Konijnen worden steeds populairder als huisdier en zijn net als hond en kat vatbaar voor een aantal gevaarlijke virussen.

Bescherm daarom je konijn dankzij een jaarlijkse vaccinatie.

Myxomatose

Myxomatose is een ernstige en vaak dodelijke ziekte bij het konijn. De ziekte uit zich onder de vorm van zwellingen (myxomen) en roodheid ter hoogte van onder meer de mond, ogen en anus. Vaak is ook oog- en neusvloei zichtbaar, zijn de dieren lusteloos en is er een verminderde eetlust.

De aandoening is zeer ernstig en kan ook de ademhaling aantasten. Myxomatose is vaak fataal (meestal al binnen de 24u).

Een konijn kan op verschillende manieren besmet worden met myxomatose. Het virus kan overgedragen worden via stekende insecten, zoals muggen, vliegen en vlooien. Dit betekent dat ook konijnen die niet in contact komen met andere dieren of binnenshuis leven besmet kunnen geraken!

Het virus kan ook overgebracht worden door direct contact tussen konijnen (vb. wild konijn).

Helaas bestaat er geen geneesmiddel tegen myxomatose. Daarom is vaccinatie zeer belangrijk als preventief beschermmiddel.

Rabbit Haemorrhagic Disease

Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of ook wel Viral Hemorrhagic Disease (VHD) genaamd is een uiterst besmettelijk virus bij het konijn.

Het virus kent een uitermate snel ziekteverloop en zorgde in het verleden reeds voor massale sterfte onder de konijnenpopulatie.

De ziekte kan zowel via direct contact met andere, besmette konijnen worden overgedragen als bij indirect contact, zoals kledij, schoenen, mensen, planten, hooi…

Het virus komt vrij via het speeksel, de mest of urine van besmette konijnen en kan zich zo heel gemakkelijk in de omgeving verspreiden. Bovendien kan het virus meerdere maanden overleven in de omgeving.

Ook stekende insecten, zoals muggen, vliegen of vlooien kunnen de ziekte overdragen.

RHD kent 2 varianten, type 1 en type 2, waarbij RHD 2 ook bij heel jonge konijnen (3 tot 4 weken) kan zorgen voor besmetting. Het ziekteverloop bij type 2 is doorgaans ook sneller.

Het RHD virus zorgt voor een acute sterfte, vaak binnen de 24 tot 48 uur na besmetting, waardoor baasjes vaak niet opmerken dat het konijn ziek is.

Mogelijke symptomen zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Koorts
  • Stuiptrekkingen
  • Bloedingen
  • Verminderde eetlust

Helaas bestaat er geen geneesmiddel ter behandeling van RHD. Preventie dankzij vaccinatie is daarom uitermate belangrijk.

In de praktijk werken wij met het Nobivac Myxo-RHD Plus vaccin. Dit vaccin mag toegediend worden aan konijntjes vanaf 5 weken en biedt 1 jaar bescherming tegen myxomatose, RHD 1 en 2.

Vragen omtrent de vaccinatie van je konijn?

Contacteer ons team telefonisch (051 79 27 28) of per mail (info@dekapelhoek.be)

Terug naar overzicht