Dagelijks ontstaat er op de tanden van je viervoeter een laagje van speeksel, voedselresten en micro-organismen. Dit laagje wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door middel van tandenpoetsen en/of kauwproducten, gaat het mineraliseren en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is een gelig-bruine hardnekkige aanslag op de tanden die niet meer kan verwijderd worden met een gewone tandenborstel.
Tandplak en tandsteen zorgen ervoor dat bacteriën zich makkelijk kunnen vestigen op de tanden en er ontstekingen ontstaan. Een tandvleesontsteking (gingivitis) kan zich uitbreiden tot een algemenere ontsteking van het weefsel rond de tanden (parodontitis) en kan zeer pijnlijk zijn. Uiteindelijk kunnen de tanden van je hond of kat uitvallen. Er kunnen ook complicaties optreden elders in het lichaam, ter hoogte van de organen, doordat bacteriën uit de mond in de algemene bloedcirculatie terechtkomen.
Kortom: tandhygiëne en preventie zijn de boodschap. Wanneer er toch tandsteen ontstaat, is het uiterst belangrijk om het gebit van je huisdier tijdig te laten reinigen bij de dierenarts en zo tandpijn en andere complicaties te voorkomen.
Wanneer kan een gebitsreiniging bij de dierenarts aanbevolen zijn?
- Gelig-bruine aanslag op de tanden (= tandsteen)
- Onaangename mondgeur
- Verminderde eetlust/pijn bij eten/verkiezen van zachte voeding
- Rood en gezwollen tandvlees
- Snel bloedend tandvlees
- Natte kin- of mondregio (speekselen)
- Tanden die los zitten
Verloop van een professionele gebitsreiniging
-
Algemeen onderzoek + verdoving
Een professionele gebitsreiniging gebeurt steeds onder volledige verdoving. Desbetreffende dieren dienen daarom nuchter binnengebracht te worden. Na een algemeen onderzoek door de dierenarts en een eventueel bloedonderzoek (in samenspraak met de eigenaar) wordt de patiënt verdoofd. Door middel van gasanesthesie wordt de patiënt gedurende de hele procedure in slaap gehouden.
-
Tandreiniging met ultrasoon reinigingsapparaat
Met behulp van een ultrasone tandreiniger wordt het tandsteen van het tandoppervlak verwijderd. Ook de achterste kiezen, de binnenzijde van de tanden en het gebied onder de tandvleesrand worden grondig gereinigd.
-
Extractie van ernstig aangetaste tanden
Na het verwijderen van het tandsteen kunnen de tanden beter beoordeeld worden. Vaak zijn extracties noodzakelijk wanneer de tanden of ondersteunende weefsels zijn aangetast. Ook tanden met een breuk of afgebroken gedeelte worden systematisch verwijderd.
Opgelet: een tandextractie kan een meerkost betekenen. De dierenarts communiceert hier steeds duidelijk over.
-
Polijsten van het tandoppervlak
Met de polijstborstel en speciale polijstpasta worden de oppervlakken van de tanden terug glad gemaakt. De polijstpasta zorgt naast een glanzend uitzicht van de tanden ook voor een frisse mondgeur. Bovendien zorgt het polijsten ervoor dat tandplak zich minder snel opnieuw vasthecht.
-
Recovery
Na de gebitsreiniging gaat de patiënt in de recovery. In een kennel met een zachte bedding en infraroodlamp kunnen de patiënten op een comfortabele manier wakker worden. Extra pijnstilling en antibiotica worden toegediend indien noodzakelijk. Wanneer het dier volledig wakker en alert is, wordt de eigenaar verwittigd en kan het dier terug naar huis.
6. Naar huis
Wanneer je jouw hond of kat opnieuw komt ophalen, overloopt de dierenartsassistente de behandeling en deelt ze graag de verschillende tips om het gebit van jouw viervoeter in goede conditie te houden.
Nazorg
Zoals eerder vermeld spelen tandhygiëne en preventie te allen tijde een cruciale rol. Ook na een gebitsreiniging moet het gebit van je huisdier blijvend verzorgd worden. Meer informatie over hoe je het gebit van je huisdier proper kunt houden, vind je terug in ons infoartikel https://dekapelhoek.be/hoe-het-gebit-van-je-hond-of-kat-proper-houden/.
Terug naar overzicht