Een nieuwe puppy of kitten? En nu?

terug naar overzicht

Je hebt een nieuwe pup of kitten in huis gehaald? Proficiat!

Jong leven in huis is altijd een plezier. Maar bij de komst van een nieuwe pup of kitten komt heel wat kijken.

Wij geven je graag wat informatie mee zodat je goed van start kan gaan.

Welke benodigdheden moet ik voorzien?

Wanneer je een pup of kitten in huis haalt, is het belangrijk een aantal benodigdheden te voorzien:

 • Mand of kussen
 • Bench voor de pup
 • Halsband en leiband voor de pup en eventueel voor de kat (indien je van plan bent met de kat in de tuin te wandelen, leer je dit best vroeg aan)
 • Voeder- en drinkkom
 • Speeltjes
 • Krabpaal voor de kat
 • Kam en borstel
 • Aangepaste voeding
 • Trainingssnoepjes

Zowel in de praktijk als op onze shop www.omnipet.be vind je een ruim assortiment accessoires en voeding voor huisdieren.

Eerste controle

Het is aangewezen met je nieuwe pup of kitten langs te gaan bij de dierenarts voor een eerste kennismaking en controle zodra je de pup of het kitten bent gaan afhalen bij de kweker.

Wij proberen het eerste bezoek zo fijn mogelijk te maken, zodat je pup of kitten de praktijk met een positief gevoel verlaat. Dit vergemakkelijkt de onderzoeken in de toekomst.

Bovendien wordt tijdens de gezondheidscontrole de pup of het kitten grondig onderzocht. Eventuele problemen kunnen zo onmiddellijk gemeld worden aan de kweker en vallen in sommige gevallen onder de garantie.

Ook de chip wordt gecontroleerd om na te zien of deze correct geregistreerd werd.

Vaccinaties

Bij een pup of kitten is het belangrijk dat het vaccinatieprotocol strikt wordt opgevolgd. Jonge dieren zijn namelijk zeer vatbaar voor een aantal gevaarlijke ziektes. Dankzij de vaccinatie bied je jouw huisdier de nodige bescherming tegen deze virussen.

Vaccinatieschema puppy

 • Puppyvaccin: 6 weken (bij de kweker)
 • 1e volwassen vaccin: 12 weken (bij de nieuwe eigenaar)
 • 2e volwassen vaccin: 16 weken (bij de nieuwe eigenaar)

Vaccinatieschema kitten

 • 1e vaccin: 8 weken (bij de kweker)
 • 2e vaccin: 12 weken (bij de nieuwe eigenaar)

Ontworming en ontvlooiing

Het opvolgen van het ontwormingsschema is zeer belangrijk bij jonge dieren. Pups en kittens dienen tijdens de beginmaanden strikt ontwormd te worden om worminfecties te vermijden. Dit kan namelijk diarree en hevige buikpijn veroorzaken.

 • Eerste 2 maand: ontworming elke 2 weken
 • 2 maand tot 7 maand: ontworming elke maand
 • Vanaf 7 maand: ontworming 2 tot 4 x per jaar

Bij volwassen dieren kan je er ook voor opteren je dier enkel te ontwormen indien een wormbesmetting is vastgesteld door de dierenarts. Hiervoor kan je een meststaal binnenbrengen voor onderzoek.

Ook andere parasieten, zoals teken en vlooien, kunnen een probleem vormen bij jonge dieren. Bescherm je graag je huisdier preventief tegen deze endoparasieten? Dan is het aangewezen maandelijks een aangepaste pipet of kauwtablet toe te dienen.

Verzorging en hygiëne

Een goede basisverzorging is belangrijk om je huisdier in goede conditie te houden.

Vachtverzorging

Het wassen van de hond of kat is geen noodzaak, tenzij je huisdier kampt met een specifieke huidaandoening.

Veel baasjes geven er evenwel de voorkeur aan hun huisdier af en toe te wassen. Dit onder meer om de typische nestgeur weg te krijgen.

Kies hierbij steeds voor een milde shampoo die is aangepast aan de gevoelige huid van pups en kittens. Voor katten bestaan er ook droogshampoos die de vacht verfrissen zonder dat de kat moet nat gemaakt worden.

Ook het borstelen van de vacht is belangrijk om klitten en loszittend haar te verwijderen.

Gebitsverzorging

Het is belangrijk om het gebit van je nieuwe huisdier in goede conditie te houden. Een goede gebitshygiëne bevordert namelijk een goede algemene gezondheid.

En hier start je best vroeg mee! Zo kan je pup of kitten al van jong af wennen aan dit ritueel.

Zowel bij de puppy als het kitten kan je ervoor opteren de tanden te poetsen. Kies hierbij steeds voor een aangepaste huisdierentandpasta en tandenborstel.

Vind je het poetsen te omslachtig? Dan kunnen kauwstrips voor de hond of dental croqs voor de kat een goed alternatief vormen. Ook cleansing gels en mondwaters kunnen gebruikt worden.

Ogen en oren

Controleer regelmatig de oren van je huisdier. Vooral honden met afhangende oren zijn gevoelig voor oorontstekingen en andere oorproblemen. Door de oren regelmatig te controleren kan je problemen vroeg opmerken en behandelen.

Ook een regelmatige reiniging van de oren is aangewezen. Gebruik hiervoor steeds een milde oorreiniger. Probeer dit wekelijks tot tweewekelijks te doen.

Sommige honden- en kattenrassen zijn zeer gevoelig aan traanstrepen. Het regelmatig reinigen van de ogen en omringende vacht met een aangepast product kan dit verhelpen.

Gewrichten

Bij een jonge hond is een optimale groei zeer belangrijk. Vooral bij honden van grote rassen die een zeer snelle en sterke groei doorlopen is het belangrijk de gewrichten voldoende te ondersteunen.

Een snelle groei kan namelijk leiden tot gewrichtspijn en tijdelijke mankheid. Het supplementeren  met gewrichtsondersteunende producten helpt de gewrichten goed te ontwikkelen en kan problemen op latere leeftijd verhinderen.

Voeding

Door het toedienen van een kwalitatieve voeding bied je jouw pup of kitten een goede start.

Voor jonge dieren is het belangrijk dat de voeding een aangepast eiwitgehalte bevat. Dit om een optimale ontwikkeling van de cellen, waaronder de spieren te verzekeren.

Ook is een correcte balans aan vitamines en mineralen zeer belangrijk. Bij de kat is de aanwezigheid van taurine zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hartspier. Bij jonge honden is de verhouding calcium dan weer relevant voor een goede botontwikkeling.

De energiebehoefte ligt bij jonge dieren ook anders dan bij volwassen of oudere dieren. Het is belangrijk dat de energiewaarde van de voeding is afgestemd op de behoeftes van jouw pup of kitten.

Ook de opneembaarheid van voedingsstoffen is belangrijk. Bij kwalitatieve voeders ligt de opneembaarheid van de grondstoffen merkbaar hoger. Hierdoor moet jouw hond of kat minder voeding opnemen dan bij een voer waar meer bulkstoffen aan toegevoegd zijn.

Een kwalitatieve voeding zorgt voor een optimale ontwikkeling van je pup of kitten en uit zich in een goede mestkwaliteit en glanzende vacht.

In de praktijk werken wij met diverse voeders die zijn afgestemd op de specifieke behoeftes van jonge dieren.

Heb je vragen omtrent je nieuwe pup of kitten?

Contacteer dan ons team per mail (info@dekapelhoek.be) of telefonisch (0474 88 72 57).

Wij adviseren je graag verder.