Konijnen zijn in het wild veel bezig met het zoeken naar voedsel. In gevangenschap wordt de voeding vaak gewoon aangeboden in een bakje waardoor het natuurlijk foerageergedrag weg valt en er veel tijd vrijkomt. Konijnen zijn nieuwsgierige, slimme dieren die net zoals andere huisdieren ook een uitlaatklep voor hun energie nodig hebben. Indien dit niet wordt aangeboden kan een konijn zich gaan vervelen wat depressie, overgewicht of ongewenst gedrag tot gevolg kan hebben. Het is daarom belangrijk voor het mentaal welzijn van je konijn om te zorgen voor een interessante, afwisselende omgeving die tegemoet komt aan de specifieke noden van het konijn.

Voedselverrijking

In de natuur besteden konijnen zeer veel tijd en energie aan het zoeken van voedsel. Het is daarom goed om je konijn te laten werken voor zijn voedsel. Het stimuleert het konijn ook om te bewegen, wat de algemene gezondheid bevordert. Dit kan worden toegepast op verschillende manieren. Gebruik bijvoorbeeld een voederbal waar je de korrels van het konijn in steekt. Er bestaan daarnaast diverse denkspellen waar je voedsel in kunt steken, waardoor je het konijn een extra uitdaging biedt. In het begin kun je je konijn een beetje helpen en hem tonen hoe het moet, maar al snel zal hij door hebben hoe het werkt. Bouw indien nodig de moeilijkheidsgraad geleidelijk op. Denkspellen werken het best met voedsel dat je konijn graag lust. Een voorbeeld van een eenvoudig denkspel is deze Braingame van Beeztees. Je kunt ook de voeding verstoppen in het verblijf van je konijn of in een snuffelmat.

Knaagmateriaal

Een konijn heeft van nature de behoefte om te knagen, en dit kun je dus niet afleren! Voorzie voldoende knaagmateriaal om ongewenst knaaggedrag te voorkomen (bv. meubels, behang, houten kooi etc.). Gezond knaagmateriaal is bovendien belangrijk voor de gezondheid van het gebit. De tanden van het konijn blijven namelijk continu doorgroeien en het knagen helpt bij de afslijting van de tanden. Het is daarom ook van groot belang dat je konijn voldoende hooi eet. Beperk daarom te hoeveelheid korrels zodat je konijn gestimuleerd wordt om hooi te eten.
Je kunt je konijn ook knaagmateriaal aanbieden door takken en twijgen van niet-giftige bomen in hun verblijf te leggen (bv. wilgentakken). Bouw dit altijd geleidelijk op en begin met een kleine hoeveelheid takken, om diarree en spijsverteringsproblemen te voorkomen. Er bestaan ook diverse knaagspeeltjes die konijnen stimuleren om te knagen voorbeelden hiervan zijn de Coconut Rope Speelsticks of een speeltje gemaakt van maisblad. Zorg steeds dat de speeltjes geschikt zijn voor konijnen en niet giftig zijn! Geef je konijn zeker geen knaag- of liksteen. Deze zijn bevatten veel calcium wat blaasproblemen in de hand werkt.

Omgevingsverrijking

Zorg voor een boeiende omgeving voor je konijn. Voorzie bijvoorbeeld een tunnel of een opstapje waar je konijn kan opspringen. Konijnen zijn prooidieren en zullen zich willen verstoppen wanneer ze zich bedreigd voelen. Voorzie daarom zeker een schuilhuisje. Tunnels vinden konijnen ook erg leuk.
Zorg daarnaast voor voldoende afwisseling, op die manier wek je opnieuw de interesse van je konijn.

Training

Konijnen kunnen net als honden trucjes leren. Het is een leuke activiteit zowel voor het baasje als voor het konijn zelf. Het trainen van je konijn versterkt jullie band en houdt je konijn zowel mentaal als fysiek scherp!
Konijnen kunnen verschillende dingen aanleren. Dit kan gaan van een balletje duwen, ergens op of onder springen, tot een heel hindernissen parcours. Wil je graag meer info hierover? Lees dan dit artikel https://dekapelhoek.be/clicker-training-bij-konijnen-hoe-ga-je-te-werk/.

Zit je nog met vragen of ondervind je een probleem bij je konijn? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Terug naar overzicht