Heel wat dieren kampen met jeuk als gevolg van een vlooienbesmetting. Het is dan ook een klacht die wij als dierenartsenpraktijk vaak behandelen bij onze patiënten.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn bruine parasieten van 1 tot 3 mm groot die zich voeden met het bloed van zoogdieren, zoals hond en kat.

vlo

Eenmaal de vlooien volwassen zijn gaan ze tijdens hun levenscyclus honderden eitjes leggen die zich ontwikkelen tot larven en zo gemakkelijk verspreiden in de woning (voornamelijk op donkere plaatsen, in tapijten of tussen spleten en kieren).

De larven zullen zich op hun beurt na een aantal weken verpoppen. Deze poppen zijn heel hardnekkig en kunnen maanden in de omgeving overleven. Onder invloed van temperatuur en trillingen komen de poppen tot ontwikkeling en ontpoppen zich tot vlooien die kunnen zorgen voor een nieuwe besmetting van je huisdier.

Tip: wist je dat vlooien ook zorgen voor de overdracht van lintwormen bij hond en kat? Heeft je huisdier vlooien? Dan ga je hem ook best ontwormen!

Hoe herken je een vlooienbesmetting bij je huisdier?

Vlooien kunnen zorgen voor hevige jeuk bij je huisdier. Je hond of kat gaat zich frequent krabben of bijten in de vacht. Ook kunnen kale vlekken ontstaan of kleine wondjes en dit voornamelijk ter hoogte van de buik, lies en staartbasis.

Sommige dieren reageren zeer hevig op een vlooienbeet en gaan zich krabben tot bloedens toe. In dat geval spreekt men van een vlooienallergie. Bij deze patiënt kunnen slechts enkele vlooienbeten al een heel felle reactie uitlokken.

Bij milde besmettingen vind je de vlooien zelf niet altijd terug. Zie je evenwel kleine, zwarte spikkels in de vacht van je huisdier? Dan kan dit wijzen op een vlooienbesmetting.

Vlooien laten namelijk mestkorreltjes achter in de vacht van je huisdier die rood kleuren wanneer je ze nat maakt.

Hoe je huisdier beschermen en behandelen tegen vlooien?

Wil je als baasje je huisdier vlovrij houden? Dan is het belangrijk hem regelmatig te behandelen met een doeltreffend vlo afdodend product.

Het merendeel van de producten dienen maandelijks te worden toegediend. De dierenarts en assistentes adviseren je graag welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huisdier.

Hou daarbovenop nog een aantal belangrijke tips in gedachten:

  • Behandel al je huisdieren op hetzelfde moment (zowel de dieren die binnen als buiten leven)
  • Ga na wat de werkingsduur is van het product dat je gebruikt en behandel consequent
  • Was de mand en dekentjes van je huisdier op een zo warm mogelijke temperatuur
  • Behandel de omgeving. Slechts 5% van de vlooien bevindt zich op je huisdier! De overige 95% bestaat uit eitjes, poppen en larven die zich in de omgeving bevinden en vaak moeilijk te bestrijden zijn.
  • Stofzuig regelmatig. Leeg telkens ook de stofzuiger en doe de zak onmiddellijk weg (vlooien kunnen namelijk uit de stofzuiger kruipen)

Heb je graag persoonlijk advies omtrent de beste behandeling van jouw viervoeter? Kom langs in de praktijk. Wij helpen je graag.

 

Terug naar overzicht