Ouderdomsziekten bij de senior hond en kat

terug naar overzicht

Naarmate huisdieren ouder worden, neemt het risico op bepaalde gezondheidsproblemen en ouderdomskwalen toe.

Voor een hond spreekt men van een senior dier vanaf de leeftijd van 8 jaar. Bij de kat is dit vanaf 10 jaar.

Als baasje is het belangrijk alert te zijn voor wijzigingen in het gedrag van je huisdier. Dit kan namelijk een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Bepaalde aandoeningen kunnen ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van je huisdier en worden dus best snel behandeld.

Wij overlopen de belangrijkste ouderdomskwalen en -ziekten met je:

Gewrichtsproblemen

Zowel honden als katten kampen vanaf latere leeftijd vaak met gewrichtsproblemen. Bij de hond zijn vooral de grote rassen vatbaar voor mobiliteitsklachten.

Maar ook bij oudere katten komen gewrichtsproblemen frequent voor. Studies tonen aan dat ongeveer 66% van de senior katten kampt met artrose.

Artrose is een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen tussen de gewrichten wordt aangetast, waardoor pijn en ontsteking optreedt.

Mogelijke symptomen zijn:

 • Moeite met opstaan
 • Moeilijk trappen doen
 • Moeite met springen
 • Veel blijven liggen

Gebitsproblemen

Een goede gebitshygiëne is bij huisdieren even belangrijk als bij mensen.

Na verloop van tijd stapelen zich voedselresten op ter hoogte van de tanden die zorgen voor de vorming van tandplak en uiteindelijk tandsteen. Dit resulteert in een slechte adem en ontstekingen ter hoogte van het tandvlees die zich verder kunnen zetten in de rest van het lichaam. Onderhoud je het gebit van je huisdier niet regelmatig? Dan kan dit zorgen voor tandverlies, abcessen en tandvleesontstekingen.

Een goede preventie en regelmatige poetsbeurt zijn daarom aangewezen.

Kampt je huisdier reeds met tandplak en gebitsproblemen? Dan opteer je best voor een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts, waarbij de tanden grondig worden gereinigd en eventueel rotte en aangetaste tanden worden verwijderd.

Hart- en longklachten

Hartproblemen worden frequent gediagnosticeerd bij oudere dieren.

Typische symptomen zijn:

 • Hoesten
 • Verminderde activiteit
 • Ademhalingsproblemen
 • Vermageren

Een vroege diagnose is belangrijk om de levenskwaliteit- en duur van je huisdier te optimaliseren. Dankzij een aangepaste behandeling help je je huisdier in goede conditie te houden.

Een regelmatige screening bij de dierenarts is belangrijk om onderliggende aandoeningen zoals hartproblemen op te merken en in een vroeg stadium te kunnen behandelen.

Diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende ouderdomsaandoeningen bij de kat, maar ook honden kunnen kampen met diabetes.

De aandoening kan behandeld worden door regelmatige injecties met insuline, een goede opvolging en aangepaste voeding.

Typische symptomen zijn:

 • Toename in eetlust en drinken
 • Vermageren
 • Veel plassen

Nierproblemen

Naarmate dieren ouder worden kan de nierfunctie afnemen. Nieren hebben een cruciale rol in het lichaam als ‘filters’ voor ongewenste afvalstoffen.

Vooral katten kampen op oudere leeftijd met nierklachten.

Typische symptomen zijn:

 • Vermageren
 • Verminderde eetlust
 • Meer drinken

Nierproblemen verkorten drastisch de levensduur van je huisdier. Een vroege diagnose is daarom aangewezen. Dankzij de SDMA test kan je bij de kat vroegtijdige nierproblemen tot 2 jaar vroeger vaststellen dan bij klassieke nieronderzoeken.

In de praktijk beschikken wij over een IDEXX bloedanalysetoestel waarmee SDMA testen kunnen worden uitgevoerd.

Schildklierproblemen

Net als bij de mens kan ook je hond of kat te maken krijgen met schildklierproblemen. Bij de hond spreekt met voornamelijk van hypothyreoïdie, waarbij de schildklier te traag werkt en je hond zwaarder wordt.

Bij katten komt vooral hyperthyreoïdie voor, waarbij de schildklier te snel werkt en de kat vermagert.

Hyperthyreoïdie is een van de belangrijkste ouderdomskwalen bij de kat en kan, indien onbehandeld, leiden tot sterfte.

Bloeddruk

Heel wat oudere dieren kampen met bloeddrukproblemen. Vooral katten kunnen vanaf een bepaalde leeftijd een te hoge bloeddruk hebben, hetgeen kan resulteren in beroertes of blindheid.

Een jaarlijkse controle van je huisdier en meting van de bloeddruk is daarom aangewezen.

Cataract

Cataract is een veel voorkomend probleem bij de oudere hond. De lensvertroebeling zorgt voor een vermindert zicht en kan zorgen voor blindheid.

Dementie

Dementie is een gevolg van verminderde signalen tussen de zenuwcellen door een verminderde aanmaak van neurotransmitters. De klachten kunnen zeer divers zijn, gaande van verminderde activiteit, neerslachtigheid, angst, verminderde interesse in de omgeving, verminderde sociale interacties en angst.

Soms vertonen dieren ook een verandert slaappatroon, waarbij de hond tijdens de dag slaapt en ’s nachts wakker is.

Medicatie kan hierbij een ondersteunende rol bieden.

 

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts kan helpen om vroegtijdige symptomen op te sporen om zo in een vroeg stadium de juiste behandeling op te starten en de levenskwaliteit en -duur van je huisdier te verbeteren.