Bijna elke kat zal ooit in zijn leven medicatie moeten toegediend krijgen. Denk maar aan een ontwormingspilletje of medicatie wanneer de kat ziek is. Sommige tabletten zijn smakelijk, maar de meeste katten nemen een tabletje of siroop niet vrijwillig op. Hierdoor kan dit een stressvolle ervaring kan zijn voor zowel de kat als het baasje. Met de juiste handelingen kun je de stress beperken en hierdoor zal je kat dit beter toelaten. Probeer zelf rustig te blijven, dit zal ervoor zorgen dat je kat ook rustiger zal zijn. Ondanks dat het bij sommige katten nog steeds een uitdaging kan zijn, is het toch belangrijk voor de behandeling dat de medicatie zeker wordt opgenomen. Het kan helpen om na het toedienen van de medicatie de kat te belonen met iets lekkers. Dit kan zorgen voor een positieve associatie, waardoor ze de toediening beter zal toelaten in de toekomst.

Tabletten of siroop

In de voeding toedienen

Het is mogelijk om siroop of een geplette tablet in wat smakelijk natvoer te vermengen. Het is wel belangrijk dat de kat de portie dan zeker opeet. Wanneer de kat geen eetlust heeft zal dit een moeilijke optie zijn. Bovendien ruiken of proeven sommige katten de medicatie meteen waardoor ze er niet van willen eten.
Je kunt ook proberen om een tabletje in een snoepje te steken. De Easypill zijn smakelijke snoepjes die kneedbaar zijn, zodat je het pilletje er makkelijk in kan verstoppen.

Rechtstreeks in de mond

Indien bovenstaande opties niet lukken is de enige optie de medicatie rechtstreeks in de mond te steken. Met een tablet kun je dit als volgt doen.

 1. Houd de kat voorzichtig vast. Vraag eventueel aan een ander persoon om te helpen. Je kunt de kat ook in een handdoek of deken wikkelen.
 2. Houd de pil in de ene hand tussen duim en wijsvinger.
 3. Gebruik de andere hand om de kop vast te houden. Houd de bovenkaak met de duim en wijsvinger vast.
 4. Open voorzichtig de bek door met je vinger te drukken op de onderste snijtandjes
 5. Leg de tablet zo diep mogelijk in de keel.
 6. Sluit te bek direct en wrijf met je vinger over de keel om de slikreflex op te wekken. Je kunt eventueel een klein beetje water met een spuitje in de mond spuiten. Dit zal het slikken bevorderen.
 7. Controleer erna of de kat het tabletje niet terug uitspuwt.

Tablet toedienen aan een katBron: Cat Friendly Leaflet

Met water en een spuitje

Je kunt ook de medicatie pletten en met een kleine hoeveelheid water vermengen. Op die manier kun je de vloeistof optrekken met een spuitje van 3ml. Open de bek zoals hierboven beschreven. Ook hierbij is het belangrijk de spuit diep genoeg in de bek te steken en de kat stevig genoeg vast te houden.

Soms kan het nodig zijn om hulp te vragen aan iemand om de kat stevig vast te houden. Je kunt eventueel gebruik maken van een handdoek, zo kun je voorkomen dat je gekrabd wordt.

Pillenschieter

Sommige mensen vinden het gemakkelijker om gebruik te maken van een pillenschieter. Je kunt hier een tablet in steken en dit zo in de bek steken. Het voordeel hiervan is dat je je vingers dan niet in de bek hoeft te steken.

Pillenschieter

Injectie

Bij sommige katten zijn de bovenstaande handelingen onmogelijk toe te passen. Sommige medicatie kan via een injectie met langdurende werking worden toegediend door de dierenarts. Indien dit een optie is, zal de dierenarts dit met u bespreken.

Pipetten toedienen

De meeste ontvlooiingsproducten voor de kat zijn pipetten. Het is belangrijk dat een pipet op de juiste manier wordt toegediend zodat deze optimaal kan werken. Controleer zeker of je de juiste pipet toedient. Pipetten die bedoelt zijn voor honden bevatten vaak permitrine, wat een uiterst giftige stof is voor katten!

 1. Houd de kat voorzichtig vast. Vraag eventueel aan een ander persoon om te helpen. Je kunt de kat ook in een handdoek of deken wikkelen.
 2. Het pipet wordt best ter hoogte van de nek, tussen de 2 schouderbladen toegediend. Op die manier zal de kat moeilijk kunnen likken aan het product. Open het pipet en maak een scheiding in de vacht zodat de huid zichtbaar wordt.
 3. Duw de volledig inhoud van de pipet uit op de huid en zo weinig mogelijk op de haren. Je kunt indien nodig ook het pipet op 2 plaatsen op de huid druppelen.

Oormedicatie

 1. Houd de kat voorzichtig vast. Vraag eventueel aan een ander persoon om te helpen. Je kunt de kat ook in een handdoek of deken wikkelen.
 2. Haal het dopje van het flesje en zet het binnen handbereik.
 3. Houd de kop van de kat vast en kantel hem zodat het oor naar boven gericht is.
 4. Dien het voorgeschreven aantal druppels toe in het oor van de kat en masseer in. Houd het hoofd stevig vast om te voorkomen dat ze schudt met haat hoofd.

Oogmedicatie

 1. Houd de kat voorzichtig vast. Vraag eventueel aan een ander persoon om te helpen. Je kunt de kat ook in een handdoek of deken wikkelen.
 2. Haal het dopje van het flesje
 3. Houd met de ene hand de kop vast en met de hand het flesje en open het ooglid met je vinger.
 4. Steun met de hand waarmee je het flesje vasthoudt op de kop van de kat terwijl je de druppels toedient. Op die manier kan het flesje niet in het oog terechtkomen.
 5. Sluit het ooglid en beweeg heel zachtjes het ooglid op en neer zodat het product verspreid wordt over het oog (bv. bij oogzalf).

Een kat wikkelen in een handdoek

Om medicatie te kunnen toedienen is het belangrijk dat de kat stil zit en niet kan weglopen. Bij sommige katten kan het helpen om ze in een grote handdoek te wikkelen. Op die manier kan je voorkomen dat je kat beweegt of je kan krabben. Doe dit altijd in een rustige vertrouwde omgeving en ga rustig te werk. Het is gemakkelijker om een 2e persoon te vragen om te helpen. Je kunt eventueel de handdoek besprayen met Feliway Spray. Dit feromoonpreparaat heeft een geruststellend effect bij de kat. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u deze handige truc kunt toepassen.

 1. Leg een grote, dikke handdoek op tafel of op de grond
 2. Zet je kat in het midden van de handdoek
 3. Trek het deel van de handdoek dat voor de kat ligt op, tot onder de nek van de kat. Span dit genoeg aan zodat ze niet kan ontsnappen.
 4. Plooi 1 kant van de handdoek over de kat en plooi daarna de ander kant over de kat. Indien de kat nog recht staat, druk haar dan zachtjes neer zodat ze zit of ligt in de handdoek.
 5. Zorg dat het hele lichaam van de kat in de handdoek zit en houd de handdoek tegen met je hand, zodat de kat niet kan ontsnappen.

Hoe een kat in een handdoek wikkelen?Bron: Cat Friendly Leaflet

Een handige video van deze techniek vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=XCi59dvAz7g

 

Terug naar overzicht