Bij de komst van een nieuwe pup of kitten komt heel wat kijken.

Je wil als baasje uiteraard dat je nieuwe viervoeter zich onmiddellijk goed voelt in zijn nieuwe thuis.

Daarom is het belangrijk je op voorhand goed voor te bereiden.

Voeding

Voeding speelt een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van je huisdier. De keuze van de correcte voeding is daarom zeer belangrijk.

Je hebt als baasje de keuze tussen een droge brok, natte voeding of vers vlees.

Kies bij voorkeur voor een volwaardige voeding waarbij alle vitamines en mineralen al zijn toegevoegd. Zo ben je zeker dat je pup of kitten geen tekorten ontwikkelt.

Kies je toch voor een aanvullende voeding, dan is het belangrijk dat je correct bij supplementeert met de nodige vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Hiervoor ga je best te rade bij een voedingsdeskundige die de correcte doseringen voor jouw viervoeter berekent.

Supplementen

Voedingssupplementen hebben een ondersteunende rol in de gezondheid van je viervoeter.

Zo is het bij pups van grote rassen aangewezen de gewrichten te ondersteunen. Grote hondenrassen groeien zeer snel, hetgeen een extra belasting van de gewrichten teweeg kan brengen en zorgen voor groeipijnen en ongemak.

Door de gewrichten bij de supplementeren zorg je voor een optimale groei en ontwikkeling.

Daarnaast is een verstoorde spijsvertering een van de belangrijkste redenen waardoor baasjes van jonge kittens en pups op consult komen bij de dierenarts. Hierbij kunnen diverse oorzaken aan de basis liggen, waaronder parasieten. Maar ook verandering van voeding of individuele gevoeligheid spelen een rol. Ook hier kunnen supplementen zoals pre- en probiotica een ondersteunende rol spelen en je viervoeter helpen verlossen van diarree of winderigheid.

Jonge kittens kampen ten slotte vaak met infecties van de ogen en luchtwegen. Ook in dergelijk geval kunnen supplementen bijdragen tot een vlotter herstel.

Accessoires

Wanneer je je nieuwe pup of kitten verwelkomt, is het uiteraard belangrijk dat je de nodige accessoires voorziet.

Voor een pup voorzie je best:

Heel wat honden hebben baat bij het gebruik van een bench. Leer je pup dat dit een veilige plaats is waar hij zich kan terugtrekken wanneer hij rust wil. Stoor je pup ook nooit wanneer hij in zijn bench ligt. Maak er een knusse en leuke plaats van waar je viervoeter zich graag terug trekt.

Voor een kitten zorg je best voor:

 Gedrag

Voor een jonge pup of kitten is het een hele belevenis om het warme nest te verlaten en in een volledig nieuwe omgeving terecht te komen.

Het ene dier past zich hierbij gemakkelijker aan dat het andere.

Toch zien wij dat heel wat honden of katten stress ervaren door deze veranderingen. Verlatingsangst is dan ook een van de veel voorkomende klachten die wij als dierenarts te horen krijgen.

Om de aanpassing vlotter te laten verlopen, kan je gebruik maken van de Adaptil Junior halsband voor je puppy. Deze halsband bevat geruststellende feromonen die je pup helpen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. De halsband helpt bovendien het leervermogen te stimuleren, bijvoorbeeld tijdens de puppyles.

Voor poezen kan gebruik gemaakt worden van de Feliway Optimum. Net als de Adaptil halsband werkt de Feliway verdamper op basis van feromonen die de kat een geruststellend gevoel bezorgen.

Bezoekje aan de dierenarts

Wanneer je je nieuwe viervoeter verwelkomt, is het belangrijk een bezoekje in te plannen bij de dierenarts.

De dierenarts zal je puppy of kitten grondig onderzoeken en zorgen voor een leuke eerste kennismaking. Ook wordt gecontroleerd of alle vaccinaties up to date zijn en kunnen eventuele vragen omtrent de verzorging van je viervoeter besproken worden.

De dierenartsenpraktijk moet een leuke en vertrouwde omgeving worden waar je viervoeter graag langskomt, zodat de dierenarts in de toekomst jouw huisdier gemakkelijker kan onderzoeken.

Nog specifieke vragen omtrent jouw pup of kitten? Contacteer ons team per mail of telefonisch!

Terug naar overzicht