Bij een hond wordt vaak gebruik gemaakt van een bench als schuilplaats. Dit wordt de ‘veilige haven’ genoemd.

Zowel bij puppy’s als volwassen honden kan een veilige haven nuttig zijn. Je leert de hond hierbij dat de bench een veilige rustplaats is. Hierdoor zal je hond beter kunnen omgaan met situaties die hij spannend vindt. Het is belangrijk dat de hond niet gestoord wordt wanneer hij in de bench ligt, want dit is een teken dat je hond nood heeft aan rust. Zeg dit ook tegen mensen die op bezoek komen.

Je kunt de hond eventueel leren om kort opgesloten te zijn in de bench. Het is belangrijk dit geleidelijk aan te leren zodat je hond rustig blijft en niet in paniek raakt. Op die manier voorkom je dat je hond een negatieve associatie krijgt met de bench en er niet meer in wil.
De bench mag zeker nooit als straf gebruikt worden.

Stappenplan voor bench gewenning

1. Kies de gepaste locatie voor de bench

Plaats de bench op een rustige plek in de leefomgeving. Plaats een zacht kussen in de bench en dek de bench af met een deken. Dit zal licht- en geluiddempend werken waardoor je hond zich extra veilig zal voelen. Je kunt met een Adaptil spray de bench besprayen of een Adaptil verdamper in de buurt van de bench in het stopcontact steken. Dit zal de hond extra geruststellen.

Zeker bij nieuwe pups of angstige honden kan dit nuttig zijn.

2. Een positieve associatie met de bench

Je kunt regelmatig snoepjes of iets lekkers (bvb. een kauwbeen of gevulde kong) in de bench leggen. Je kunt ook een speeltje of een voederpuzzel in de bench leggen. Dit zorgt voor afleiding en je hond leert hierbij dat de bench een leuke plek is. Als je hond vlot in de bench gaat kun je naar de volgende stap gaan. Als de hond toch weigert om in de bench te gaan, kun je misschien beginnen om in de buurt van de bench iets lekkers te plaatsen, en dit geleidelijk verder in de bench te plaatsen.

3. Commando aanleren

Op het moment dat de hond in de bench gaat, kun je een commando zeggen bvb. “bench”. Wanneer je dit regelmatig herhaalt zal je hond leren wat je hiermee bedoelt.

4. Sluiten van de bench (indien gewenst)

Het is belangrijk om bij deze fase kleine stapjes te nemen en goed het gedrag van jouw hond te observeren. Hou het deurtje van de bench niet plots voor een langere tijd gesloten, maar bouw dit telkens op. Leg een kauwbeen, voederpuzzel of kong in de bench en zeg het commando.

Als je hond in de bench gaat en bezig is met zijn traktatie sluit je de bench voor 2 minuten. Daarna doe je de bench meteen terug open. Probeer dit regelmatig te oefenen en kijk naar het gedrag van jouw hond. Merk je onrust (b.v. krabben, piepen, janken, blaffen)?
Dan ben je te snel gegaan met je training en moet je een stap terug nemen. Het is individueel afhankelijk hoe snel je kunt gaan. Bouw de duur van het gesloten houden van de bench geleidelijk op. Zorg ook dat je zelf in de buurt bent tijdens de training. Wanneer je hond gedurende 30 minuten rustig in de bench kan blijven, kun je naar de volgende stap gaan.

5. Tijd alleen opbouwen

Het zou kunnen dat je de hond ook voor een korte periode alleen wilt kunnen laten in de bench. De ene hond zal hier meer moeite mee hebben dan de andere en het is ook aan te raden dit geleidelijk op te bouwen. Ga in het begin slechts 2 min de kamer uit en bouw dit stap voor stap op.

Ontvang je graag professioneel advies en begeleiding omtrent de benchtraining bij jouw viervoeter? Boek dan zeker een gedragsconsultatie in de praktijk.

 

 

 

Terug naar overzicht