De operatie van een huisdier is voor veel baasjes een stresserend moment. Wij overlopen daarom graag hoe de dag van de operatie verloopt en wat je als baasje ter voorbereiding moet doen.
Je huisdier binnenbrengen in de praktijk
Op de dag van de operatie mag je je huisdier binnen brengen op het afgesproken tijdstip. Dit kan in de voormiddag of namiddag zijn. De assistente aan de balie zal je huisdier in ontvangst nemen en een aantal vragen met je overlopen.
Het is belangrijk dat je huisdier nuchter is. Dit betekent dat je je hond of kat geen voeding, wel drinken mag geven vanaf 20u de avond voordien. Eventuele medicatie mag je wel toedienen.
Wordt jouw konijn of knaagdier geopereerd? Dan hoef je hem niet nuchter te houden. Bij deze dieren is het belangrijk dat ze blijven eten en drinken tot het moment van de ingreep.
Nadat je huisdier werd binnen gebracht in de praktijk, gaat hij of zij eventjes in hospitalisatie tot het moment van de operatie. De hospitalisatie is een rustige, aparte ruimte die bestaat uit individuele kenneltjes waar je huisdier in verblijft.
Wens je als baasje bij je huisdier te blijven tot aan de pre anesthesie? Dan is het belangrijk dat je dit op voorhand aanvraagt, zodat dit kan ingepland worden.
De voorbereiding en operatie
Voordat je huisdier wordt verdoofd en de operatie wordt aangevat, zal de dierenarts een algemene controle uitvoeren van je viervoeter om na te gaan of er uitwendige, zichtbare problemen aanwezig zijn die een impact kunnen hebben op de anesthesie. Deze controle is enkel uitwendig en geeft geen volledig beeld van de toestand van de patiënt.
Daarom kan het raadzaam zijn om voor de ingreep een pre anesthetisch bloedonderzoek uit te voeren. Een pre anesthetisch bloedonderzoek is een algemeen bloedonderzoek voorafgaand aan de operatie. Hierbij worden onder meer de nierwaarden, leverwaarden, witte bloedcellen en rode bloedcellen gecontroleerd. Afwijkingen in deze waarden kunnen een ernstige impact hebben op de verdoving van de patiënt, waardoor het als arts belangrijk is deze waarden te kennen voordat de patiënt onder verdoving wordt gebracht.
Een pre anesthetisch bloedonderzoek kan in de praktijk zelf worden uitgevoerd dankzij ons in-huis labo. Het resultaat is reeds na 15 minuten gekend, waarna de ingreep kan uitgevoerd worden.
Als baasje kan je uiteraard kiezen of je dit onderzoek wenst te laten uitvoeren of niet. Dit wordt besproken wanneer je jouw huisdier binnenbrengt de dag van de operatie.
Na de onderzoeken wordt het operatiekwartier klaargemaakt.
Het merendeel van de ingrepen in de praktijk worden uitgevoerd met gasanesthesie. Deze vorm van verdoving is zeer veilig en kan goed bijgestuurd worden tijdens de operatie, hetgeen het risico op complicaties verkleint.
Daarnaast beschikken wij over een professioneel monitoringsysteem, waarmee de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, zuurstofsaturatie en CO2-percentage van jouw viervoeter tijdens de operatie op de voet kunnen gevolgd worden. Ook de temperatuur van de patiënt wordt tijdens de ingreep opgevolgd en op peil gehouden dankzij een regelbare warmtemat.
De operaties gebeuren steeds in een steriele omgeving door 1 of 2 dierenartsen of een dierenarts met assistent.
De recovery
Na de ingreep gaat de patiënt onmiddellijk in onze recovery waar hij rustig kan wakker worden en herstellen. In de recovery worden de patiënten goed opgevolgd door onze assistentes die op geregelde tijdstippen de waarden controleren.
De hond, kat of knager wordt ook warm gehouden zodat hij comfortabel en veilig kan wakker worden.
Eenmaal de patiënt goed ontwaakt is en alle functies stabiel zijn, zal de assistente je contacteren om je huisdier op te halen.
Je huisdier mag naar huis
Op het afgesproken tijdstip mag je je huisdier komen ophalen.
Wij overlopen op dat moment steeds de post operatieve fiche met je. Op deze fiche vind je alle informatie over de nazorg van jouw huisdier. De herstelperiode, toe te dienen medicatie en verzorging verschilt afhankelijk van de operatie. Samen met de dierenarts of assistente wordt alles duidelijk besproken.
Controle
Afhankelijk van de ernst en het type operatie kan het nodig zijn om op controle te komen 1 tot 2 weken na de operatie. Tijdens de controle wordt nagegaan hoe de patiënt herstelt, of er nog bijkomende medicatie nodig is en of alles geneest volgens schema.
Bij standaard operaties dient je huisdier vaak niet op controle te komen. Hierbij is het wel belangrijk dat jij als baasje je viervoeter goed opvolgt. Merk je dat het herstelproces afwijkt van hetgeen op je post operatieve fiche staat? Neem dan steeds contact op met de praktijk.
Belangrijkste meeneem punten vóór de ingreep
- Hou je huisdier nuchter (geen eten, wel drinken) vanaf 20u de avond voor de ingreep. Uitzondering hierop zijn konijnen en knaagdieren die niet nuchter moeten zijn.
- Dien eventuele medicatie nog toe voordat je met je huisdier langskomt
- Meld je de dag van de ingreep aan de balie aan
- Onze hospitalisatiekenneltjes zijn volledig uitgerust met speciale, zachte vetbedden, drinkkommen en alle nodige materiaal. Je hoeft dus niets van thuis mee te brengen. Een knuffeltje mag uiteraard wel indien je dit graag met je huisdier meegeeft.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Contacteer ons dan per mail (info@dekapelhoek.be) of telefonisch (051 79 27 28).
Terug naar overzicht