EHBO bij huisdieren: wat kan je als baasje doen?

terug naar overzicht

Een ongeval met je huisdier is snel gebeurd. In vele gevallen dien je de dierenarts in te schakelen, maar bij kleine kwetsuren en problemen kan je als baasje ook zelf de eerste hulp toedienen.

Indien je twijfelt over de ernst van het probleem, contacteer je best de dierenarts.

Check ook ons artikel ‘Spoedgevallen bij huisdieren’ zodat je weet in welke gevallen je onmiddellijk contact moet opnemen met de dierenarts.

Wondbehandeling

Kleine, niet gapende en niet sterk bloedende wonden kunnen soms door jou als baasje behandeld worden.

Spoel en reinig eerst de wonde met drinkwater tot alle vuil verwijderd is. Smeer vervolgens de wonde in met een wondhelende zalf of honingzalf. De zalf bevordert de heling en werkt ontsmettend. Plaats indien nodig een verband zodat je huisdier niet aan de wonde likt of werk met een kapje. Verzorg de wonde dagelijks.

Heelt de wonde slecht of ziet hij er ontstoken uit? Dan contacteer je best de dierenarts.

Braken en diarree

Braken en diarree is een vervelend probleem, maar komt helaas vaak voor.

In beide gevallen is het belangrijk dat je huisdier niet gedehydrateerd geraakt en voldoende blijft drinken.

Laat je huisdier gedurende 12 uur vasten en start vervolgens de voeding opnieuw op in kleine hoeveelheden. Zorg evenwel dat er steeds drinkwater ter beschikking is.

Bij diarree kunnen bepaalde supplementen soelaas bieden.

Blijft het braken of de diarree aanhouden (eventueel met bloed) of is je huisdier algemeen onwel? Contacteer dan best de dierenarts.

Oververhitting

Sommige rassen zijn zeer gevoelig aan hitte, zoals de Franse en Engelse Bulldog of mopshond. Vertoont je huisdier tekenen van oververhitting? Zorg dan dat je hem binnen haalt en zet de ventilator aan. Scheer eventueel de buik zodat je hond of kat zich kan afkoelen aan de vloer en maak hem vochtig met een washandje.

Vertoont je huisdier ademhalingsproblemen, heeft hij een te hoge temperatuur of is hij onwel? Contacteer dan onmiddellijk de dierenarts

Teken

Teken zijn vervelende parasieten die heel wat ziektes kunnen overdragen, zowel naar huisdieren als naar mensen toe. Het is daarom belangrijk de teek zo spoedig mogelijk te verwijderen. Dit kan je doen aan de hand van een tekentang. Zorg evenwel dat je de teek in zijn geheel verwijderd, ook de kop.

Behandel eventueel je huisdier met een teken afdodend product. Deze producten werken zowel preventief als curatief en zorgen dat aanwezige teken snel afgedood worden.

Verstuiking of verrekking

Een verstuiking of verrekking kan pijnlijk en onaangenaam zijn en soms een lokale zwelling veroorzaken. Gebruik een coldpack om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.

Blijft het ongemak aanhouden, mankt je huisdier of vertoont hij tekenen van pijn? Dan neem je best contact op met de dierenarts.

 

Als baasje is het aangewezen een EHBO koffer voor je hond of kat in huis te hebben.

Deze koffer omvat best een pincet, schaar, tekentang, gaasjes, verband, pleisters en ontsmetting.

Wil je de basis kit uitbreiden? Voorzie dan zeker ook wat honingzalf, pijnstilling, anti braak medicatie en pilletjes of pasta tegen de diarree.

Wij helpen je in de praktijk graag bij het samenstellen van je EHBO koffer.