Net als bij ons mensen, gaat het ouder worden bij katten vaak gepaard met kwaaltjes en nood aan extra zorg. Het herkennen van enkele ouderdomsaandoeningen en het tijdig starten met een behandeling, kunnen de levensverwachting én -kwaliteit van uw kat flink verhogen.

Wanneer spreken we van een senior kat?

Elke kat van 8 jaar of ouder wordt als senior beschouwd. Vanaf nu is het aangeraden uw kat minimum elke 12 maanden en bij voorkeur elke 6 maanden preventief te laten controleren door de dierenarts tijdens een seniorconsult.

Het ‘seniorconsult’

Aan de hand van enkele basisonderzoeken kunnen de meeste ouderdom gerelateerde aandoeningen reeds in een vroeg stadium worden opgespoord. Tijdens een seniorconsult komen onderstaande zaken aan bod:

• Algemeen lichamelijke controle (ogen, oren, hart, gewrichten, vacht en huid)
• Gewichtscontrole
• Gebitscontrole
• + Bloedonderzoek
• + Urineonderzoek
• + Bloeddrukmeting

Meest voorkomende ziekten bij de oudere kat

Chronisch nierfalen

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten is chronisch nierfalen. Bij deze ziekte gaat de nierfunctie geleidelijk aan achteruit. Vanaf het moment dat 75% van de nieren niet meer werkt, worden gifstoffen onvoldoende uit het lichaam geëlimineerd en gaat uw kat zich slecht voelen. Meer drinken en plassen zijn vaak de eerste signalen die wijzen op een probleem ter hoogte van de nieren. Andere typische symptomen zijn vermageren, slechte eetlust, braken, diarree, een slechte adem en lusteloosheid.

Aan de hand van een bloed- en urineonderzoek kan een nierprobleem worden bevestigd of uitgesloten. Een bloeddrukmeting en echografie kunnen meer duidelijkheid bieden. Chronisch nierfalen is onomkeerbaar, maar met de juiste medicatie en een aangepast dieet kan uw kat een comfortabel leven leiden.

Hyperthyreoïdie

Een overactieve schildklier, of hyperthyreoïdie, is de meest voorkomende endocriene aandoening bij oudere katten. Het veroorzaakt een overproductie van schildklierhormonen, die vervolgens het algemene metabolisme van uw kat ontregelen. Katten met hyperthyreoïdie gaan gewicht verliezen ondanks hun grotere eetlust. Ook meer drinken en plassen, diarree, braken, hyperactiviteit (meer miauwen) en een doffe vacht kunnen wijzen op een schildklierprobleem.

Door middel van een bloedonderzoek kan de concentratie aan schildklierhormoon in het bloed worden gemeten. Wanneer hyperthyreoïdie wordt vastgesteld, zijn er verschillende behandelopties mogelijk.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus, of suikerziekte, wordt net als bij mensen veroorzaakt door een tekort aan insuline (type I) of insulineresistentie (type II). Wanneer insuline niet functioneel is, komt suiker niet in de cellen maar blijft het in te hoge hoeveelheden aanwezig in het bloed. Meestal wordt bij de kat een type II diabetes waargenomen. Overgewicht speelt hierbij een belangrijke rol. Katten met diabetes gaan meer drinken en plassen, hebben honger, braken, vermageren en slapen veel. Zonder behandeling zal de kat met suikerziekte stoppen met eten en drinken, en uiteindelijk in een levensbedreigende ketoacidose terechtkomen.

Een bloedonderzoek en urineonderzoek zijn nodig voor de diagnose van diabetes mellitus. Een aangepast dieet en dagelijkse injecties met insuline zijn noodzakelijk om de symptomen te bestrijden en de ziekte onder controle te houden.

Artrose

Artrose is een chronische ontstekingsreactie in de gewrichten, die verminderde soepelheid en pijn met zich meebrengt. Aangezien katten meester zijn in het verbergen van pijn, wordt de aandoening vaak pas laat door hun baasjes opgemerkt.

Deze gedragsveranderingen bij uw kat kunnen wijzen op artrose:

o Meer slapen
o Minder spelen
o Zich minder goed wassen
o Minder hoog springen (of via een opstapje, bijvoorbeeld via de stoel op tafel)
o Trappen vermijden
o Onzindelijkheid (door pijn bij het klimmen in de kattenbak met hoge rand)

Artrose is tot op heden niet te genezen. Er kan wel symptomatisch worden behandeld met medicatie en/of supplementen om de pijn bij de kat te verlichten. Extra belasting van de gewrichten door overgewicht moet absoluut vermeden worden.

Gebitsproblemen

De meeste katten krijgen vroeg of laat te maken met de vorming van tandplak en tandsteen. Wanneer dit probleem niet wordt aangepakt, ontstaan tandvleesontstekingen of gingivitis (te herkennen aan de rode rand op de overgang tand-tandvlees). In de eerste plaats kan dit voor uw kat zeer pijnlijk zijn. Bovendien kunnen infecties ter hoogte van de tanden zich verspreiden naar andere organen. Moeilijker kauwen, kwijlen en een slechte adem kunnen erop wijzen dat uw kat een gebitsprobleem heeft. Laat in dit geval de tanden van uw kat zo snel mogelijk controleren door de dierenarts. Soms is een gebitsreiniging met eventuele extracties noodzakelijk om uw kat van pijn en ongemak te verlossen.

Tip: lees ook even het infoartikel “Hoe het gebit van je huisdier proper houden?” in onze blog. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Dementie

Meer dan 50% van de katten boven de 15 jaar heeft last van dementie of cognitieve dysfunctie. Over dementie bij de kat is nog niet zo veel geweten als bij de mens. Waarschijnlijk wordt een groot deel van de hersenschade aangericht door het onevenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten dat bij de oudere kat vaak aanwezig is.

Enkele symptomen waaraan je een kat met dementie kunt herkennen:

o Verstoord dag-/nachtritme
o Vaker miauwen (ook ’s nachts)
o Onzindelijkheid
o Verandering in sociale interactie
o Verandering in karakter
o Desoriëntatie of voor zich uit staren

Dementie bij de kat is niet eenvoudig te diagnosticeren. Vaak moeten eerst alle andere mogelijke redenen tot gedragsverandering worden uitgesloten, bijvoorbeeld via een bloedonderzoek. Aan de hand van ondersteunende voedingssupplementen (met antioxidanten) en medicatie die de bloedsomloop bevorderen, kan verbetering van de symptomen gezien worden.

 

Het is dus uiterst belangrijk uw senior kat te allen tijde in de gaten te houden en regelmatig op controle te komen bij de dierenarts. Het negeren van plotse ‘kwaaltjes’ of veronderstellen dat het ‘wel bij de leeftijd zal horen’, kan er voor zorgen dat belangrijke ziekten niet of te laat worden vastgesteld. Daarbovenop zijn de meeste ouderdomsziekten bij de kat goed te behandelen.

Wilt uw graag een volledige check-up van uw senior kat? Boek dan snel een afspraak voor een seniorconsult in onze praktijk.

Terug naar overzicht