kunnen verlenen omtrent de meest geschikte voeding voor uw huisdier. Wij overlopen hierbij de noden van uw nieuwe viervoeter, evenals eventueel aanwezige problemen of voorkeuren. Zo kunnen wij de voeding voorstellen die het best bij uw viervoeter past.

Het voedingsadvies gebeurt volledig kosteloos en binnen ons gamma hebben wij een goede voeding beschikbaar binnen diverse budgetten.

Gedragsbegeleiding

Naast het fysieke speelt ook het mentale welzijn van uw nieuwe viervoeter een belangrijke rol.

Daarom werken wij in de praktijk samen met gedragsbegeleider Peter Verwilghen.

Tijdens een puppy gedragsconsult kan u bij Peter terecht met al uw vragen omtrent het gedrag van uw nieuwe hond.

Peter geeft u allerlei tips omtrent de basisbehoeften en opvoeding van uw pup. Ook bepaalde problemen, zoals verlatingsangst kunnen besproken worden.

Een puppyles duurt 1 uur en biedt u als baasje heel wat inzichten omtrent het gedrag en de behoeftes van honden.

Daar aansluitend kunnen nog een aantal vervolgsessies worden ingepland, waarbij bepaalde basis instructies worden aangeleerd, zoals wandelen aan de lijn, zitten, liggen, luisteren…

De puppylessen gebeuren steeds individueel. Zo is uw pup minder snel afgeleid en zal de training vlotter verlopen.

Interesse om meer te weten omtrent onze puppylessen? Contacteer ons op 051 79 27 28.

Ons puppy- en kittenpakket

Na zijn eerste vaccinatie in de praktijk ontvangt uw nieuwe viervoeter een leuk puppy- of kittenpakketje.

Het pakketje bevat een assortiment gezonde voeding waar u uw viervoeter mee kennis kan laten maken.
Daarnaast voegen wij nog een smakelijke trainingsnack toe en een leuk speeltje.

Het puppy- en kittenpakket valt bij al onze viervoeters goed in de smaak en maakt het bezoekje aan de dierenarts extra leuk.

Onze puppy en kitten wedstrijd

Elk pupje of kitten dat voor de eerste keer langskomt in de praktijk kan deelnemen aan onze puppy en kitten wedstrijd.

Wij organiseren deze wedstrijd maandelijks op onze facebookpagina: www.facebook.com/dierenartsenpraktijkdekapelhoek

Aan het begin van de maand worden alle foto’s van de pups en kittens van de voorgaande maand gepost. De pup of het kitten die de meeste likes krijgt, wordt onze winnaar en ontvangt een leuk cadeautje!

Vraag dus zeker aan onze assistentes om deel te nemen en een leuke foto te nemen van uw viervoeter!

Vaccinatie of titerbepaling en algemene gezondheidscontrole

Naarmate huisdieren ouder worden verhoogt het risico op bepaalde problematieken en aandoeningen.

Daarom is een regelmatige controle van uw oudere hond of kat aangewezen. Dit gebeurt best jaarlijks en bij voorkeur halfjaarlijks.

Wat houd een senior consult in?

  1. Algemeen onderzoek

Tijdens het algemeen onderzoek wordt er onder meer aandacht besteed aan de ogen, oren, het gewicht, het hart, de gewrichten en ten slotte de vacht en huid.

  • Ogen: algemene controle van de ogen waarbij onder meer de oogdruk wordt gemeten en de aanwezigheid van cataract of droge ogen (KCS) wordt nagegaan.
  • Oren: controle van de gehoorgang en de oorschelp.
  • Gewicht: naarmate dieren ouder worden vermindert vaak de mobiliteit met als gevolg dat het gewicht toeneemt. Op basis van het ras, de grootte en de algemene toestand wordt nagegaan of uw huisdier al dan niet kampt met overgewicht.
  • Hart: hartproblemen komen frequent voor bij senior honden en katten. Bij vermoeden van afwijkingen zal de dierenarts een bijkomende analyse adviseren, waarbij een RX opname kan gebeuren of een echocardio.
  • Gewrichten: het merendeel van de senior dieren kampt met gewrichtsproblemen. Dit beperkt niet enkel de mobiliteit van uw huisdier, maar is bovendien pijnlijk. Op basis van een aantal parameters gaat de dierenarts na of uw huisdier kampt met mobiliteitsproblemen en wordt indien gewenst een behandelplan opgesteld.
  • Vacht en huid: controle op parasieten, jeuk, schilfers, algemene vachtkwaliteit en eventuele huidproblemen.
  1. Bloedonderzoek

Tijdens een senior consultatie zal de dierenarts steeds een bloedonderzoek adviseren.

Oudere dieren hebben een verhoogd risico op bepaalde leeftijdsgebonden aandoeningen, waaronder nierproblemen, schildklierproblemen of diabetes.

Dankzij een bloedonderzoek kunnen eventuele onderliggende klachten sneller opgespoord worden. Zo kan onmiddellijk een behandelplan worden opgesteld, hetgeen de levenskwaliteit van uw huisdier ten goede komt en helpt om de levensduur te verlengen.

Onze praktijk beschikt over een eigen bloedanalysetoestel waarbij alle standaard bloedonderzoeken in huis kunnen uitgevoerd worden. Het resultaat is binnen de 15 minuten beschikbaar.

  1. Urineonderzoek

Een bloedonderzoek wordt bij voorkeur gecombineerd met een urineonderzoek.

Tijdens een standaard urineonderzoek wordt onder meer de densiteit van de urine gemeten, evenals de aanwezigheid van bloed en een aantal parameters  waaronder eiwitbepaling en glucosebepaling.

Dit geeft ons een goed beeld van de toestand van uw hond of kat.

Boek een senior consult

Gedragsbegeleiding

Hond en mens kan een fantastische combinatie zijn. Er kunnen echter ook een heleboel opvoedkundige- of gedragsproblemen opduiken die een grote impact hebben op het welzijn van de hond maar ook op de band tussen hond en baasje.

In de praktijk hechten wij dan ook niet enkel belang aan het medische aspect, maar ook aan het algemeen welbehagen van uw hond.

Daarom werken wij samen met gediplomeerd gedragsdeskundige en instructeur Peter Verwilghen. Peter helpt hond en baasje als team te functioneren om ongewenst gedrag te voorkomen.

Een goede verstandhouding met uw hond begint uiteraard reeds in de puppyfase. Uw pup zal namelijk bepaald gedrag aanleren tijdens zijn eerste maanden die zich vaak levenslang zal verderzetten.

Een puppycursus is de ideale manier om een aantal basistrainingen aan te leren aan uw viervoeter. Tijdens de puppyles zal de gedragsbegeleider u wegwijs maken in de noden van uw pup zodat er een goede verstandhouding ontstaat. Bovendien worden een aantal basisinstructies aangeleerd, zoals wandelen aan de lijn, gehoorzaamheid, zitten, blijven, liggen…

Dankzij deze basistraining maken u en uw pup als het ware bepaalde ‘afspraken’, waarbij beide partijen weten wat van hen verwacht wordt. Dit zorgt zowel bij de hond als het baasje voor de nodige gemoedsrust.

Ondanks alle moeite kunnen bepaalde problemen ontstaan in de communicatie tussen hond en eigenaar, die zich kan uiten in angst, agressie of ander ongewenst gedrag. Dit leidt vaak tot heel wat frustratie en heeft een invloed op de relatie met uw viervoeter.

Ook in dergelijk geval kan een gedragsbegeleider hulp bieden.

Tijdens gedragssessies wordt nagegaan wat de eventuele trigger is van dit gedrag en wordt er stapsgewijs gewerkt naar een mogelijke oplossing.

Ten slotte kan u bij de gedragsbegeleider ook terecht voor korte vragen omtrent het gedrag van uw huisdier.

Een greep uit het aanbod gedragsbegeleiding:

  • De hond trekt aan de lijn
  • Verlatingsangst
  • Agressie
  • Nervositeit en onzekerheid
  • Bijtgedrag
  • Coprofagie (opeten van de mest van andere dieren of de eigen mest)
  • Puppytraining
  • Veranderingen of uitbreiding in het gezin: hoe de hond hierop voorbereiden
  • Verhuis
  • Welke hond past bij mij en mijn gezin?

In onze dierenartsenpraktijk kan u terecht voor sessies van 30 minuten of 1 uur. Uiteraard met vervolgsessies indien nodig.

Hierbij staat een hondvriendelijke aanpak steeds centraal.

Zo helpen wij u communiceren met uw viervoeter en een mooie band te ontwikkelen en behouden.

Wil u rechtstreeks in contact komen met Peter? Dan kan u hem bereiken via volgende site: Hondenpension Ter Wilghen.

Voedingsadvies

Voeding speelt een belangrijke rol in de algemene gezondheid van uw huisdier. Er zijn heel wat soorten voeders beschikbaar op de markt, waardoor het als baasje vaak moeilijk is om een keuze te maken.

Ons team schoolt zich regelmatig bij om u steeds het beste advies te kunnen geven omtrent de juiste voeding voor uw huisdier.

Zo zijn er een aantal belangrijke parameters op basis waarvan wij bepalen welke voeding al dan niet geschikt is voor uw viervoeter:

  • Smakelijkheid: is uw huisdier een kieskeurige eter, geeft hij de voorkeur aan natte voeding of eerder een droge brok?
  • Mestkwaliteit: voeding speelt een zeer belangrijke rol in de mestkwaliteit van uw hond of kat. Bij dieren met een slechte mestkwaliteit, overmatige hoeveelheid mest of winderigheid zal een specifieke voeding worden geadviseerd.
  • Huid en vacht: heeft uw huisdier een doffe pels, kampt hij met schilfers of verliest hij heel het jaar door veel haar? Dan kan een aangepaste voeding hier vaak verandering in brengen. Ook voor allergiepatiënten is voeding cruciaal.
  • Gebit: de toestand van het gebit zal vaak bepalen of er best geopteerd wordt voor een natte voeding of droge brok. Bovendien zijn er een aantal voeders beschikbaar die helpen het gebit van uw huisdier in goede conditie te houden.
  • Leeftijd en rasgrootte: het is belangrijk de voeding aan te passen aan de leeftijd van uw huisdier en de grootte. Zo is bij de hond de brokgrootte afhankelijk van het ras (kleine, middelgrote of grote hond). Ook de samenstelling is in vele gevallen aangepast aan de behoeftes naargelang de rasgrootte en leeftijd.
  • Glutenvrij of vegetarisch
  • Specifieke gezondheidsbehoefte: ten slotte moet u bij de keuze van de voeding bepalen of u voeding koopt voor een gezond dier of een dier met bepaalde gezondheidsklachten.

Heeft uw hond of kat geen gezondheidsproblemen? Dan kan u vrij kiezen voor een onderhoudsvoeding.

Heeft uw huisdier bepaalde medische problemen? Dan kan het nodig zijn om een medisch voer of dieetvoer toe te dienen. Deze voeders spelen specifiek in op de gezondheidsproblemen en de samenstelling werd dermate uitgebalanceerd om uw huisdier optimaal te ondersteunen.

In onze praktijk beschikken wij over een assortiment kwalitatieve voeders van diverse merken, waaronder Hill’s, Royal Canin en onze beide huismerken, Healthy4Dogz en Healthy4Catz (kwalitatieve en budgetvriendelijke brokken) en Carni Bites (granenvrije brok met hoog vleespercentage).

Op onze webshop www.omnipet.be vindt u een nog uitgebreider assortiment voeders van onder meer Hill’s, Royal Canin, Sanimed, Virbac, Trovet, Specific, Calibra, Eukanuba en Purina. U kan deze producten steeds gemakkelijk online bestellen en aan huis laten leveren of afhalen in de praktijk. Bij afhalingen ontvangt u van ons steeds een mail zodra uw bestelling klaar ligt.

Gewichtsconsultatie

Steeds meer huisdieren kampen met overgewicht en dat is nefast voor de levenskwaliteit en levensduur van uw viervoeter.

Wist u dat obesitas het leven van uw hond of kat tot 2 jaar kan inkorten?

Wanneer uw viervoeter kampt met overgewicht of obesitas is het als baasje vaak moeilijk om een vermageringstraject op te starten.

Ons team staat u dan ook graag bij tijdens een gewichtsconsultatie.

Eerst en vooral wordt het startgewicht van uw huisdier bepaald. Op basis van ras, grootte en algemene toestand wordt bepaald met hoeveel procent overgewicht uw huisdier kampt. Kampt uw huisdier met meer dan 30% overgewicht, dan spreekt men over obesitas.

Vervolgens wordt het ideaal gewicht bepaald.

Naargelang de leeftijd, het ras en de gezondheidstoestand (bijvoorbeeld goede of beperkte mobiliteit) zal het vermageringstraject van uw huisdier sneller of trager verlopen. Standaard streven wij naar een gewichtsverlies van 1 tot 2% per week.

Op basis van deze parameters zullen wij een vermageringsdieet voorstellen voor uw huisdier en zullen wij de dagelijkse portie berekenen. De vermageringsdiëten die wij in de praktijk inzetten hebben een goede smakelijkheid waardoor ze bij de meeste huisdieren goed in de smaak vallen.

Dankzij het hoge vezelgehalte helpen deze diëten een verzadigd gevoel creëren. Zo zal uw huisdier geen honger lijden.

De aanwezigheid van L-carnitine zorgt op zijn beurt voor het stimuleren van de vetverbranding.

Daarnaast ontvangt u van ons een infofiche met heel wat praktische tips om uw huisdier te helpen afslanken. Wij overlopen dit met u en wijzen op de belangrijkste punten.

Wij adviseren u ook om maandelijks langs te komen in de praktijk met uw viervoeter voor een weegbeurt. U kan hiervoor steeds terecht bij onze assistentes aan de balie die het gewicht van uw huisdier zullen registreren en de evolutie zullen opvolgen. Indien nodig wordt het vermageringstraject bijgesteld.

Zo helpen wij u graag uw viervoeter op gewicht te brengen!

Eenmaal het optimaal gewicht bereikt is, zullen wij u verder adviseren omtrent een eventuele nieuwe voeding om het gewicht te helpen behouden.

Voortplanting

Wanneer u van plan bent te fokken vergt dit enige voorbereiding.

Zo is het belangrijk de optimale inseminatie- of dektijdstip te bepalen.
Dit kan gebeuren door middel van een vaginale swab en bij voorkeur een progesteronbepaling. Onze praktijk beschikt over een eigen bloedanalysetoestel, waarbij de progesteronbepaling in huis gebeurt. Hierbij hebt u binnen de 15 minuten een accuraat resultaat.

Eenmaal de dek of inseminatie plaatsvond, wordt het belangrijk te bepalen of uw huisdier drachtig is.
Dit wordt bepaald door middel van echografie rond de 4 weken na de dek- of inseminatiedatum.

Nadat de dracht werd bepaald, is het aangewezen een RX opname te laten nemen. Dit helpt ons om te bepalen hoeveel pups of kittens u mag verwachten en helpt u om de bevalling voor te bereiden.

Bij problemen omtrent de bevalling kan het nodig zijn een keizersnede uit te voeren. Ook hiervoor staan wij steeds paraat.

Knaagdieren en konijnen

Een konijn of cavia is geen kleine kat. De anatomie en fysiologie is totaal anders bij deze dieren. Deze tak in de dierengeneeskunde vereist dan ook grondige kennis en aangepaste aanpak.

Ons team schoolt zich op geregelde tijdstippen bij omtrent de verzorging van knagers.

U kan dan ook in de praktijk niet enkel terecht voor de jaarlijkse vaccinatie en check-up, maar ook voor de aanpak van zieke dieren en diverse operaties.

Jaarlijkse controle en vaccinatie

Een jaarlijkse preventieve controle is bij knagers essentieel.

Hierbij voert de dierenarts een algemeen onderzoek uit, waarbij ogen, oren, vacht, gewicht en (indien mogelijk) gebit worden gecontroleerd. Indien er een vermoeden aanwezig is van tandproblemen, kan het nodig zijn uw huisdier te sederen zodat dit goed kan nagezien worden.

De jaarlijkse controle is bovendien het ideale moment voor de vaccinatie. Wij werken in de praktijk standaard met de meest recent ontwikkelde Nobivac Myxo RHD plus vaccins. Zo biedt u uw konijn de maximale bescherming.

Tijdens de gezondheids-check up kunnen bovendien bepaalde problemen besproken worden of voedingsadvies worden verleent.

Tandproblemen

Tandproblemen zijn een van de meest frequent voorkomende klachten bij konijnen en knaagdieren.
Onze praktijk beschikt over een professionele tandenunit waarbij alle dentale afwijkingen kunnen behandeld worden (inkorten van snijtanden, bijslijpen van de kiezen).
In sommige gevallen kan een extractie van de snijtanden nodig zijn, bijvoorbeeld bij dieren met olifanttanden.

Operaties en ziekte

U kan in de praktijk terecht voor preventieve operaties, zoals sterilisatie en castratie, maar ook voor curatieve operaties, bijvoorbeeld het verwijderen van haarballen of operatie van oogproblemen zoals entropion.

Daarnaast worden ook zieke dieren behandeld en kunnen knagers in de praktijk gehospitaliseerd worden.