Een nieuwe pup in huis is leuk maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De pup wordt weggenomen uit zijn warm “nest” dat bestaat uit zijn moeder, broers, zusjes en eventueel zijn vader. Alle vertrouwde elementen vallen opeens weg… Het is dan ook de taak als eigenaar om het wegvallen van deze zekerheden op te vangen.

Gedragsbegeleider Peter Verwilghen informeert je graag waarmee je rekening moet houden bij thuiskomst van je nieuwe viervoeter.

Voorzie in de basisnoden

Het is de verantwoordelijkheid van het nieuwe gezin om de pup meteen te voorzien in zijn basisnoden:

  • Voeding: zorg voor een premiummerk zodat de pup via zijn voedingsbron alle nodige bouwstenen krijgt om uit te groeien tot een gezonde volwassen hond.
    Naast de “echte” voeding (eten) heeft de pup ook nood aan mentale voeding. Zorg voor een goed evenwicht tussen rust (ongeveer 15u per dag) en snuffelen, kauwen, spel, …
    Een goede socialisatie in de beginmaanden van zijn leven zal zorgen voor een evenwichtige hond op volwassen leeftijd. Volg hierbij het tempo van de hond, want overprikkeling kan zorgen voor een te hoge reactiviteit.
  • Geef de pup een goede plaats in huis. Maak hierbij zelf de keuze tussen een kussen, bench, zetel, … Dit wordt als het ware zijn bedje. Gebruik deze plaats nooit als straf! Dit moet een plekje worden waar hij zich kan terugtrekken als hij even wil rusten of alleen wil zijn. Het is dan ook de bedoeling dat we de hond met rust laten als hij deze plaats opzoekt. Bedenk wel dat het veranderen van plaats op latere leeftijd (bv als hij groter is) niet gemakkelijk is.
  • Zorg voor veiligheid en bescherming! Garandeer de veiligheid van anderen ten op opzichte van jouw hond, maar zorg ook voor de veiligheid van de hond zelf. Bescherm hem tegen andere huisdieren, kinderen, bezoek, etc. Ongewenst gedrag is vlug aangeleerd, afleren is veel moeilijker!
  • Geef je pup voldoende steun en structuur. Een hond is een gewoontedier en alles wat voorspelbaar is zal hem meer rust bezorgen. Onvoorziene omstandigheden kunnen zorgen voor stress en ongewenst gedrag.
  • Start vanaf de eerste dag reeds met de gewenste begrensing. Wees hierin erg consequent! Wat vandaag niet mag, mag morgen en overmorgen ook niet. Denk hier bijvoorbeeld aan zitten in de zetel, geen tanden gebruiken tijdens het spelen, … Houd ook vooral rekening met de grenzen dat jouw hond aangeeft! Niet iedere hond houdt ervan om (overmatig) geknuffeld te worden, benaderd te worden door vreemden, etc.

Verwacht de eerste 2-tal weken zo weinig mogelijk van je pup, maar verschaf hem vooral zijn basisnoden. Dit zorgt ervoor dat er een band gecreëerd wordt. Deze band schept vertrouwen en is nodig om je pup te kunnen opvoeden en trainen.

Opteer voor een trainingsmethode die beloningsgericht is. Op deze manier voorkom je mogelijke relatiebreuken. Zoek een goede motivator (voeding, spel, …) om je hond nieuwe dingen aan te leren en voorkom straf. Maak van elke training een leuke tijd samen om verder de band te versterken.

Graag wat hulp bij het trainen van je pup? Boek een afspraak voor een puppytraining. De eerste training vindt plaats in de praktijk en duurt 1 uur. Hierbij

Terug naar overzicht