De feestdagen staan voor de deur. Dit is meestal een periode vol gezellige drukte waar velen van ons naar uitkijken, behalve ons huisdier…
Huisdieren hebben een vaste routine en gewoonten. Daarnaast zorgen bekende geuren en personen voor een vertrouwd en veilig gevoel.

Het vele bezoek, drukte, lawaai (bv. vuurwerk!) en vreemde geuren doorbreken dit volledig, wat kan zorgen voor stress en angst. Dankzij de volgende tips kun je de feestdagen zo aangenaam mogelijk laten verlopen voor jouw viervoeter.

Zorg voor een veilige schuilplaats en laat je huisdier zich verstoppen

Laat je hond of kat de vrijheid om zich te verstoppen en forceer ze niet om uit hun schuilplaats te komen. Sluit ze niet op in een kamer, maar zorg voor vluchtmogelijkheden. Probeer daarom binnendeuren open te laten. Op die manier wordt de kat of hond niet verplicht om in de drukte te blijven, maar kan hij vluchten naar een rustige plek als hij daar nood aan heeft.

Bij een hond wordt vaak gebruik gemaakt van een overdekte bench als ‘veilige haven’. Het is goed om je hond ruim voor de feestdagen te leren dat de bench een veilige rustplek is (lees hier meer over in ons infoartikel ‘de bench als veilige haven’). Laat ook steeds de hond met rust wanneer hij in de bench of verstopplek zit. Zorg dat iedereen zich in het gezin hier aan houdt.

Zorg voor meerdere “bronnen” voor de kat

Zorg dat je kat meerdere eet- en drinkplekken heeft en zorg voor meerdere kattenbakken in huis. Je hebt best één kattenbak per kat + 1 extra. Een kat houdt namelijk van keuzemogelijkheden en wanneer de ene optie als onveilig wordt gezien (bvb. door bezoek in huis), dan kan ze kiezen om gebruik te maken van de andere optie op een rustige locatie. Dit zal stress helpen verminderen en zal voorkomen dat ze haar behoefte op een ongewenste plek in huis doet.

Behoud de dagelijkse routine

Dieren houden van een vaste routine. Probeer je huisdier ondanks de feestdagen op dezelfde momenten eten te geven en uit te laten.

Sluit ramen en deuren

Dieren kunnen wanneer ze angstig zijn de neiging hebben om te vluchten. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn om te voorkomen dat je huisdier kan weglopen wanneer hij in paniek is.

Rustgevende feromonen

Feromoontherapie kan jouw huisdier helpen beter om te gaan met stressvolle situaties. Feromonen zijn stoffen die enkel de kat of hond kunnen waarnemen en een specifieke boodschap hebben. De feromonen in Adaptil voor de hond en Feliway voor de kat, hebben een geruststellende werking en zijn ideaal om stress en angst te verminderen. Ze bestaan beide in de vorm van een verdamper die in het stopcontact gestoken kan worden. Dit doe je best in de ruimte waar je huisdier zich het meeste bevindt.

Supplementen

Er bestaan verschillende supplementen die een rustgevend effect hebben op je huisdier. Deze zijn volledig natuurlijk, niet verslavend en hebben geen bijwerkingen zoals slaperigheid. Voorbeelden hiervan zijn Telizen en Zylkene. Houd er rekening mee dat je best ruim voor de stresserende situatie begint met het toedienen van deze supplementen. Ze zijn ook veilig voor langdurig gebruik bij nerveuze dieren.

Wat bij vuurwerk?

Honden en katten horen veel beter dan wij. De knallende geluiden van vuurwerk kunnen daarom bij veel dieren overweldigend zijn. Wanneer je hond paniek ervaart bij vuurwerk, kan dit elk jaar erger worden en uiteindelijk leiden tot een echte fobie voor vuurwerk of luide geluiden in het algemeen. Om onrust bij je huisdier zoveel mogelijk te vermijden kun je best met een aantal dingen rekening houden:

  • Als je weet dat er vuurwerk zal zijn, probeer dan op voorhand te wandelen en zeker niet tijdens het vuurwerk. Houd je hond ook zeker aangelijnd.
  • Probeer thuis te blijven. Wanneer je huisdier steun bij jou zoekt, kun je hem zeker geruststellen.
  • Probeer zelf rustig te blijven en je huisdier niet overdreven te betuttelen. Een hond kan goed de stemming van zijn baasje aanvoelen en dit overnemen.
  • Straf je hond zeker niet wanneer hij angstig gedrag vertoont. Angst is een emotie en dit kun je niet afleren.
  • Sluit het kattenluik, ramen, gordijnen en rolluiken en laat je huisdier schuilen (zie infoartikel veilige haven).
  • Je kunt de hond proberen af te leiden met een kauwbeen of voederspeeltje.
  • Feromoonproducten en supplementen kunnen een geruststellend effect hebben en zijn ideaal om te gebruiken bij dieren die angstig zijn bij vuurwerk.

Gedragstherapie

Een vuurwerk- of geluidsfobie kan een zeer nadelige invloed hebben op het leven van je huisdier. Daarom kan het in sommige gevallen aangewezen zijn om contact op te nemen met een professional. Gedragstherapie kan ook bij dieren die algemeen zeer angstig zijn voor nieuwe prikkels, veel baat hebben. Wacht hierbij niet te lang, hoe verder het probleem gevorderd is, hoe moeilijker het op te lossen is.

In de praktijk bieden wij gedragsconsultaties aan. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Terug naar overzicht