Konijnen kunnen net als honden trucjes leren. Het is een leuke activiteit zowel voor het baasje als voor het konijn zelf. Het trainen van je konijn versterkt jullie band en houdt je konijn zowel mentaal als fysiek scherp!

Konijnen kunnen verschillende dingen aanleren. Dit kan gaan van een balletje duwen, ergens op of onder springen, tot een heel hindernissen parcours.

Het is belangrijk te weten te komen hoe je je konijn het best kunt motiveren. Dit is bij elk konijn anders. Dit kan bijvoorbeeld een klein stukje wortel, druif, banaan of konijnensnoepje zijn. Geef suikerrijke beloningen wel altijd met mate!
Deze beloningen zullen gebruikt worden om je konijn aan te tonen welk gedrag gewenst is. Als je je konijn iets wil leren is het best om regelmatig te oefenen. Oefen ook in een rustige omgeving zodat je konijn niet afgeleid is. Stop de training als je merkt dat je konijn wegloopt en niet meer geïnteresseerd is en probeer het een andere keer opnieuw.

Hoe start je met de training?

Stap 1: Het aanleren van de clicker

De clicker is een handig trainingshulpmiddel om je beloning goed te kunnen timen. Door te drukken op de clicker, maak je een “click” geluid. Let op, sommige konijnen kunnen in het begin bang zijn van het geluid. Houd de clicker dan wat verder van je konijn. Laat elke “click” meteen volgen door een snoepje. Zo leert het konijn dat de clicker altijd gevolgd wordt door een snoepje. Doe dit regelmatig opnieuw, tot je de indruk krijgt dat je konijn de link tussen beide gelegd heeft.

Stap 2: Leer je konijn de target te volgen

De target is een trainingshulpmiddel dat wordt gebruikt om je konijn te sturen in zijn bewegingen. Het is een stok met een bol aan het uiteinde bevestigd. Je leert je konijn dat het aanraken van de bol met de neus beloond wordt met een click + snoepje. Houd de target dicht bij je konijn en wacht tot je konijn de bol aanraakt met zijn neus. Je kunt ook iets lekkers (zoals banaan) smeren aan de bol van de target zodat het konijn deze zou aanraken.
Verplaatst de target telkens en oefen dit regelmatig. Beloon je konijn altijd als hij de target aanraakt met een click + snoepje. Ga pas naar de volgende stap als je konijn dit volledig onder de knie heeft.

 Stap 3 Leer de hindernis aan

Houdt de target aan de andere kant van de hindernis. Als je konijn over de hindernis gaat en de target aanraakt, click je meteen met de clicker en geef een beloning. Herhaal dit regelmatig.

Stap 4: Introduceer het commando

Zeg telkens op het moment dat je ziet dat het konijn de hindernis zal afleggen het commando bv. “spring”. Het commando bestaat best uit 1 kort woord. Blijf je konijn belonen als hij het goed doet. Beloon je konijn niet als hij de hindernis aflegt zonder het c0mmando werd gezegd vooraf. Zo leert je konijn dat je enkel beloont als het commando werd gezegd.

Stap 5: Laat de target achterwege

Tot nu toe liet je je konijn de target volgen om zo de hindernis af te leggen. Probeer nu het gebruik van de target geleidelijk te verminderen. Het kan zijn dat je konijn in het begin verward is en opzoek gaat naar de target. Dan is goed nog eens kort de target te gebruiken of eventueel je hand uit te steken naar de plek waar je je konijn naar toe wil laten gaan. Onthoud dat de timing van je click + beloning van cruciaal belang is. Zodra je konijn de hindernis juist aflegt click je met je clicker en je beloon je met je snoepje.

Blijf dit oefenen en weldra kan je samen met je konijn allerlei trucjes uitvoeren.

 

Terug naar overzicht