Voor veel baasjes is het moeilijk om hun kat in de reismand te krijgen, wat stressvol kan zijn voor zowel de kat als de eigenaar.
De reismand is voor de kat immers een vreemd voorwerp met een onbekende geur, waardoor hij/zij niet snel de neiging zal hebben hier zelf in te gaan wanneer je hem tevoorschijn haalt.

Vaak komt het voor dat de kat door voorgaande ervaringen met transport en het daarop volgende dierenartsbezoek, een negatieve associatie heeft gelegd met de reismand. Dit maakt het vaak nog moeilijker om de kat in de reismand te krijgen. Een kat die op een rustige manier in de reismand kan gaan, zal daarenboven ook minder gestresseerd zijn tijdens de consultatie bij de dierenarts.

De volgende tips kunnen je helpen alles vlotter te laten verlopen en de stress te beperken.

Hoe een kat transporteren in een reismand?

Welke reismand kies je?

In de dierenspeciaalzaken vind je verschillende soorten transportboxen voor je kat. Bij het kiezen van de geschikte reismand houd je best rekening met verschillende factoren.

De reismand kan vooraan open en de bovenkant kan er af

De dierenarts kan op die manier de bovenkant van de reismand er af halen en de kat onderzoeken terwijl ze nog in de reismand zit, wat de kat een veiliger gevoel zal geven.

Groot genoeg

Een goede reismand is ruim genoeg en geschikt voor katten. De meeste reismanden zijn geschikt voor de gemiddelde kat. Heb je een hele grote kat? Vraag dan na of de bak ook geschikt is voor het gewicht van jouw kat.

Comfortabel

Leg er een zacht dekentje in zodat het een comfortabele plek wordt voor de kat.

Schoon en geurloos

Het is goed om de reismand grondig te reinigen na elk dierenartsenbezoek. Katten hebben een hele goede reukzin en zullen de geur van de dierenarts herkennen. Ook zullen ze in reismand angstferomonen verspreiden. Indien de reismand niet gereinigd werd zal dit de kat waarschuwen, waardoor ze opnieuw zal angstig worden. Je gebruikt best een product dat geuren goed wegneemt, zoals een enzymatisch schoonmaakproduct.

De kat vertrouwd maken met de reismand

Wanneer je de reismand alleen bovenhaalt net voor het dierenartsenbezoek, is de kans klein dat de kat hieraan gewend is en er zelf zal in gaan. Je neemt best ruim de tijd om je kat te laten wennen aan de reismand. Zet minstens 4 weken voor het transport de mand op een rustige plek in de leefruimte van de kat. Indien mogelijk is het ideaal om de reismand permanent te laten staan op een vaste plek. Sommige katten zijn meer op hun gemak op een hoge plek bv. op een kast. Dan kun je de reismand ook hier zetten.

Hieronder vind je een stappenplan om de kat geleidelijk te laten wennen aan de box.

1. Een positieve associatie maken zonder deksel

Haal eerst het deksel van de reismand. Je kunt regelmatig een snoepje in de reismand leggen. Doe dit zeker op het moment dat de kat uit zichzelf in de box gaat. Op deze manier beloon je het gedrag. Je kunt ook met een speeltje je kat proberen te lokken in de buurt van de box. Het is de bedoeling dat de kat een positieve associatie krijgt met de reismand en dit zal de kat stimuleren op er opnieuw in te gaan. Wanneer je kat niet zelf in de reismand durft te gaan, kun je misschien eerst beginnen met de kat iets lekkers te geven in de buurt van de box en de afstand geleidelijk verkleinen.

2. Het deksel op de reismand plaatsen

Wanneer de kat na verloop van tijd de box gewend is, er zelf er in gaat en er in rust of slaapt, kun je over gaan naar de volgende stap. Hierbij wordt het deksel op de reismand gezet. Blijf ook in deze stap de kat belonen met snoepjes wanneer hij/zij er in gaat.

3. Deurtje bevestigen & sluiten

Wanneer de kat na verloop van tijd nog steeds rustig is en zelf in de box gaat kun je beginnen aan de volgende stap. Hierbij zul je het deurtje aan de box bevestigen, maar hem open laten staan. Als je kat nog steeds ontspannen blijft hierbij, kun je eens proberen de box kort te sluiten. Je kunt terwijl deze gesloten is, een snoepje geven door de tralies. Begin met enkele seconden en bouw de tijd van het sluiten geleidelijk op. Oefen dit dagelijks zodat de kat hier ook aan gewend raakt en niet angstig wordt. Zodra je merkt dat de kat onrustig wordt neem je een stapje terug. Merk je dat je kat rustig blijft bij zowel een open als een gesloten deurtje? Dan mag je naar de volgende stap. Merk je dat de kat meteen uit de box vlucht na het sluiten ervan? Dan ben je te snel gegaan.

4. De reismand optillen en in de auto gaan

Je kunt nu rustig beginnen met het optillen van de box. Doe dit in het begin slechts enkele seconden en bouw geleidelijk op. Neem ook voor deze stap genoeg tijd. Je kunt bijvoorbeeld nadat je hem al een paar keer kort hebt opgetild, proberen de box ergens op te zetten. Je kunt daarna eens kort rondlopen met de box in de kamer, richting de voordeur gaan, en de voordeur openen. In een latere fase ga je met de kat in de box kort naar buiten, en later probeer je om eens in de auto te gaan. Blijf tijdens de verschillende stapjes je kat belonen wanneer ze rustig blijft. Het kan zijn dat je kat dan meer tijd nodig heeft om vertrouwd te raken met de box.
Merk je dat je kat ondanks je inspanningen toch de reismand blijft vermijden? Dan kan het zijn dat de kat door voorgaande ervaringen een negatieve associatie heeft met de box. Het kan zijn dat je daarom meer tijd nodig zult hebben om je kat te laten wennen. In sommige gevallen is het nodig om een nieuwe reismand aan te schaffen, omdat de kat hier dan geen negatieve ervaringen mee heeft.
Hoeveel tijd je nodig hebt is dierafhankelijk. Een angstige onzekere kat zal veel meer tijd nodig hebben dan een zelfzekere kat. Plaats de kat tijdens dit trainingsproces nooit zelf in de box. Dit zal een omgekeerd effect hebben. Het is een proces waar je veel geduld voor nodig hebt, maar het resultaat is het zeker waard!

Feromoontherapie

In sommige gevallen is het nuttig om je kat gerust te stellen door gebruik te maken van feromonen. Dit zijn stofjes die enkel de kat kan waarnemen en een specifieke boodschap hebben. Het F3 feromoon heeft een geruststellende werking en is ideaal om je kat te helpen om te gaan met nieuwe situaties. Het F3 (kopjesferomoon) bestaat in sprayvorm die je kunt aanbrengen op het dekentje in de box, waardoor je kat minder stress zal ervaren tijdens transport.

Onverwachts naar dierenarts?

Wanneer je kat onverwachts ziek is, kun hem/haar niet eerst laten wennen aan de reismand. In dat geval kun je wel met een paar dingen rekening houden, om toch de stress zoveel als mogelijk te beperken. Neem je kat nooit vast aan het nekvel. Dit is voor een kat zeer onaangenaam. Bij een kat die moeilijk op te pakken is, kan het handiger zijn de kat te wikkelen in een grote handdoek en zo in de box te steken. Zo vermijd je ook dat je zelf gekrabd wordt.
Probeer je kat langs boven in de reismand te plaatsen. Begin ruim op tijd voor de afspraak met de kat in de box te plaatsen, dan hoef je niet onder tijdsdruk de kat te pakken en ben je zelf ook rustiger. Wanneer de kat in de box zit kun je eventueel een deken erover leggen. Hoe minder de kat ziet tijdens het transport hoe rustiger hij/zij zal zijn.

Veel succes!

 

Terug naar overzicht