Het belang van gezonde voeding bij huisdieren

terug naar overzicht

Voeding speelt een belangrijke rol in de algemene gezondheid van je huisdier. Er zijn heel wat soorten voeders beschikbaar in de handel, waardoor het als baasje vaak moeilijk is om een keuze te maken.

Wij geven graag een aantal punten mee waarmee je kan nagaan of de gekozen voeding geschikt is voor je hond of kat.

 

Op basis van welke elementen kies je de juiste voeding voor je hond of kat?

Smakelijkheid

Eerst en vooral is het belangrijk dat je huisdier de voeding smakelijk vindt en gemakkelijk opneemt. Is je hond of kat kieskeurig? Dan moet je soms diverse merken of types voeding proberen om tot een voer te komen dat je huisdier lust.

Bij gewone onderhoudsvoeding is dit vaak geen probleem. Bij bepaalde medische voeders kan dit evenwel moeilijker zijn. Het aanbod is hier vaak wat beperkter en van sommige voeders (vb. een nierdieet) is geweten dat deze vaak minder smakelijk zijn.

Bij dieren met medische problemen is het evenwel belangrijk om een voeding toe te dienen aangepast aan de ziekte of het probleem.

Mestkwaliteit

De voeding bepaalt in grote mate de kwaliteit van de mest. Is de mest te slap, te hard of kampt je huisdier met diarree? Dan kan het aangewezen zijn om je voeding te veranderen.

Ook een zeer sterk stinkende mest of winderigheid kan een teken zijn dat je dier de voeding minder goed verwerkt.

Ten slotte zal ook de hoeveelheid mest die je dier maakt bepaald worden door het voer. Bij de premium merken is de opneembaarheid van de voedingsstoffen vaak hoger, waardoor je huisdier doorgaans minder mest maakt.

Enige uitzondering hierbij zijn de vermageringsdiëten, waarbij een hoog vezelgehalte werd toegevoegd om je hond of kat een verzadigd gevoel te geven.

Huid en vacht

Je zou het niet onmiddellijk denken, maar voeding speelt een zeer belangrijke rol in de huid- en vachtkwaliteit van je huisdier.

Onder meer de aanwezigheid van omega vetzuren is hierin cruciaal.

Heeft je huisdier een doffe pels, kampt hij met schilfers of verliest hij heel het jaar door veel haar? Dan kan een aangepaste voeding hier vaak verandering in brengen.

Ook de kleurintensiteit van de vacht kan wijzigen naargelang de voeding. Een zwarte vacht die bv. bruin verkleurt of een stugge, niet glanzende vacht kunnen vaak opgelost worden dankzij een aangepaste voeding.

Gebit

Het is niet altijd gemakkelijk om het gebit van je huisdier proper te houden. Tanden poetsen is hierbij cruciaal, maar ook het type voeding dat je je huisdier voorschotelt, heeft een impact op het gebit.

Zo ontwikkelt tandplak zich gemakkelijker wanneer je je huisdier natte voeding geeft. Een droge brok heeft een schurend effect en helpt zo het gebit langer proper te houden.

Bovendien zijn er een aantal brokken op de markt, waarvan de structuur en vorm speciaal werden ontwikkeld om tandproblemen te bestrijden.

Leeftijd en rasgrootte

Het is belangrijk de voeding aan te passen aan de leeftijd van je huisdier en de grootte. Zo is bij de hond de brokgrootte afhankelijk van het ras (kleine, middelgrote of grote hond). Ook de samenstelling is in vele gevallen aangepast aan de behoeftes naargelang de rasgrootte. Zo zal de voeding bij jonge pups van grote rassen vaak extra gesupplementeerd worden ter ondersteuning van de gewrichten vermits dit zeer sterke groeiers zijn. Bij kleine rassen speelt dit minder een rol.

Kies ook voor een voeding aangepast aan de leeftijdsfase van je huisdier. Zo is voeding voor jonge dieren rijker aan eiwitten die nodig zijn voor de spieropbouw en groei. Voeding voor oudere dieren is op zijn beurt lager in calorieën doordat senior huisdieren vaak minder bewegen en energie verbruiken. Ook zullen de vitaminen- en mineralendoseringen anders liggen.

Zo is de voeding bij de oudere kat vaak verlaagt in fosfor om de nieren niet te overbelasten.

Sommige voeders op de markt zijn evenwel geschikt voor all stages of life. Deze voeders kunnen in elke levensfase worden toegediend en werden hiervoor specifiek uitgebalanceerd.

Controleer dit zeker bij de keuze van je voer.

Specifieke gezondheidsbehoefte

Ten slotte moet je bij de keuze van je voeding bepalen of je voeding koopt voor een gezond dier of een dier met bepaalde gezondheidsklachten.

Heeft je hond of kat geen gezondheidsproblemen? Dan kan je vrij kiezen voor een onderhoudsvoeding.

Heeft je huisdier evenwel bepaalde medische problemen? Dan kan het nodig zijn om een medisch voer of dieetvoer toe te dienen. Deze voeders spelen specifiek in op de gezondheidsproblemen en de samenstelling werd dermate uitgebalanceerd om je huisdier optimaal te ondersteunen.

Zo zijn nierdiëten bijvoorbeeld verlaagd in fosforgehalte om zo de belasting op de nieren te verminderen en de nierfunctie zo lang als mogelijk optimaal te houden.

Dieetvoeding voor dieren met een voedselallergie hebben vaak ook een bewerking ondergaan. Deze kunnen gehydrolyseerd zijn of verwerkt op basis van een single protein source of enkele eiwitbron.

Een medisch voer of dieetvoer ondersteunt je huisdier maximaal en speelt een heel belangrijke rol in de gezondheid van je hond of kat. Bij dergelijk dieet is het belangrijk je te laten adviseren door je dierenarts en het dieet strikt op te volgen. Kleine afwijkingen in het dieet kunnen namelijk voor heel wat problemen zorgen.


 Welke soorten voeders zijn er op de markt?

Natte voeding

Heel wat baasjes opteren voor een natte voeding voor hun huisdier. Hieronder verstaan we blikjes paté of mousse, stoofpotjes en maaltijdzakjes met stukjes vlees in saus.

Hierbij is het belangrijk te controleren of de voeding die je kiest een complete voeding is of een aanvullende voeding.

Een complete voeding is een volwaardige maaltijd voor je huisdier. Hier zijn de voedingsstoffen, waaronder eiwitten en koolhydraten volledig uitgebalanceerd en werden alle nodige vitaminen, mineralen en andere additieven toegevoegd.

Een aanvullend voer daarentegen is niet bedoeld om als volwaardige voeding toe te dienen. Zoals de naam het zegt, is deze voeding aanvullend en werden de voedingsstoffen niet uitgebalanceerd. Bovendien zijn hier vaak geen additieven, zoals noodzakelijke vitaminen, mineralen en vetzuren toegevoegd.

Je kan er perfect voor opteren om je huisdier enkel natte voeding toe te dienen, zolang je kiest voor een complete voeding.

Veel huisdieren vinden natte voeding heel smakelijk. Deze is evenwel vaak prijziger dan een droge brok en zorgt iets sneller voor de vorming van tandplak.

Droge voeding

Droge voeding of droge brokken blijven een van de populairste voedingssoorten voor huisdieren.

Een droge brok brengt dan ook heel wat voordelen met zich mee: de voeding is budgetvriendelijker dan bijvoorbeeld natte voeding, bewaart lang en is volledig uitgebalanceerd.

Indien je opnieuw kiest voor een complete voeding in plaats van een aanvullend voer, kan je droge brokken als volwaardige maaltijd aanbieden aan je huisdier.

Onder de droge brokken zijn er 2 grote categorieën: de geëxtrudeerde brok en de geperste brok.

Bij de geëxtrudeerde brok wordt op basis van de diverse ingrediënten een ‘mengsel’ gemaakt. Dit mengsel gaat vervolgens door een extruder, waarbij het onder grote druk, vocht en onder hitte (+- 130°C) wordt geperst en door een plaat met gaatjes wordt geduwd om zo een korrel te vormen. Zo ontstaat een krokante korrel met luchtgaatjes in. Doordat een geëxtrudeerde brok wordt verhit aan hogere temperaturen is de brok langer houdbaar. In dit proces worden additieven, zoals vitaminen aan het einde van het proces toegevoegd. Zo bevat de brok alle nodige vitaminen, mineralen en vetzuren.

Een andere categorie is de geperste brok. Bij een geperste brok wordt het ‘mengsel’ van ingrediënten aan lagere temperatuur (+-75°C) door een vormplaat geperst. Tijdens het persen ontstaat een geconcentreerde brok zonder lucht vermits alle ingrediënten bij elkaar worden geperst. Dankzij de lagere temperatuur blijven de vitaminen en mineralen bewaard en dienen deze niet nadien toegevoegd te worden. Een geperste brok heeft wel doorgaans een mindere lange houdbaarheid.

Onder de droge brok heb je verder nog de mogelijkheid om te kiezen voor een voeding dat extra rijk is aan vlees of voeding dat graan- of glutenvrij is.

Dieetvoeding of medisch voer

Onder de term dieetvoeding verstaan we alle voeders waarvan de samenstelling werd aangepast aan bepaalde medische behoeften of gezondheidsproblemen van je huisdier.

De voeders worden vaak aanvullend op medicatie toegediend, maar in sommige gevallen bestaat de therapie enkel uit een aangepaste dieetvoeding.

Er bestaan heel wat dieetvoeders op de markt van diverse merken, waarbij de samenstelling specifiek werd aangepast ter ondersteuning van bepaalde organen of lichaamsdelen.

Zo zijn er dieetvoeders op de markt ter ondersteuning van:

 • Blaas en urinewegen
 • Diabetes
 • Gebit
 • Gewicht
 • Gewrichten/artrose
 • Hart
 • Hersenen en dementie
 • Herstel na ziekte of operatie
 • Hormonen
 • Huid- en vachtproblemen, waaronder atopie
 • Lever
 • Maag, darmen en pancreas
 • Nieren
 • Stress
 • Voedselovergevoeligheid

De dieetvoeders zorgen voor een optimale ondersteuning van dieren met gezondheidsproblemen en helpen vaak de levensduur en -kwaliteit verbeteren.

Vers vlees

Heel wat baasjes kiezen voor een vers vlees dieet. Dergelijk dieet valt bij huisdieren vaak goed in de smaak, maar is dikwijls wat prijziger.

Onder de vers vlees diëten bestaan er evenwel heel wat varianten.

Wij geven je graag opnieuw wat tips mee bij je keuze:

 • Kies voor een volwaardige vers vlees maaltijd. Een maaltijd op basis van enkel vlees is vaak te eenzijdig. Het is aangewezen om te opteren voor een variant waarbij ook koolhydraten (zoals rijst of aardappelen) zijn toegevoegd en eventueel groenten. Het is niet aangewezen dat een dieet enkel uit eiwitten bestaat. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron van energie. Zorg er ook voor dat de voeding die je kiest is verrijkt met essentiële additieven, zoals vitaminen, mineralen en vetzuren.
 • Vermijd beendermateriaal. Er wordt vaak aangegeven dat beendermateriaal wordt toegevoegd als calciumbron. Calcium wordt evenwel niet goed opgenomen uit beenderen. Het is beter om te opteren voor een volwaardige voeding, waarbij calcium als mineraal apart werd toegevoegd. Dit type calcium is beter opneembaar dan calcium afkomstig uit botmateriaal. Bovendien worden wij in de praktijk te vaak geconfronteerd met dieren die botmateriaal opeten en hierdoor een perforatie van maag of darmen als gevolg hebben of botmateriaal die zorgt voor obstructies en vervolgens operatief moet verwijderd worden.
 • Hou er rekening mee dat vers vlees vatbaarder is voor bepaalde pathogenen, waaronder Salmonella, E. coli, Clostridia, Campylobacter, Toxoplasma. Zorg steeds dat de koude keten maximaal gerespecteerd wordt en laat je vers vlees in de koelkast ontdooien.

Indien je je huisdier vers vlees voorschotelt omwille van de smakelijkheid, kan je eventueel opteren voor bereide vers vlees worsten. Deze worsten bevatten een hoog percentage vlees (> 70%), rijst, groenten en fruit. De worsten bevatten ook alle noodzakelijke vitaminnen, mineralen en vetzuren en werden gestoomd om gemakkelijker te bewaren (op kamertemperatuur) en het risico op pathogenen te verminderen.

In de praktijk werken wij met de vers vleesworsten van Naturale Fresh Meat.

 

Huisbereide maaltijden

Huisbereide maaltijden kunnen ook een alternatief zijn voor je huisdier. Huisbereide maaltijden vallen niet te vergelijken met tafelrestjes.

Tafelrestjes zijn in principe geen volwaardige maaltijd voor huisdieren. De hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder eiwitten en koolhydraten zijn niet optimaal, evenals de hoeveelheid vitaminen, mineralen en vetzuren.

Huisbereide maaltijden kunnen wel een goed alternatief vormen. Hierbij stel je als baasje zelf de maaltijd van je huisdier samen. Enige moeilijkheid hierbij is dat je als baasje een heel goede kennis moet hebben van de voedingsbehoeften van huisdieren.

Wanneer baasjes zelf aan de slag gaan leidt dit namelijk vaak tot verkeerde samenstellingen, gebruik van ingrediënten die soms giftig kunnen zijn voor huisdieren (vb. ui), verkeerde verhoudingen van mineralen of tekorten aan vitaminen.

Online zijn heel wat recepten voor huisbereide maaltijden verkrijgbaar. Let hier evenwel goed mee op. Recent onderzoek van de afdeling voedingsleer van de Faculteit Dierengeneeskunde toonde namelijk aan dat heel wat van deze recepten ontoereikend waren en soms gevaarlijke ingrediënten bevatten.

Wens je graag nog wat tips omtrent de keuze van de voeding voor je hond of kat? Contacteer gerust ons team. Wij helpen je graag bij je keuze!

Ontdek ons volledig assortiment huisdierenvoeding op onze webshop www.omnipet.be