Maar liefst 40% van alle honden krijgt ooit te maken met gewrichtspijn als gevolg van artrose. Meestal worden de eerste symptomen opgemerkt bij honden tussen de 8 en 13 jaar. Echter, vaak is de ziekte op dat moment al jaren aanwezig.

Bij katten is artrose, net zoals bij ons mensen, sterker gerelateerd aan ouderdom. Nagenoeg alle seniorkatten (> 90% van alle katten boven de 12 jaar!) vertonen radiografische tekenen van artrose.

Hoogtijd dus om je als katten- of hondenbaasje even in te lezen over de ziekte die onze viervoeters het vaakst treft, en hoe we ze ertegen kunnen beschermen.

Wat is artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij slijtage van het kraakbeen optreedt. Het kraakbeenlaagje in het gewricht wordt langzamerhand dunner, waardoor het gewricht minder schokbestendig wordt.  Het rondom liggende gewrichtskapsel raakt hierdoor overbelast en er ontstaat een ontstekingsreactie. Door de ontsteking zal het gewrichtsvocht dunner worden en onvoldoende voedingstoffen bevatten voor het herstel van het kraakbeen. Om de inwerkende krachten op te vangen zullen de aanpalende beenderen hun draagvlak uitbreiden door nieuwbeenvorming. Deze nieuwgevormde botuitsteeksels, oftewel ‘osteofyten’, bevinden zich typisch aan de gewrichtsranden en veroorzaken pijn wanneer het gewricht onder druk komt te staan.

Hoe wordt artrose veroorzaakt?

Artrose is een multifactoriële aandoening waarbij voornamelijk het genetisch aspect, overgewicht en mechanische belasting een rol spelen. Ook zal artrose typisch ontstaan bij een gewijzigde gewrichtsconformatie na fracturen, luxaties of andere gewrichtsletsels.

Ouderdom op zich is geen oorzaak van artrose. Wel verergeren de klachten steeds naarmate het dier ouder wordt.

Symptomen

Volgende signalen kunnen er op wijzen dat uw huisdier last heeft van artrose:

Honden

 

·        Minder actief/vaker in mand liggen

·        Stijfheid

·        Moeilijker opstaan en gaan liggen

·        Manken (vaak erger na rustperiode)

·        Trappen vermijden

·        Moeilijker in of uit de auto springen

·        Achterblijven of stoppen tijdens het wandelen

·        Pijnreactie bij aanraken

·        Verandering gedrag/agressiviteit

 

 

Katten

 

·        Minder actief/vaker in mand liggen

·        Zich afzonderen

·        Vermijden om te springen/via een opstapje klimmen of afdalen

·        Zich minder goed wassen

·        Trappen vermijden

·        Onzindelijkheid

·        Niet meer opgepakt willen worden

·        Manken

 

*Bij katten verloopt artrose dikwijls subtieler dan bij honden. Duidelijk manken zul je bij de kat zelden waarnemen. Kattenbaasjes zijn dus best extra oplettend voor bovenstaande alarmsignalen!

Diagnose

Om te weten te komen of een dier al dan niet artrose heeft, zal de dierenarts in eerste instantie luisteren naar het verhaal van de eigenaar. Wanneer de klachten wijzen in de richting van artrose, kan de dierenarts de gewrichten en de gang van het dier onderzoeken. Idealiter worden er bijkomend radiografieopnames van de gewrichten gemaakt. Bij de detectie van nieuwbeenvorming ter hoogte van de gewrichten, kan de diagnose met redelijke zekerheid worden gesteld.

Behandeling

Artrose kan tot op heden jammer genoeg niet worden genezen. Wel kan getracht worden de pijn die ermee gepaard gaat te verlichten en het slijtageproces van de gewrichten te vertragen. Door middel van een aantal aanpassingen in levensstijl en voeding, en met behulp van eventuele medicatie en/of fysiotherapie en lasertherapie kan je voor jouw huisdier het verschil maken.

1.     Optimaliseren van het lichaamsgewicht

Aangezien overgewicht zorgt voor extra belasting van de gewrichten, is het noodzakelijk dat te zware dieren in eerste instantie gewicht verliezen.

2.     Gecontroleerde beweging op regelmatige basis

Je huisdier beweging ontzeggen is geen oplossing in het geval van artrose. Integendeel, bij te weinig beweging zullen de spieren verslappen en neemt de druk op de gewrichten toe. Het is dus belangrijk dat het dier regelmatig en gedoseerd beweegt. Dit wil zeggen meerdere kleine wandelingen per dag. Het is aangeraden om de hond tijdens deze wandelingen aan de lijn te houden om bruuske bewegingen (snelle wendingen, plots stoppen of vertrekken, springen) te vermijden. Ook traplopen en in/uit de auto springen wordt best vermeden.

3.     Dieet en supplementen

Hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren in de voeding, met name de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), gaan ontstekingsreacties in het lichaam tegengaan. Ook antioxidanten gaan dankzij hun anti-inflammatoir effect de afbraak van het kraakbeen afremmen.

Daarnaast worden moleculen als glucosamine en chondroïtine, de eigenlijke bouwstenen van het kraakbeen, frequent aan gewrichtsondersteunende diëten toegevoegd. Hun werkzaamheid in de behandeling van artrose werd tot op heden nog niet bewezen.

Wil je je viervoeter ondersteunen door middel van een supplement? Flexadin Advanced omvat omega-3 vetzuren, antioxidanten en collageen type-II. Deze smakelijke kauwbrokjes zijn bijgevolg geschikt voor honden met artrose. Flexadin Plus wordt eerder preventief ingezet om de vorming van artrose tegen te gaan, dit zowel bij honden als bij katten.

Neem gerust een kijkje op onze webshop voor het volledige gamma aan gewrichtsondersteunende diëten en supplementen.

4.     NSAIDs

Wanneer aanpassingen in levensstijl en voeding onvoldoende soelaas bieden, is er vaak nood aan pijnstillende medicatie. NSAIDs (non-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) gaan de ontstekingsreactie in het gewricht en de bijhorende pijn bestrijden. Deze geneesmiddelen kunnen enkel door een dierenarts worden voorgeschreven en kunnen op lange termijn bijwerkingen veroorzaken. Huisdieren die langdurig met NSAIDs worden behandeld worden daarom best regelmatig door de dierenarts gecontroleerd.

5.     Librela-/Solensia-injecties

Sinds kort is er nieuwe medicatie op de markt tegen artrose in injecteerbare vorm. Librela (voor de hond) en Solensia (voor de kat) bevatten monoklonale antilichamen die zich specifiek richten tegen Nerve Growth Factor. Het is aangetoond dat remming van deze Nerve Growth Factor-gemedieerde celsignalering zorgt voor verlichting van artrose-geassocieerde pijn. Daarnaast zou de uiterst specifieke werking ervoor zorgen dat er geen bijwerkingen optreden. Het medicijn dient maandelijks toegediend te worden door een dierenarts.

6.     Fysiotherapie

Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de training van uw hond optimaliseren. Het uitvoeren en herhalen van bepaalde oefeningen zorgt ervoor dat de spieren gaan versterken en de gewrichten minder worden belast. Met het juiste trainingsschema kunt u ook thuis aan de slag!

7.     Lasertherapie

Tijdens een lasertherapiesessie wordt er via lichtstralen energie overgebracht op de lichaamscellen van het dier. Dit zorgt voor herstel van eventuele schade op celniveau. Lasertherapie wordt vaak aanvullend ingezet naast andere componenten van een behandeling. Het verloopt volledig pijnloos en wordt door een dierenarts of assistent uitgevoerd.

 

Belangrijke take home message

Ondanks de verschillende behandelmogelijkheden is artrose meestal een ziekteproces met ups-and-downs. Professioneel advies van een dierenarts is noodzakelijk om u te voorzien van een behandelplan op maat. Door regelmatige controle en eventuele aanpassingen van de behandeling wordt er steeds getracht het dier in kwestie comfortabel en pijnvrij te houden.

 

Vermoedt u artrose bij uw huisdier of zit u met vragen na het lezen van dit infoartikel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een afspraak in te plannen bij een van onze dierenartsen.

 

Terug naar overzicht