Vaak voorkomende aandoeningen bij het konijn

terug naar overzicht

Konijnen zijn gevoelige dieren met specifieke noden. Ziekten kunnen vaak voorkomen worden door een goede verzorging en een regelmatige gezondheidscontrole bij de dierenarts, want voorkomen is beter dan genezen!

Konijnen tonen niet snel dat ze ziek zijn. Het is daarom belangrijk als baasje opmerkzaam te zijn en waakzaam te zijn voor kleine veranderingen in het gedrag van je konijn.
Indien je konijn al in het begin stadium behandeld wordt, is de kans op genezing groter.

 

Hieronder vindt je de meest voorkomende ziekten bij het konijn. Er zijn uiteraard nog veel andere aandoeningen waar het konijn vatbaar voor is.

Gebitsproblemen

Tandproblemen zijn een van de meest voorkomende problemen bij het konijn. De tanden van het konijn blijven levenslang doorgroeien. Ze moeten daarom voldoende plantaardig materiaal zoals hooi en gras eten, omdat dit zorgt voor goede afslijting van de tanden.
De belangrijkste oorzaak van tandproblemen is dan ook onvoldoende afslijting van de tanden veroorzaakt door en een inadequaat dieet (onvoldoende hooi/gras en teveel konijnenkorrels). Wanneer de kiezen onvoldoende afslijten ontstaan er scherpe tandpunten. Deze prikken in de wang en de tong veroorzaken pijn in de mond waardoor het konijn minder zal eten. Ook de voorste snijtanden kunnen door onvoldoende afslijting te lang groeien. Dit worden “olifantentanden” genoemd. Tanden groeien niet alleen naar beneden maar ook naar boven, in de kaak. Doordat de tandwortels tegen het traankanaal en oog drukken zorgt dit voor ontsteking en tranende ogen.
Een verkeerde stand van de tanden kan ook een erfelijk probleem zijn en kan al bij jonge konijnen aanwezig zijn.

Een jaarlijkse gebitscontrole is daarom bij het konijn zeer belangrijk. Tandenpunten kunnen indien nodig door de dierenarts worden bijgeslepen. Ook olifantentanden kunnen bijgewerkt worden en indien nodig worden de voorste snijtanden verwijderd. Dit gebeurt onder volledige verdoving.

Darmproblemen

Darmproblemen komen regelmatig voor bij het konijn. Een goede werking van de darmen is dan ook van levensbelang.
Konijnen zijn herbivoren en hun darmen zijn er speciaal op aangepast om uit plantenmateriaal voedingstoffen te halen.

Bij het konijn kan je 2 soorten keutels onderscheiden. De gewone konijnenkeutels zijn hard en droog en bevatten enkel onverteerbare vezels uit de voeding.

Daarnaast heb je de blindedarm keutels. Deze zijn donker, zacht en vochtig. De blindedarm keutels worden meestal 2 maal per dag rechtstreeks uit de anus opgegeten. Het opeten van deze keutels is noodzakelijk voor de gezondheid van je konijn want deze bevatten nog belangrijke voedingstoffen die moeten opgenomen worden.

In het verblijf van je konijn mag je normaal nooit blindedarm keutels vinden.
Darmproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen voor veel pijn en ongemak zorgen. In sommige gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn. Let daarom goed op de stoelgang en het eetgedrag van je konijn. Keutels moeten droge ronde knikkers zijn.

Contacteer de dierenarts indien de stoelgang van je konijn er abnormaal uitziet (bv. te slap, slijm…), je konijn langer dan 36u niet keutelt of niet meer wil eten.
Plotse dieet veranderingen, te weinig vezels (hooi/gras), te lang niet eten, obstructies (bv. haar tijdens de rui) en stress kunnen leiden tot darmproblemen bij je konijn.

Madenziekte (myasis)

Deze aandoening komt vooral voor in de zomer en bij warm weer, wanneer er veel vliegen aanwezig zijn. Het zijn vooral buitenkonijnen en konijnen in een minder goede algemene toestand die hier mee te maken krijgen. Vliegen worden aangetrokken door uitwerpselen en een vieze vacht. De vliegen kunnen eitjes leggen op de huid rond de anus van het konijn. Deze vliegeneitjes worden al snel maden. Bij warm weer kunnen vliegeneitjes in 2 uur al maden worden. Deze maden voeden zich met de huid van het konijn. Dit is enorm pijnlijk en kan erge wonden veroorzaken. Bij ernstige gevallen is dit zelfs dodelijk.
Konijnen die niet veel bewegen, diarree hebben of hun blindedarmkeutels niet op eten zijn hier extra vatbaar voor. Controleer daarom in de zomer 2 keer per dag de poep van je konijn en maakt hem schoon indien nodig. Zorg dat je konijn droog is voor je hem terug in zijn verblijf plaatst. Zorg voor een goede hygiëne van het verblijf. Reinig het toilethoekje van je konijn dagelijks in de zomer. Zo voorkom je dat vliegen worden aangetrokken. Contacteer de dierenarts wanneer je vermoed dat je konijn myasis heeft.

Myxomatose

Myxomatose is een ernstige, virale aandoening die dodelijk is voor het konijn. De ziekte wordt meestal verspreid door bijtende insecten, maar konijnen kunnen elkaar ook besmetten. Konijnen die buiten leven zijn meer vatbaar voor de ziekte maar ook binnen konijnen kunnen besmet raken. Daarom wordt aangeraden alle konijnen jaarlijks te vaccineren voor de ziekte. Een besmet konijn zal na ongeveer 5 dagen dikke, pijnlijke zwellingen krijgen ter hoogte van de huid, ogen, oren, lippen, en genitaliën. Uiteindelijk ontstaan er secundaire infecties t.h.v. de zwellingen en kan het konijn niet meer zien en ruiken. De aandoening is zeer pijnlijk en daarom wordt meestal al in het begin stadium van de ziekte besloten het dier te laten inslapen.

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) type 1 & 2

RHD is een virale aandoening die helaas meestal fataal is voor het konijn. Een konijn wordt besmet door een ander besmet konijn, een stekend insect of door een besmet voorwerp/plant. Het RHD-virus kan maandenlang overleven op objecten in de omgeving.
De ziekte wordt gekenmerkt door een heel snel verloop. Konijnen die besmet zijn met RHD kunnen bijvoorbeeld plots dood gevonden worden in hun verblijf, zonder dat er ziektesymptomen werden waargenomen. RHD type 2 zou een langzamer verloop hebben t.o.v. type 1.
Regelmatig maar niet altijd, bloedt het konijn uit zijn mond, neus, anus en genitaliën.
De behandeling van die ziekte is vaak niet succesvol omdat deze zo snel verloopt. Daarom raden wij aan de ziekte te voorkomen door je dier te vaccineren voor beide typen van het virus. Zodra er vermoeden is van RHD bij 1 van je konijnen is het aangeraden zo snel mogelijk een noodvaccinatie toe te passen bij de andere dieren, om te voorkomen dat zij ook besmet zouden raken (indien dit nog niet het geval is).

Encephalitozoon cuniculi (EC)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasitair micro-organisme. Een konijn kan besmet raken met de ziekte door contact met de urine van een ander besmet konijn. De parasiet veroorzaakt niet meteen symptomen en kan een periode latent aanwezig zijn in het lichaam. Bij stressperiodes, wanneer de immuniteit van het konijn vermindert, vermenigvuldigt de parasiet zich in het lichaam van het konijn, en zullen er ziektesymptomen optreden.  De ziekte kenmerkt zich vooral door neurologische symptomen. Het konijn kan zijn hoofd scheef houden, omvallen en verlamde of slepende achterpoten hebben. Andere signalen van ziekte zijn urine druppelen, veel drinken, wit/grijze lensverkleuring, vermindering  van de eetlust… De symptomen zijn bij elk konijn anders en niet altijd gelijktijdig aanwezig. Contacteer de dierenarts wanneer je vermoedt dat je konijn last heeft van deze ziekte. Het is meestal goed mogelijk de ziekte te behandelen, maar de parasiet blijft wel levenslang in het lichaam van het konijn aanwezig en kan weer de kop opsteken bij een verminderde weerstand. Soms kan het konijn wel blijvend last hebben van bepaalde restsymptomen door de schade die werd toegebracht in de hersenen door de parasiet.

 

Deze aandoeningen zijn specifiek voor het konijn en kunnen, indien onbehandeld, zorgen voor sterfte. Een regelmatige controle bij de dierenarts is daarom aangewezen.

Onze dierenarts schoolt zich regelmatig bij in de laatste behandelingen voor konijnen en knaagdieren. De praktijk is bovendien uitgerust met een professionele tandenunit waarmee het gebit van konijnen en knaagdieren kan bijgewerkt worden.

Heb je vragen omtrent je konijn of knaagdier? Contacteer ons vrijblijvend via telefoon (0474 88 72 57), mail (info@dekapelhoek.be) of facebook (https://www.facebook.com/dierenartsenpraktijkdekapelhoek/)