Bij ziekte of na operatie kan het nodig zijn dat jouw huisdier voor een (korte) periode in hospitalisatie verblijft. In de praktijk kunnen wij namelijk verzorging bieden die thuis onmogelijk is bv. vochttherapie via infuus, zuurstoftherapie in zuurstofkooi, toedienen van medicatie etc.

Tijdens hun verblijf worden de dieren nauwlettend opgevolgd door de dierenartsen en assistenten (gedrag, voedselopname, frequentie van urineren en stoelgang…) en de parameters (temperatuur, ademhaling, bloeddruk etc.) worden op regelmatige tijdstippen gecontroleerd. Op die manier kunnen we de toestand van jouw huisdier nauwkeurig opvolgen, de behandeling afstellen en indien nodig aanpassen.

Welke verzorging wordt er geboden tijdens hospitalisatie?

Naast de bovenstaande dagelijkse check-up van de gezondheid, krijgt jouw huisdier de nodige verzorging van onze dierenartsassistentes. Meermaals per dag maken zij buiten een kleine wandeling met de honden. Het verblijf wordt dagelijks (of meer) gereinigd, zodat je huisdier altijd in een schoon verblijf vertoeft. De patiënten krijgen een kommetje water en meermaals per dag de gepaste voeding aangeboden. De nodige medicatie wordt toegediend.

Een verandering van omgeving kan voor sommige katten en honden zeer stressvol zijn. Wij zijn ons hiervan bewust en proberen de stress voor jouw huisdier zoveel mogelijk te beperken. Daarom benaderen wij jouw huisdier steeds op een rustige, gemoedelijke manier. Bij de poezen wordt er gebruik gemaakt van Feliway verdamper en spray. Dit product bevat rustgevende feromonen, wat stress en angst zal verminderen tijdens het verblijf.
Elk dier heeft zijn eigen karakter en noden. Bij de zorg van jouw huisdier proberen wij hier ook rekening mee te houden. De assistentes geven de patiënten met plezier wat extra aaitjes en knuffels.

Hoe wordt mijn huisdier gehuisvest tijdens deze periode?

Jouw hond of kat zal verblijven in 1 van onze kennels in onze hospitalisatieruimte. Elk dier krijgt een zacht deken of mat om op te slapen. Voor de katten zorgen we voor een kattenbakje en een schuilhuisje in het verblijf. Op die manier hebben ze de mogelijkheid om zich te verstoppen, wat de kat een veiliger gevoel geeft en de stress helpt verminderen.

Kan ik materiaal van thuis meebrengen voor mijn huisdier?

Het kan zeker nuttig zijn om materiaal van thuis mee te brengen. Het onderstaand materiaal kan een meerwaarde zijn tijdens de hospitalisatieperiode.

  • De voeding: omdat een verandering in dieet in sommige gevallen kan zorgen voor spijsverteringsproblemen, geven wij liefst de voeding die het dier gewoon is (en graag eet). Dit zal de voedselopname tijdens het verblijf bevorderen. Het meebrengen van eigen voeding is daarnaast ook belangrijk bij dieren die een specifiek dieet moeten volgen (bv. hypoallergene voeding).
    Indien je huisdier omwille van medische redenen andere voeding moet krijgen dan zijn reguliere voeding, zal de dierenarts je hierover informeren.
  • Medicatie: wanneer je huisdier medicatie moet nemen breng je deze best mee naar de praktijk, tenzij de dierenarts je anders vertelt.
  • Dekentje (voor de kat): Een dekentje met de geur van thuis zal een vertrouwd gevoel geven, waardoor je huisdier minder stress ervaart. Het is natuurlijk geen verplichting dit mee te brengen.

Ander materiaal hoef je niet mee te brengen. Wij hebben al het nodige in de praktijk.

Kan ik op ziekenbezoek komen?

Je mag je huisdier komen bezoeken tijdens de openingsuren (maandag tem vrijdag van 13u30 – 19u en zaterdag van 10u – 12u). Het kan hun zeker deugd doen om hun baasje terug te zien. Heb je geen tijd om langs te komen, maar wil je toch graag weten hoe het gaat met je huisdier? Wij geven standaard dagelijks telefonisch een update over de toestand van je dier.

Wat is de kost van een hospitalisatie?

De kostprijs van een verblijf in de praktijk varieert van patiënt tot patiënt en hangt af van heel wat factoren, zoals de duur van het verblijf, de intensiteit van de zorg, de nodige medicatie, infusieproducten…

De dierenarts zal je voor de hospitalisatie een indicatie geven van de kostprijs.

Heb je graag nog meer info of zit je nog met vragen? Contacteer ons vrijblijvend, wij helpen je graag verder.

Terug naar overzicht