De meeste pups zijn nog niet zindelijk wanneer je ze mee naar huis neemt. Dit is een leerproces en heeft tijd nodig. Doordat de pup nog onvoldoende controle heeft over de kringspieren rond de blaas kunnen ze hun urine nog niet zo lang ophouden. De ene pup heeft meer tijd nodig dan de andere. De volgende tips kunnen je helpen het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Kies de geschikte locatie en leer de puppy op deze plek zijn behoefte doen

 1. Zorg dat de locatie praktisch en goed te bereiken is
 2. Ga altijd naar de dezelfde plek zodat je pup de geur herkent
 3. Ga regelmatig naar buiten met je pup en beloon je pup onmiddellijk (met je stem en een snoepje) wanneer hij op de gewenste locatie urineert/defeceert.
 4. Neem je pup in het begin stadium elk uur naar buiten tijdens de dag. Urineert de pup niet binnen de 5 minuten, neem hem dan terug mee naar binnen. Houdt het gedrag van de pup goed in de gaten en probeer het 15 – 30 minuten later opnieuw.
 5. Ga zeker naar buiten met je pup op de volgende momenten
  • Na spel, activiteit, dutjes
  • Uit de bench komen (pups hebben van nature de neiging niet hun eigen nest/bench te willen bevuilen).
  • Als u opstaat
  • Na eten en drinken
  • Voor het slapen gaan
 6. De pup kan vaak nog niet een hele nacht doorslapen zonder te moeten ontlasten. Om het proces vlotter te laten verlopen kan het nuttig zijn de eerste nachten ook ’s nachts op te staan en je pup naar de gewenste plek brengen.

Zorg voor een consistent schema

 1. Geef 2-3 keer per dag voeding op het zelfde tijdstip. Dit zal helpen om een routine op te bouwen met je hond.
 2. Neem het water eventueel weg 1-2 uur voor het slapen gaan.

Beloon je pup

 1. Beloon je pup uitbundig met je stem of met een snoepje wanneer hij zich op de gewenst plek ontlast. De pup zal dit onthouden en zo stimuleer je hem op deze plek te ontlasten.

Voorkom ongelukjes

 1. Herken de signalen van het ontlasten (bv. langdurig snuffelen op dezelfde plek, rondjes draaien) en neem je pup zo snel mogelijk mee naar buiten als je deze waarneemt.
 2. Reinig de plek waar de pup zich heeft ontlast in huis grondig met een product die geur goed wegneemt. Dit voorkomt dat de pup terug dezelfde plek zal kiezen en deze associeert met zijn ontlasting doen.
 3. Je kunt ook trainingpads gebruiken als tussen stap. Dit zijn absorberende doeken die je in huis kunt plaatsen. Plaats je pup op regelmatige tijdstippen (zoals hierboven beschreven) op de trainingpad. Het kan handig zijn een puppytrainer spray te gebruiken. Dit is een spray met geur die de pup aanzet op die plek te ontlasten.
 4. Straf de puppy niet als hij binnen ontlast. Hij zal hier niet uit leren en dit kan je band met je pup beschadigen. Geef hem geen aandacht op dit moment. Voorkom in de toekomst dat dit gebeurt.
Terug naar overzicht