Op reis of naar het pension

terug naar overzicht

Vertrek je binnenkort op reis? Dan bereid je je als honden- of kattenbaasje best al voor.

Neem je de hond of kat mee, blijft hij thuis of gaat hij naar het pension?

Afhankelijk van de keuze die je maakt, zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen.

De hond of kat blijft thuis

Indien je ervoor opteert de hond of kat thuis te laten, kan je een petsitter inschakelen.

De sitter komt dagelijks langs om te kijken of je lieveling het goed stelt, gaat wandelen met de hond, verschoont de kattenbak en zorgt dat het voer- en drinkkommetje steeds bijgevuld zijn.

Afhankelijk van je budget kan je ervoor kiezen de petsitter een uurtje, een halve of zelfs volledige dag op je huisdier te laten passen.

Zo blijven hond- en poeslief in hun vertrouwde omgeving en ben je als baasje gerust gesteld dat er iemand dagelijks langskomt voor de nodige verzorging en aandacht.

Op zoek naar de geschikte petsitter? Contacteer ons! Wij brengen je graag in contact met de juiste mensen.

Naar het pension

Opteer je ervoor je hond of kat naar het pension te brengen? Dan plan je best voldoende op voorhand een bezoekje bij de dierenarts.

Honden en katten dienen namelijk correct gevaccineerd te zijn voordat ze in het pension toekomen.

Zo moet je hond naast het basis vaccin ook een vaccin tegen kennelhoest krijgen. Dit vaccin moet minimum 3 weken op voorhand worden toegediend bij de injectievorm en minimum 5 dagen op voorhand bij het neusvaccin (intranasale vorm).

Poezen dienen op hun beurt gevaccineerd te zijn tegen leucose voordat ze naar het pension vertrekken.

Zowel hond als kat moeten ontwormd en ontvlooid zijn bij aankomt in het pension.

Boek ook je plaatsje bij het pension voldoende op voorhand. Veel pensions zitten tijdens de vakantieperiodes snel vol.

Een klein bezoekje op voorhand is ook steeds aangewezen. Dan zie je onmiddellijk waar je beste vriend zal verblijven tijdens je verlof. Bespreek ook eventuele gezondheidsproblemen met de pensionhouder en licht hem in over de medicatie die je huisdier dient te nemen. Bezorg hem ook de contactgegevens van je dierenarts. Zo kan hij contact opnemen bij eventuele problemen.

Opteer er ook voor de vaste voeding van de hond of kat mee te nemen. Zo vermijd je eventuele spijsverteringsproblemen.

Op reis

Vaccinaties

Net als wanneer je naar het pension gaat met je hond of kat, is belangrijk dat alle vaccinaties up to date zijn wanneer je huisdier mee op reis gaat.

Hou hierbij zeker rekening met het rabiës vaccin dat je huisdier beschermt tegen hondsdolheid. Dit vaccin is verplicht zodra je de grens oversteekt en moet minimum 3 weken voor vertrek worden toegediend.

Afhankelijk van het land van bestemming kunnen nog een aantal specifieke eisen worden gesteld. Onze dierenarts controleert dit graag voor je, zodat je met een gerust gemoed op reis kan vertrekken.

Ecto- en endoparasieten

Bij verblijf in het buitenland is het aangewezen je huisdier te beschermen tegen een aantal parasieten, zoals teken, vlooien, hart- en longworm.

Om je huisdier te beschermen tegen hart- en longworm dien je een tablet toe te dienen 1 maand voor vertrek, de maand dat je op reis bent en de maand na thuiskomst. Ectoparasieten, zoals vlooien of teken hou je dan weer op afstand dankzij een aangepast pipetje of kauwtablet.

Onderweg

Ga je met de wagen op reis?

Zorg dan dat je huisdier stevig vast zit in de wagen en zich niet kan kwetsen. Een bench is hiervoor ideaal, maar voor de hond kan ook een autogordel al dan niet met harnas worden voorzien.

Voorzie ook voldoende drinkwater voor onderweg en neem wat voeding mee voor je huisdier. Je kan hiervoor gebruik maken van handige drinkflessen en travel kits voor voer.

Las ook op tijd en stond een rust- en plaspauze in.

Heeft je huisdier last van reisziekte? Kom dan op voorhand je medicatie hiervoor ophalen. Een reisziekte pilletje dient 1 tot 2 uur voor vertrek te worden toegediend en is ongeveer 12 uur werkzaam. Zo is de autorit zowel voor jou als baasje als voor je hond een pak aangenamer.

Kies je voor een warme bestemming? Zorg dan voor voldoende verkoeling in de auto. Een koelmat of cooling bandana zijn hiervoor ideaal.

Maak bij voorkeur een travel box voor je huisdier waar je alle nodige essentials in voorziet:

  • Europees paspoort van je huisdier
  • Halsband/harnas, leiband en poepzakjes
  • Voeding en voederkom
  • Drinkfles met water
  • Koelmat
  • EHBO koffertje met tekentang
  • Contactgegevens van lokale dierenarts
  • Speeltjes

Opteer je voor het vliegtuig?

Controleer dan zeker bij de luchtvaartmaatschappij wat de vereisten zijn voor het transport. Normaal zijn specifieke transportboxen vereist die geschikt zijn voor luchtvaartverkeer.

Ter plaatse

Laat je huisdier rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Afhankelijk van het karakter van je hond of kat, kan het eventjes duren voordat hij zich aanpast.

Geef je huisdier een rustige plaats waar hij zich kan terug trekken.

Pas je reis aan het temperament van je huisdier aan. Trekt je hond er graag op uit in de stad tussen de mensen of houdt hij liever van een wandeling in de natuur?

Let ook steeds op met hoge temperaturen. Sommige dieren (vooral kortsnoetigen) zijn gevoelig aan de warmte. Zorg daarom steeds voor verkoeling en voldoende drinkwater.

Bescherm ook dieren met een lichte vacht tegen de zon door het aanbrengen van huisdierenzonnecrème.

En bovenal, geniet van de leuke tijd samen!

Op zoek naar leuke reisaccessoires of graag wat extra advies? Kom langs in de praktijk of ontdek ons assortiment huisdierenartikelen op www.omnipet.be