Wanneer je een nieuwe pup of kitten in huis haalt, moet je als baasje rekening houden met heel wat zaken, waaronder het medische aspect.

Een bezoekje aan de dierenarts is dan vaak aangewezen.

Tijdens een puppy- of kittenconsult zal de dierenarts heel wat zaken nazien en met je overlopen.

Chip en registratie

Het is wettelijk verplicht je huisdier te chippen. Normaal gebeurt dit reeds bij de fokker.

De chipgegevens worden vervolgens geregistreerd in een centrale databank (Dog ID voor de hond en Cat ID voor de kat) waar wordt bijgehouden wie de eigenaar is van het dier.

Daarbovenop ontvang je een Europees paspoort. In dit paspoort worden alle vaccinaties geregistreerd. Wanneer je met je huisdier naar het buitenland gaat moet je dit paspoort steeds kunnen voorleggen.

Gezondheidscontrole

Bij een eerste bezoek aan de dierenarts wordt steeds een gezondheidscontrole uitgevoerd om na te gaan of de pup of het kitten geen zichtbare afwijkingen vertoont.

Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan:

  • Oren: nazicht op vuil, parasieten, problemen met de gehoorgang
  • Ogen: controle op afwijkingen, waaronder cherry eye, ectropion of entropion
  • Muil: controle van de tanden en stand van de kaak (onderbeet of bovenbeet)
  • Body condition score: is de hond of kat te mager of te dik
  • Vacht: controle op schilfers, parasieten en andere huidproblemen
  • Hart en longen
  • Controle op andere zichtbare afwijkingen, zoals een navelbreuk of cryptorchidie
Vaccinatie

De correcte vaccinatie van je huisdier is heel belangrijk en beschermt hem of haar tegen een aantal gevaarlijke en zelfs dodelijke aandoeningen.

Bij een pup of kitten is het dan ook belangrijk het vaccinatieschema goed op te volgen:

Puppy

  • 6 weken: puppyvaccin
  • 9 weken: 1e volwassen vaccin + (kennelhoest) + (lyme)
  • 12 weken: 2e volwassen vaccin + (kennelhoest) + (lyme) + (rabiës)

Kitten

  • 8 weken: 1e vaccinatie
  • 12 weken: 2e vaccinatie + (rabiës)

Daarna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden. Dit is ook het ideale moment voor een gezondheidscontrole waarbij eventuele problemen opgemerkt en aangepakt kunnen worden.

Je ontvangt van ons een kaartje om je aan de vaccinatie te herinneren. Indien je gebruik maakt van onze huisdierenapp (https://mijndieren.eu/DeKapelhoek) ontvang je een herinnering via de app en mail.

Behandeling tegen parasieten

Een parasiet is een organisme dat zich ten koste van een ander organisme (in dit geval je pup of kitten) in stand houdt en vermenigvuldigt.

Parasieten kunnen voor heel wat ongemak en schade zorgen. Een goede en regelmatige anti parasitaire behandeling is daarom van belang. Dit zeker bij jonge dieren die vatbaarder zijn en minder weerstand hebben dan een volwassen dier.

Onder de parasieten maakt men het verschil tussen de endoparasieten, die in het lichaam van de gastheer leven en de ectoparasieten, die buiten het lichaam van de gastheer leven.

Wormen

Wormen zijn typische endoparasieten. Ze leven in het lichaam van je huisdier en vermenigvuldigen zich daar.

Aangezien de infectiedruk bij jonge dieren vaak veel hoger ligt dan bij volwassen dieren is het belangrijk een correct ontwormingsschema te volgen. Pups en kittens krijgen de wormbesmetting namelijk al mee via de moederhond of -poes.

Ontwormingsschema:

  • Tot 8 weken: tweewekelijks
  • Vanaf 8 weken tot 7 maand: maandelijks
  • Vanaf 7 maand: 4x per jaar

Opgelet: behoor jij of een familielid tot de YOPI groep (kleine kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer)? Dan ontworm je je huisdier best maandelijks.

Je kan als baasje namelijk een wormbesmetting oplopen via je huisdier. Voor mensen uit de YOPI groep kan dit ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Vlooien en teken

Vlooien en teken zijn ectoparasieten die leven op de huid van de gastheer. Ze voeden zich met het bloed van je huisdier en zorgen voor heel wat ongemak.

Zo zorgen vlooien voor hevige jeuk en overdracht van lintwormen.

Teken zijn op hun beurt dragers van heel wat gevaarlijke en besmettelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Lyme, die ook gevaarlijk is voor de mens.

Je behandelt daarom best je huisdier met een efficiënt vlooien- en tekenafdodend product. Het merendeel van de producten dient maandelijks te worden toegediend.

Onze praktijk informeert je graag omtrent de correcte behandeling voor jouw huisdier.

Operaties

In sommige gevallen is een operatie van je huisdier raadzaam. Hierbij spreken wij over zowel preventieve als curatieve ingrepen die tot doel hebben medische problemen in de toekomst te vermijden of het welzijn van jouw viervoeter te vergroten.

Sterilisatie

Een sterilisatie helpt in eerste instantie om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Bij de kat is sterilisatie zelfs wettelijk verplicht.

Bovendien kan een sterilisatie helpen om ongewenst gedrag, zoals agressie of dominantie te beperken.

Ten slotte is sterilisatie vooral raadzaam om medische problemen, zoals een baarmoederontsteking (pyometra) of melklijsttumoren te voorkomen.

Castratie

Net als bij sterilisatie zal het castreren van je reu of kater vooral tot doelstelling hebben om ongewenste dekkingen te vermijden. Bij de kater is, net als bij de kattin, castratie verplicht.

Ook kan castratie helpen om ongewenst gedrag, zoals agressie, seksueel gedrag en dominantie aan te pakken.

Castratie verkleint ten slotte het risico op prostaatproblemen op latere leeftijd.

Wil je je reu niet onmiddellijk operatief castreren? Dan kan je eventueel kiezen voor een chemische castratie. Dit gebeurt door middel van een implantaat die het effect van een operatieve castratie nabootst, maar slechts tijdelijk van aard is.

BOS operatie

BOS of brachycephaal obstructie syndroom is een aandoening die typerend voorkomt bij brachycephale (kortsnuitige) honden zoals de bulldogs, mopshond, pekinees, shih tzu…

Als gevolg van hun anatomie hebben deze rassen vaak ruimtegebrek ter hoogte van de neus- en keelstreek, hetgeen hun ademhaling sterk bemoeilijkt. Dit zorgt voor de typische snurk- en gromgeluiden bij deze honden.

De doelstelling van een BOS operatie is om terug een normale ademhaling te bekomen. Dit gebeurt door een correctie van de neus en/of inkorten van het verlengd gehemelte in de keelholte.

Een BOS operatie verbetert zeer sterk de levenskwaliteit van dieren met ademhalingsproblemen.

Preventie van maagtorsies

Maagtorsies of -kantelingen vormen een reëel risico bij honden van grote rassen. Eenmaal het probleem optreedt is het vaak fataal indien niet tijdig kan ingegrepen worden.

Daarom is het preventief vasthechten van de maag bij honden van risicorassen, zoals Dobberman, Ierse Wolfshond, Sint Bernard, Berner Sennen, Deense Dog,… zeker raadzaam.

 

Voeding en supplementen

Pups en kittens ondergaan een sterke groei tijdens het eerste levensjaar. Ze hebben daarom nood aan een aangepaste voeding die rijk is aan eiwitten (voor de spieropbouw) en een aangepaste hoeveelheid vitamines en mineralen bevat (onder meer voor de botontwikkeling).

Gezien de grote keuze in merken en soorten voeding is het als baasje vaak moeilijk te beslissen welke voeding het meest geschikt is voor jouw huisdier.

In onze dierenartsenpraktijk kan je terecht voor gepersonaliseerd voedingsadvies. Afhankelijk van de leeftijd, het ras en unieke behoeften en voorkeuren van jouw viervoeter adviseren wij je graag welke voeding het best bij jouw pup of kitten past.

Ook supplementen kunnen hun nut hebben wij opgroeiende dieren.

Zo adviseren wij bij pups van grote rassen om reeds in de puppyfase de nodige ondersteuning te bieden voor de gewrichten.

Deze pups kennen een zeer snelle groei, vaak met groeipijn als gevolg. Deze rassen zullen meestal op latere leeftijd ook gewrichtsproblemen ontwikkelen. Dankzij aangepaste supplementen ondersteun je de gewrichten van je opgroeiende pup maximaal, hetgeen helpt om problemen op latere leeftijd te beperken.

Verzorging

Gebitsverzorging

Naarmate huisdieren ouder worden, kampen ze vaak met gebitsproblemen.

Het niet verzorgen van het gebit van je huisdier leidt tot de vorming van tandplak en vervolgens tandsteen. Hierdoor ontstaan ontstekingen van het tandvlees, een slechte adem en rotte tanden.

Preventief werken is daarom van groot belang en wordt best in de puppyfase aangeleerd.

Net als bij mensen dienen ook de tanden van je huisdier dagelijks onderhouden te worden. Hiervoor kan je de tanden poetsen of enzymatische kauwstrips, poeders, mondwaters en gels gebruiken.

Oog- en oorverzorging

Een goede hygiëne van de oren is cruciaal om problemen te vermijden. Vooral rassen met lange oren zijn zeer gevoelig voor infecties en andere oorklachten.

Het regelmatig reinigen van de oren met een speciale oorreiniger helpt de oren proper te houden en verkleint zo de kans op oorproblemen.

Ook oogverzorging is van belang.

Sommige rassen zijn gevoelig voor de ontwikkeling van traanstrepen. Vooral bij kortsnuitige rassen of dieren met een witte vacht vormt dit een probleem. Gebruik hiervoor geregeld een aangepaste traanstreepreiniger om zo het oog en de zone rond het oog rein te houden.

Let er bij kortsnuitige rassen en dieren met veel huidplooien op dat je ook regelmatig de huidplooien in het gelaat reinigt. Hier kan vuil zich opstapelen en zorgen voor irritatie.

 

Vachtverzorging

De voeding bepaalt in grote mate de kwaliteit van de huid en vacht. Indien je opteert voor een premium voeding zal je ongetwijfeld het verschil merken in de vachtkwaliteit van jouw huisdier.

Een ontoereikende voeding leidt namelijk tot overmatig haarverlies en een doffe vacht met afwijkende kleur (vb. rosse schijn bij honden met zwarte vacht).

Om de vachtkwaliteit te verbeteren of het haarverlies te beperken, kan je ook gebruik maken van voedingssupplementen. Deze supplementen zijn rijk aan vetzuren en zorgen na een aantal weken voor een merkbaar verschil in haarverlies en een glanzende vacht.

Om het haarverlies van je huisdier te beperken, is het ook belangrijk af en toe een kambeurt in te lassen. Kies hierbij voor een borstel of kam die is aangepast aan de vacht van jouw huisdier.

Ook het wassen van je huisdier helpt om het haarverlies te beperken. Vooral voor jonge dieren is het uitermate belangrijk om te kiezen voor een milde shampoo. Jonge dieren hebben een gevoelige huid. Indien je een te agressieve shampoo gebruikt, kan dit zorgen voor irritatie.

Nood aan extra advies? Kom langs in de praktijk of boek een puppy- of kittenconsult.

 

 

Terug naar overzicht