Heb je al opgemerkt dat je hond de stoelgang van een andere hond of van zichzelf op at? Dit gedrag komt wel eens voor bij puppy’s, maar ook bij volwassen honden komt het voor.

Coprofagie of het eten van mest is voor ons zeer onsmakelijk en als baasje heb je uiteraard liever niet dat je hond dit doet. Daarnaast is het eten van stoelgang niet zonder risico. De hond kan namelijk besmet raken met parasieten die in de mest aanwezig zijn.
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je hond dit vreemde gedrag toepast? Het eten van de mest kan verschillende onderliggende oorzaken hebben.

Medische oorzaak of voedingstekorten

Soms wordt coprofagie veroorzaakt door een medisch probleem. Coprofagie kan bijvoorbeeld een indicatie zijn van een te kort aan bepaalde voedingstoffen. Een hond die te weinig voeding krijgt voor zijn lichaamsgewicht kan, om de honger te verlichten, coprofagie toepassen.
Om een onderliggend medisch probleem van het gedrag te kunnen uitsluiten wordt de hond best onderzocht door een dierenarts. Zorg daarnaast voor een uitgebalanceerd dieet voor de hond. Het kan ook helpen de dagelijkse hoeveelheid voeding in 2 a 3 porties te verdelen.

Exploratiegedrag bij pups

Het eten van stoelgang zou vaker voorkomen bij puppy’s dan bij volwassen honden. Puppy’s willen alles ontdekken in hun omgeving. Ze zijn van nature nieuwsgierig en het proeven en bijten in verschillende substanties is heel interessant voor hun. Het is een deel van hun leerproces. Het kan dus goed zijn dat het eten van stoelgang maar een ‘fase’ is en dit gedrag vermindert naarmate ze ouder worden.

Aangeleerd gedrag

Honden leren snel welk gedrag een positief of een negatief gevolg heeft. Een pup kan leren dat het eten van stoelgang leuk is, omdat hij het 1 keer lekker vond of omdat hij toen (al dan niet positief) aandacht kreeg van jou op dat moment. Hierdoor wordt het aangeleerd gedrag en zal de hond het blijven toepassen.

Tips

Hoe probeer je dit gedrag aan te pakken? Wij delen alvast een aantal praktische tips:

  • Voorkom dat je pup de kans krijgt om stoelgang te eten.
  • Leid je pup af nadat hij zijn behoefte gedaan heeft met iets leuks zoals een speeltje of een snoepje en loop verder.
  • Beloon je hond wanneer hij met jou mee liep. De hond zal leren dat jij veel interessanter bent dan zijn uitwerpselen. Raap de stoelgang later in het passeren op.
  • Straf de hond niet wanneer hij toch stoelgang at. Negeer de hond zoveel mogelijk en loop verder.
  • Zorg voor een volwaardig onderhoudsvoer en dien indien nodig een vitamine en mineralen supplement toe.
    • Tip: Ascopet is hierbij een ideaal hulpmiddel. Dit supplement is rijk aan de noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren voor honden en katten. Bovendien zorgt Ascopet ervoor dat de stoelgang een slechte smaak krijgt waardoor de hond een aversie zal krijgen van zijn eigen stoelgang en deze zal laten liggen.

 

Terug naar overzicht