Een nieuwe pup in huis halen is fijn. Als baasje is het evenwel belangrijk je nieuwe viervoeter een aantal basistrainingen aan te leren, zodat de communicatie tussen jullie vlot verloopt. Dit voor het comfort binnen het gezin en de veiligheid van je nieuwe viervoeter.
Gedragsbegeleider Peter Verwilghen deelt graag een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de opstart van een puppytraining.
Wat zijn de voorwaarden om te starten met de training?
Nadat je pup zich enkele weken heeft kunnen aanpassen aan zijn nieuwe thuis en is hij nu klaar voor de volgende stap.
Een leeftijd van ongeveer 12 weken is ideaal om de training aan te vatten. Maar hoe pakken we dit aan en welke mogelijkheden zijn er? Je kan als baasje kiezen voor zelftraining, een hondenschool of een privétrainer aan huis.
Om je pup goed te kunnen trainen zijn er 5 voorwaarden:
- Gewenning: je dier moet gewend zijn aan de omgeving. Angst of agressief gedrag t.o.v. een omgevingsprikkel zorgt ervoor dat de hond afgesloten is voor leergedrag.
- Aandacht: indien je hond meer aandacht heeft voor de omgeving dan voor jou kan er eveneens niets aangeleerd worden.
- Motivatie: Zorg voor een goede (positieve) motivator. Dit kan voor elke hond verschillend zijn: voeding, spel, aanraking, … Straf, zowel geestelijk als lichamelijk, is de slechtste motivator en schaadt de vertrouwensband.
- Begrip: je hond kan pas bijleren als hij begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Ga in de opbouw van een oefening niet te snel! Houd rekening met het leertempo van je hond.
- Respect: Respecteer de mogelijkheden en beperkingen van je huisdier.
Zelftraining, hondenschool of privétrainer?
Bij zelftraining moet je op de hoogte zijn van de leerprincipes van een hond (associërend en niet-associërend leren). Als dit niet het geval is wordt de hulp van een ervaring instructeur aanbevolen.
Op een hondenschool kan je terecht om groepslessen te volgen. Hier worden de basiscommando’s (zitten, blijven, liggen, …) aangeleerd.
Deze lessen zijn vooral budget vriendelijk, vrij toegankelijk en een sociale activiteit met andere hondeneigenaren. Hier ben je echter wel gebonden aan vaste lesmomenten en deel je de aandacht van de lesgever met je medecursisten.
Niet elke hond (en eigenaar) past in een hondenclub… Voor sommige honden kunnen groepslessen een onderdeel zijn van een goede socialisatie. Onbekende honden en mensen kunnen echter ook voor een onveilig gevoel zorgen wat angst of agressief gedrag teweeg brengt.
Dit gecombineerd met extra stress door het “moeten” leren kan blijvend probleemgedrag veroorzaken. Lees de lichaamstaal van jouw hond en kijk hoe hij met deze invloeden omgaat. Laat je hierbij niet beïnvloeden door de groepsdruk van andere cursisten of lesgevers.
Kies je voor een privétrainer, dan heb je een deskundige aan huis!
Je geniet de volle aandacht en kan de lessen volgen op het tijdstip en tempo dat voor jouw het beste past.
Privélessen zijn duurder ten opzichte van groepslessen maar veel efficiënter!
Doordat de lessen bij jouw thuis doorgaan zorgt dit voor meer gewenning en aandacht van de hond. Hij is immers reeds vertrouwd met de omgeving. Nadat de basiscommando’s in de prikkelarme omgeving werden aangeleerd, kan je deze verder uitwerken in een prikkelrijkere omgeving (woonkamer -> tuin -> oprit -> hoek van straat -> enz…)
Indien je privétrainer ook gedragsdeskundige is, kan naast de training ook eventueel ongewenst gedrag behandeld worden. Ongewenst gedrag kan enkel opgelost worden waar het zich voordoet, dit is meestal de leefomgeving van de hond.
Welke trainingsmethode er ook gekozen wordt, werk op een positieve manier. Zorg ervoor dat het trainen vooral een leuk moment is voor mens en dier..
Terug naar overzicht