Als kattenbaasjes willen we niets liever dan dat onze kat zich gelukkig en ontspannen voelt in ons huis. Het creëren van een katvriendelijke omgeving kan helpen om stress te verminderen en ongewenst gedrag te voorkomen.
Eén van de belangrijkste vuistregels is hierbij, het zorgen voor keuzemogelijkheden voor je kat. Zorg daarom dat je verschillende bronnen (kattenbakken, eet- en drinkbakjes etc.) op verschillende locaties in huis hebt. Op die manier kan je kat altijd kiezen bij welke bron hij/zij zich het veiligst voelt, wat zal zorgen voor minder stress. Wanneer je meerdere katten hebt is dit extra belangrijk, zo kunnen ze elkaar vermijden als dat nodig is.

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat elke kat uniek is, met zijn eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Dit kan gaan van het type kattenbak, speeltjes, slaapplek, eet- en drinkbakjes enz. Observeer het gedrag van je kat en ontdek wat hij het leukste vindt zodat je aan zijn specifieke behoeften kunt voldoen.

Wij delen alvast enkele tips om je woning aan te passen voor het welzijn van je kat.

Drinkbakjes en voeding

Zorg voor meerdere drinkbakjes in je huis. Katten drinken vaak liever uit stromend water, dus overweeg een kattenfontein. Houd de drinkbakjes schoon en fris, en plaats ze op verschillende locaties. Plaats ook voerbakjes op rustige plekken, weg van de kattenbakken en drinkbakjes.

Kattenbakken

Het aantal kattenbakken is cruciaal. De algemene vuistregel is één bak per kat, plus één extra. Dit betekent dat je bij 2 katten dus best 3 kattenbakken plaatst. Zorg ervoor dat de kattenbakken schoon worden gehouden en op rustige, toegankelijke plekken staan. Katten houden van privacy, dus vermijd drukke doorgangen. Sommige katten houden meer van een gesloten kattenbak, andere meer van een open kattenbak. Zorg ook voor een kattenbak die zeker ruim genoeg is.

Krabmogelijkheden

Katten krabben om verschillende redenen, waaronder het onderhouden van hun nagels, het strekken van hun spieren, het afbakenen van hun territorium en het uiten van emoties. Zorg voor voldoende krabmogelijkheden zoals krabpalen, krabmatten en krabplanken.
Plaats ze op strategische locaties in je huis, zodat je kat deze natuurlijke gedragingen kan uitoefenen en zo stress kan verminderen. Verstop de krabpaal niet in een hoekje van het huis, want dan is de kans groot dat je kat deze weinig zal gebruiken. Kies daarom een centrale en goed bereikbare plaats in huis. Katten vinden het ook super wanneer een krabpaal bij een raam staat, zodat ze naar buiten kunnen kijken.

Hoogtes om te klimmen

Katten houden van klimmen en observeren op hoge plaatsen. Ze hebben hier een overzicht over de ruimte en een gevoel van controle en veiligheid. Met een hoge krabpaal of muurplanken kun je aan deze behoefte voldoen. Je kat zal hier met veel plezier vertoeven.

Speelgoed en verrijking

Om voldoende fysieke en mentale stimulatie te bieden is het belangrijk om meerdere keren per dag te spelen met je kat. Binnenkatten zullen hier nog meer nood aan hebben dan katten die dagelijks buiten mogen. Bied verschillende soorten speelgoed aan. Elke kat heeft zijn eigen voorkeur, het is aan jou om te ontdekken wat jouw kat leuk vindt. Wissel regelmatig het speelgoed om de interesse van je kat te behouden. Speeltjes met kattenkruid zijn voor veel katten extra interessant. Ben je nog opzoek naar een leuk kattenspeeltje? Neem dan zeker een kijkje naar het leuke assortiment kattenspeelgoed op onze webshop.
Katten zijn van nature jagers en investeren energie in het actief op jacht gaan voor hun voeding. Het is daarom belangrijk om je kat te laten werken voor zijn voeding. Antischrokpotten en voerpuzzels verminderen verveling en houden je kat fysiek en mentaal fit.

Schuil- en rustplaatsen

Zorg voor stille, rustige plekken waar je kat kan schuilen wanneer hij/zijn hier nood aan heeft. Een kattenmand, een kattenhuisje of een kartonnen doos zijn hiervoor ideaal. Angstige of onzekere katten zullen meer behoefte hebben om zich verstoppen wanneer ze iets spannend vinden. Zorg in dit geval zeker voor schuilhuisje en laat je kat met rust wanneer hij hier zit.

Voorkom conflicten met vreemde katten

Voorkom dat je binnenkat  andere buitenkatten kan zien. Katten zijn territoriaal en een vreemde kat in de tuin is voor jouw kat een indringer in zijn/haar territorium. Dit kan bedreigend zijn en kan je kat de nodige stress bezorgen. Je kunt eventueel een lichtdoorlatende folie op je raam plakken, zodat je kat geen vreemde katten meer kan zien. Veel katten die buiten komen, raken in conflict met katten uit de buurt. Als dit blijft voor problemen zorgen kun afspreken met de buren dat jullie de katten op een ander moment buiten laten of proberen te voorkomen dat andere katten in je tuin komen.

Fermoontherapie (Feliway)

Katten houden van rust, stabiliteit en het gevoel controle te hebben over hun omgeving.
Gebeurtenissen zoals een verhuis, een verandering in huis/routine of een gezinsuitbreiding zijn dan ook erg ingrijpend voor katten. Om je kat te helpen om te gaan met deze stressvolle gebeurtenissen kun je gebruik maken van Feliway. Dit is een verdamper die een kattenferomonencomplex verspreidt  in de omgeving. Het feromoon in Feliway heeft voor katten een  kalmerende eigenschap, wat stress en ongewenst gedrag zal verminderen.

Veiligheid

Heel wat mooie kamerplanten zijn giftig voor katten. Houd giftige planten, chemicaliën en gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van je kat. Zorg voor veilige ramen en balkons om ongelukken te voorkomen.

Het maken van aanpassingen in huis zorgt voor een tevreden en gelukkige kat, wat leidt tot minder stress, niet alleen voor je kat maar ook voor jou als baasje. Op die manier kunnen jullie optimaal genieten van elkaars gezelschap.

Heb je specifieke vragen omtrent het welzijn en de behoeftes van jouw kat? Onze Cat Advocate Emmanuelle is het aanspreekpunt in de praktijk omtrent alle facetten van kattengedrag en welzijn.

Terug naar overzicht