Konijnen kunnen van nature beter tegen de koude dan tegen de warmte. Ze hebben een dikke vacht en kunnen moeilijk hun lichaamswarmte kwijt. Ze hebben namelijk geen zweetkliertjes in de huid, waardoor ze niet kunnen zweten. Ze kunnen ook niet hijgen zoals honden, omdat ze altijd door hun neus ademen. Konijnen zijn daarom vatbaar voor oververhitting bij hoge temperaturen en bij blootstelling aan direct zonlicht. Oververhitting kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en kan in ernstige gevallen zelf dodelijk zijn voor je konijn. Het is daarom zeer belangrijk er voor te zorgen dat je konijn zich koel kan houden tijdens warme zomerdagen. De onderstaande tips kunnen hierbij helpen.

Vermijd rechtstreeks zonlicht

Het verblijf of de ren mag nooit in de vlakke zon worden geplaatst.

Bij extreme hitte is het soms beter het konijn tijdelijk binnen te huisvesten waar het frisser is.

Als je het konijn van buiten naar binnen verplaatst, doe dit dan niet op het warmste moment van de dag, zodat het verschil in temperatuur niet te groot is.

Ook binnenshuis plaats je het hok best niet achter een raam waar de zon binnen schijnt. Let er op dat de zon draait en het verblijf dus later op de dag wel in de zon kan komen te staan.

Voorzie schaduw

Zorg dat het konijn altijd de mogelijkheid heeft om te schuilen in de schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door een boom, parasol of door een handdoek over de ren te spannen.

Zorg voor hydratatie

Zorg dat je konijn altijd de toegang heeft tot water en bied groenten aan.
Ververs het water van het konijn regelmatig. Waterdrinken is één van de belangrijkste manieren om af te koelen. Je kunt het konijn verse groenten geven die rijk zijn aan water zoals witloof, selder, komkommer, tomaat & sla. Op die manier geef je je konijn extra vocht. Begin altijd met een kleine hoeveelheid groenvoer en bouw dit geleidelijk op wanneer je konijn dit niet gewoon is, dit om darmproblemen te voorkomen.

Zorg voor afkoeling

Een koude vloer met tegels kan verkoeling bieden voor een konijn. Je kunt ook zorgen voor extra verkoeling door bijvoorbeeld een bevroren waterfles (met een handdoek rond) bij het konijn te leggen. Er bestaan ook speciale koelelementen om je konijn koel te houden. Deze zijn knaagbestendig en dus veilig om bij je konijn te leggen. Gebruik geen gewone koelelementen want die kunnen giftig zijn.

Reinig het hok of de toiletbak dagelijks tijdens de zomer

Hygiëne van het verblijf is tijdens de zomer extra belangrijk. Vliegen worden aangetrokken door uitwerpselen en tijdens de zomer zijn er meer vliegen waarvan de eitjes zich snel ontwikkelen tot maden bij warm weer.
Konijnen met een vuil achterwerk door stoelgang of urine zijn hierdoor zeer vatbaar voor myasis, wat erg pijnlijk is! Controleer daarom ook regelmatig je konijn en reinig het achterwerk indien nodig. Zorg dat je konijn droog is wanneer je het terug in het verblijf plaatst. Contacteer zeker je dierenarts bij een vermoeden van een madeninfestatie bij je konijn.

Meeneempunten

Je konijn zal bij warm weer meestal wel wat rustiger zijn maar merk je dat je konijn te rustig is, dan kan dit een teken zijn van oververhitting. Andere symptomen van oververhitting zijn: een versnelde ademhaling, geen eetlust, languit liggen met halfgesloten ogen, warmere oren. Konijnen zijn prooidieren en zullen dus niet snel tekenen van pijn of ziekte laten zien. Houd je konijn daarom bij warm weer goed in het oog en let op subtiele veranderingen in het gedrag van je konijn. Als je vermoedt dat je konijn oververhit is, breng je konijn dan naar een koelere omgeving en wikkel je konijn dan in met een licht vochtige handdoek. Je kunt de oren van het konijn wat nat maken met lauw water. Gebruik nooit ijskoud water!  Een oververhit konijn mag je nooit in een bad met water steken. Dit kan shock veroorzaken.

Contacteer onmiddellijk de dierenarts wanneer je konijn de volgende symptomen heeft:

  • ademen met de bek open
  • snelle, oppervlakkige ademhaling
  • meer dan 24 uur niet eten
  • bleke slijmvliezen van de mond en ogen
  • apathisch gedrag en geen reactie meer op prikkels
  • epileptische aanvallen of comateuze toestand

Het konijn kan namelijk bij ernstige oververhitting in shock gaan en dit moet met spoed behandeld worden!

Terug naar overzicht